Vinkovačke jeseni ponosno čuvaju i njeguju hrvatsku tradicijsku kulturu i baštinu već 54 godine

Manifestacija Vinkovačke jeseni uspješno već 54 .godinu ponosno čuvaju i njeguju hrvatsku tradicijsku kulturu i baštinu, te i ove godine od 13. do 22. rujna donose najbolji prikaz slavonske...

Manifestacija Vinkovačke jeseni uspješno već 54 .godinu ponosno čuvaju i njeguju hrvatsku tradicijsku kulturu i baštinu, te i ove godine od 13. do 22. rujna donose najbolji prikaz slavonske tradicije koju čuvaju od zaborava. Ova ugledna i poznata folklorna, turistička, gospodarska i kulturna manifestacija u grad na Bosutu privuče oko 100 tisuća posjetitelja.

Osim bogatog tradicijskog i kulturnog programa koji je kostur ove manifestacije, tu je i bogat gastro-zabavni program: od bogate gastro ponude slavonskih specijaliteta, suvenira, raznovrsnog popratnog programa, vinskog grada, festivala craft piva, konferencija do raznih koncerata svaki dan.

Dječje Vinkovačkih jeseni kao garancija opstanka manifestacije

Ponos i dika Slavonije

Od 1970. godine u sklopu manifestacije Vinkovačke jeseni, svoje mjesto imaju i mali folkloraši koji u kulturno-umjetničkim društvima učeći od starijih, njeguju i čuvaju od zaborava, najčešće, vrlo bogatu baštinu svoga mjesta.

Kako bi pokazali što su naučili i uvježbali tijekom godine, te kako su dostojni nasljednici starijih čuvara tradicijskog naslijeđa, mali folkloraši iz svih županija Hrvatske, ali i dijaspore, dolaze na Vinkovačke jeseni gdje su dva dana samo njima posvećena. Male vinkovačke jeseni, kako se zove ova dvodnevna manifestacija malih folkloraša, održavaju se u subotu i nedjelju, 14. i 15. rujna, te su najveća ovakva manifestacija i po svemu su nalik onim „velikim“ Vinkovačkim jesenima jer i dječje folklorne skupine nastupaju na pozornici u Glavnom šatoru, a kao i stariji folkloraši, svi sudionici će odjeveni u svečane narodne nošnje svoga mjesta prodefilirati u nedjeljno prijepodne vinkovačkim ulicama – sve je kao i u „velikom“ mimohodu samo što su ovdje mali folkloraši, male narodne nošnje, mali konjanici i zaprežna kola, male mažoretkinje, male snaše koje pocikuju kao i one starije i mali Šokci s kicoški nakrivljenom šokačkom kapom koji se ugledaju na svoga dadu i didu.

Upravo Dječje Vinkovačke jeseni garancija su opstanka manifestacije, kao i tradicijske kulture i baštine. Djeca od malih nogu žive, cijene i poštuju tradiciju svojih roditelja, deda i baka, te tako stavljaju temelje za opstojnost cijele manifestacije u budućnosti. Karika koja je izuzetno važna.

Ove godine na Dječjim Vinkovačkim jesenima ( 14. i 15. rujna ) nastupit će 3.000 malih “šokaca i šokica”, s preko 60 dječjih folklornih skupina.

Vinkovačke jeseni su pozornica izvornog tradicijskog hrvatskog folklora , a na kojoj će nastupiti oko 8000 sudionika. Tema ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni je “Tri nam drage riječi”, pri čemu se misli na Slavoniju, Baranju i Srijem.

Najspektakularnija priredba uslijediti će posljednjega dana kada će ulicama grada u svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega proći i predstaviti se 75 KUD-ova i folklornih skupina iz zemlje i dijaspore, 30 konjskih zaprega i oko 50 jahača, odnosno gotovo 4500 sudionika mimohoda.

Više informacija o Vinkovačkim jesenima saznajte OVDJE

Foto: Vinkovačke jeseni


Vijesti: