Vinkovačke jeseni posjetilo preko 100 tisuća posjetitelja

"U gradu na Bosutu na pamtimo Vinkovačke jeseni kakve su bile ovogodišnje, Vinkovci su deset dana bili puni, ulicama se gotovo nije moglo proći, što p...

Autor:  HrTurizam.hr

18. rujna 2023.

"U gradu na Bosutu na pamtimo Vinkovačke jeseni kakve su bile ovogodišnje, Vinkovci su deset dana bili puni, ulicama se gotovo nije moglo proći, što pokazuju i brojke kakve do sada nisu zabilježene.", riječi su organizatora Vinkovačkih jeseni na današnjoj medijskoj konferenciji koju je iznio predsjednik Organizacijskog odbora 58. Vinkovačkih jeseni i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji nije propustio priliku pohvaliti i sve one koji su sudjelovali u organizaciji ove velike manifestacije.

U prvih 17 dana rujna ove godine izdano je 38 tisuća računa više u odnosu na isti period prošle godine što čini povećanje od 27%, a za vrijeme trajanja manifestacije najstariji europski grad posjetilo je približno 130 tisuća posjetitelja.

„Izuzetno sam ponosan što je i organizacijski sve bilo na nivou o čemu dovoljno govori podatak kako nije zabilježen niti jedan incident, što je nevjerojatno ako u obzir uzmemo koliki smo broj ljudi imali u gradu. Vinkovačke jeseni su manifestacija koja okuplja i predstavlja hrvatski narod, koja njeguje baštinu naših predaka i promiče dostojanstvo i ljepotu hrvatske kulture i u takvom tonu su prošle i 58. Jeseni“ rekao je Bosančić.

376653778 692784756220507 7912980186179424609 n

Img 9132

Gradonačelnik Vinkovaca dodao je i kako ostaje žal što brojni posjetitelji nisu mogli uživati u konjanicima i konjskim zapregama jer situacija je takva da u Vinkovcima nisu željeli raditi dodatne probleme te su poštivali sve preporuke struke.

Scenska izvedba Svečanog otvorenja s temom Dva sjaja dukata kroz niz scenskih slika u svojoj izvornosti običaja, pjesme, kola i pripovijedanja „po šokački“ Vinkovčanima i njihovim gostima prikazala je priču o nezaobilaznom životnom značaju dukata, podsjetila na vrijednost života utkanu u radost sjećanja naših baka i djedova.

Svečani mimohod okupio 65 KUD-ova i društava

Prvi vikend je tradicionalno rezerviran za Mimohod dječjih skupina koji je okupio 64 KUD-a i oko 3.500 mladih sudionika. Upravo to je budućnost Vinkovačkih jeseni, jer dok god će biti dječjih skupina, biti će i Vinkovačkih jeseni. 

Svečani mimohod Vinkovačkih jeseni, kažu svi oni koji su barem jednom bili dio njega, nešto je najljepše što folkloraš može poželjeti. Tako je zadnji dan Vinkovačkih jeseni čak 2.000 folkloraša u nošnjama i s običajima svoga kraja, prošli su gradom praćeni pljeskom brojnih posjetitelja, domaćina i gostiju koji na Jeseni dolaze jednako rado kao i sudionici.

Foto: Vinkovačke jeseni

Autor:  HrTurizam.hr

18. rujna 2023.