Vinkovci dobivaju spomenik vučedolskom ljevaču bakra

Upravni odjel za kulturu i turizam grada Vinkovaca kroz provedbu Master plana razvoja turizma grada Vinkovaca i Plana upravljanja povijesnom i kulturnom baštinom grada nastoji osigurati sustavan i koordiniran...

Upravni odjel za kulturu i turizam grada Vinkovaca kroz provedbu Master plana razvoja turizma grada Vinkovaca i Plana upravljanja povijesnom i kulturnom baštinom grada nastoji osigurati sustavan i koordiniran razvoj turizma temeljen na osnovnoj ideji bolje turističke valorizacije vrijednih turističkih resursa i atrakcija grada Vinkovaca.

Naime, Master plan nam je pomogao u sustavnom kandidiranju kako na natječaje financirane od strane Europske unije, tako i od strane resornih ministarstva i Hrvatske turističke zajednice i to u vrijednosti od 6 milijuna kuna ističe doc.dr.sc. Mario Banožić, pročelnika Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca te dodaje kako je Ministarstvo turizma financiralo nekoliko projekata od kojih vrijedi istaknuti projekt izrade urbanističkog rješenja, idejnog rješenja i glavnog projekta za izgradnju II. etape Interpretacijskog centra za posjetitelje Hrvatski dom u okviru kojeg se planira urediti interpretacijski centar 8.300 godina povijesti grada Vinkovaca, ali i osigurati sigurnosne uvjete za izlaganje arheološkog nalaza antičkog srebra. Navedeni projekt sufinanciran je sredstvima Ministarstva turizma u iznosu od 295.000,00 kuna. „Izrađena je i projektna dokumentacija za obnovu crkve sv. Ilije na Meraji, koja je također sufinancirana od strane Ministarstva turizma u iznosu od 200.000,00 kuna, a za provedbu navedene obnove ishođena je i građevinska dozvola te čekamo objavu natječaja za revitalizaciju kulturne baštine. „ ističe Banožić

Projekti za koje su odobrena sredstva : Obnova kipa sv. Trojstva u parku na Trgu bana J. Šokčevića (150.000,00 kuna odobreno od Ministarstva kulture), izrada konzervatorske podloge za kulturno-povijesnu cijelinu grada Vinkovaca (130.000,00 kuna odobreno od Ministarstva kulture) te uređenje arhivskog spremišta (200.000,00 kuna odobreno od Ministarstva kulture).

 Spomenik vučedolskom ljevaču bakra

Tijekom travnja biti će postavljen spomenik vučedolskom ljevaču bakra koji će zajedno s Korzom činit jedinstvenu arheološku/kulturnu i turističku priču o povijesti iz doba Vučedolske kulture koja se intenzivno odvijala u Vinkovcima u razdoblju 2400. do 2900. g. pr. Kr. „Ovime se stvaraju uvjeti za uključivanje povijesnog nasljeđa u jedinstvenu turističku ponudu Vinkovaca što može donijeti dugi niz blagodati razvijanjem turističke ponude. Na ovaj način dobit će se cjelovita priča o Orionu kalendaru / posudi, te će se logično povezati detalji s partera pješačke zone s povijesnim razvojem prve industrijske proizvodnje i industrijske “revolucije” koja se na području Vinkovaca odvijala još u razdoblju 2400.-2900. pr. Kr. „ zaključuje Banožić. Tako će uređenje pješačke zone u središtu Vinkovaca, na kojoj je ucrtan tlocrt najstarijeg indoeuropskog kalendara Orion tj. najstarijeg kalendara u Europi, biti i službeno „gotova“, pošto je prema zamislima arheologa Aleksanda Durmana koji je davne 1978. godine na lokaciji današnjega hotela „Slavonija“ i pronašao jedinstveni Orion, bilo u startu izrada spomenika vučedolskom ljevaču bakra.

„„Ovdje u središtu Vinkovaca, najstarijega europskoga grada, zajedno stoje simboli svemira, vremena i civilizacije. Urezani ukras na posudi koja je pronađena na vučedolskom sloju u Vinkovcima i čiji je nastanak datiran prije 2600.godine pr.Kr. prikazuje najpotpuniji indoeuropski kalendar koji je zasnovan na astralnom simbolizmu  s relevantnim zviježđima za sva četiri godišnja doba. Premda je nastao u isto vrijeme kada i sumerski i egipatski kalendar, on ne predstavlja njihovu repliku, budući je utemeljen na sjevernoj 45.paraleli. Klimatski uvjeti koji odgovaraju toj zemljopisnoj širini imaju za posljedicu četiri godišnja doba.“ Ističu iz vinkovačkog Gradskog muzeja.

Također, pored pješačke zone u gradskom parku, arheolozi vinkovačkoga Gradskog muzeja prije dvije godine su izvršili arheološka sondiranja prostora parka kojim su utvrdili mogućnost postojanja arheoloških ostataka, a kako ističu iz Muzeja očekuje se pronalazak ostataka rimskog foruma, što bi bila više nego odlična vijest i svakako još jedna značajna kockica Vinkovačkog turističkog mozaika.

U skladu sa Master planom razvoja turizma Grada Vinkovaca i planom upravljanja povijesnom i kulturnom baštinom u planu je i razvoj/operacionalizacija destinacijskih itinerera i ruta, sustava interpretacije i info punktova, staza i šetnica.  Isto tako, u planu je i turistifikacija šuma i uzgajališta divljači, znanstveni centar za arheološka istraživanja, urbana oprema obala Bosuta, razvoj i operacionalizacija brenda grada Vinkovaca.

Prilog: Master plan razvoja turizma grada Vinkovaca

 

Povezana vijest:

VINKOVCI KAO NAJSTARIJI GRAD U EUROPI MORA BITI GLAVNA ZVIJEZDA EUROPSKOG TURIZMA

SPEKTAKULARNO OTKRIĆE U HRVATSKOJ – PRONAĐEN NAJSTARIJI KALENDAR U EUROPI!

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN