Vinkovci kao najstariji grad u Europi mora biti glavna zvijezda europskog turizma

Lijep pozdrav iz najstarijeg grada u Europi! Tako završava svaki moj mail već zadnjih osam godina, otkada sam iz Zagreba preselio u Vinkovce i otkada sam saznao da su...

Lijep pozdrav iz najstarijeg grada u Europi!

Tako završava svaki moj mail već zadnjih osam godina, otkada sam iz Zagreba preselio u Vinkovce i otkada sam saznao da su upravo Vinkovci najstariji grad u Europi. Od tada do danas poslao sam na tisuće mailova s jasnom i direktnom porukom, dođite i doživite najstariji grad u Europi. Tako banalna stvar, ali opet tako moćna.

lijep

Jedna obična, svakodnevna i jednostavna poruka tj. pozdrav koji je dio moje osobne svakodnevne privatne i poslovne komunikacije, kako preko maila, tako i preko Facebooka i Linkedina, a čak i preko SMS-a. No, isto tako taj „običan“ pozdrav ima toliko veliko značenje, moć, simboliku i priču da bi mogao napisati eseje samo o toj temi. No da skratim, taj pozdrav priča priču o identitetu, povijesti, kulturi i načinu življenja, samopoštovanju, pripadnosti i na kraju, ali ne manje važno, o ogromnom potencijalu, viziji i budućnosti samih Vinkovaca.

Osobno smatram kako budućnost i spas Slavonije nije u velikim industrijama, čak niti u poljoprivredi, nego upravo u turizmu. No o toj temi ću drugom prilikom uskoro iznijeti svoje argumente i razmišljanja, a jedan je upravo vezan i uz ovu temu. Naime, grad Vinkovci su najstariji grad u Europi, točnije na području Vinkovaca traje kontinuitet življenja od preko 8.300 godina čime Vinkovci ponosno nose titulu najstarijeg grada u Europi. No tu priči još nije kraj, u Vinkovcima je pronađen i najstariji indoeuropski kalendar Orion, inače stariji oko 400-500 godina od Stonehenge-a. Orion, najstariji europski kalendar potječe iz Vučedolske kulture koja je postavila temelje europske civilizacije. Kako to da u kolijevku civilizacije Europe ne dolaze milijuni turista? Kako to da Vinkovci nisu zaštićeni UNESCO-m kao jedinstveni živući spomenik početka civilizacije u Europi?

Zašto na isti način ne komuniciraju drugi građani i poduzetnici grada na Bosutu, inače jedine rijeke na svijetu koja teče uzvodno i nizvodno? Zar nam svima ne bi trebao biti cilj promovirati lokalni turizam tj. turističku destinaciju, a posebice onima koji se bave turizmom, ugostiteljstvom i gospodarstvom? Svi gospodarstvenici, bili mali, srednji ili veliki, imali bi korist od istog. Prvo i osnovno bili bi ambasadori hrvatskog turizma tj. vinkovačkog i slavonskog turizma, a potičući i promovirajući Vinkovce kao turističku destinaciju i najstarijeg grada u Europi, imali bi i indirektnu korist –  zaradu.

Osobno tvrdim, kao i ugledni arheolog i profesor Aleksandar Durman, koji je i otkrio Orion i posvetio svoj život istraživanju i shvaćanju Vučedolske kulture, kako samo Vinkovci mogu privući milijun turista godišnje.

Pitam se: Ima li boljeg motiva za dolaskom u Europi od kolijevke europske civilizacije?

Apsolutno nema! Vinkovci mogu biti novi Dubrovnik našeg turizma, bar bi trebali biti, a iskreno se nadam kako će i biti u budućnosti.  Znam kako usporedba s Dubrovnikom iz današnje perspektive zvuči smiješno, no vratite se na gore navedeno pitanje i ako glasno izgovorite tu rečenicu, jasno je kako bi u realnosti Dubrovnik trebao gledati u leđa Vinkovcima, a ne obrnuto. Svakako mi nije namjera omalovažavati ugled i značaj Dubrovnika, dapače, osobno smatram kako je značaj Dubrovnika puno veći nego što se prezentira.

Ako Vinkovce posjeti tisuće ili milijuni turista godišnje, generira se turistička potrošnja kao i zarada koja se dispenzira horizontalno i vertikalno na druge industrije u gradu Vinkovcima, pa tako i na gospodarstvenike, koji nemaju direktnu vezu s turizmom.  Dakle, ostvarena zarada ostaje u Vinkovcima te će građani zaradu trošiti i na gradnju kuća, namještaj, odjeću, edukaciju, kulturu i sve druge proizvode i usluge u gradu. To je najveća moć i prednost turizma.

E sad probajte budni sanjati…

Zamislite kalendar Orion, koji kao okruglu posudu možemo odlično replicirati kao veliki monument tj. „zgradu“ koja će dominirati slavonskom ravnicom. Orion koji će imati 5, 10, 20… katova u kojem će biti restorani, kafići, hoteli, muzeji, dućani, kongresni centar, astrološki i arheološki centar, edukativni centar… Eiffelov toranj je nula spram Oriona koji bi privlačio milijune turista u Grad i Slavoniju.

orionmuzej

Jeste probali zamisliti spomenik kolijevci europske civilizacije? Probajte još jednom. Izgleda moćno, zar ne?

Lijep pozdrav na kraju maila ne košta ništa i ne treba nam budžet za to, potrebna je volja, ljubav i poštovanje prema svojem gradu i bogatoj povijesti grada Vinkovaca. Nažalost mi Hrvati ne poštujemo sami sebe, svoju tradiciju i kulturu. Naprotiv, kao da je se sramimo iako nam je upravo to najveća vrijednost i prednost pred konkurentima. Hrvatska nema jednu priču, nego tisuće priča kao i tisuće otoka i pitam se kada ćemo već jednom shvatiti da turisti žele upravo tu našu priču. To je i esencija turizma – upoznavanje i istraživanje novih kultura i načina življenja, povijesti, identiteta, gastronomije, doživljaja… zato i ljudi putuju, zar ne?

Žalosno, ali ni većina Vinkovčana ne zna kako živi u najstarijem gradu u Europi, niti cijelu priču, pa kako onda očekivati da to zna netko iz Zagreba, Istre ili Dalmacije, a da ne pričam o turistima iz cijele Europe.

Mozaik se sastoji od tisuće malih kockica, te koliko god bile male i na prvu možda nevažne, kada ih složite čine mozaik potpunim. Pričajmo naše autohtone i vjerodostojne priče, budimo ponosni, poštujmo sami sebe i našu bogatu povijest, način i kulturu življenja te u konačnici budimo i prodajmo to što jesmo – Hrvati. Iskreno se nadam kako će ovaj članak motivirati bar jednu osobu ili gospodarstvenika da napravi isto – da bude ambasador hrvatskog turizma i na kraju svojeg maila stavi rečenicu – Lijep pozdrav iz najstarijeg grada u Europi.

Da zaključim, ima li boljeg motiva za dolaskom u Europi od kolijevke europske civilizacije? Kolijevke europske civilizacije? I da, potpisujem kako Vinkovci mogu privući milijun turista godišnje i upravo je turizam velika i blistava budućnost Slavonije.

Lijep pozdrav iz najstarijeg grada u Europi.

 

POVEZANA VIJEST: Spektakularno otkriće u Hrvatskoj – pronađen najstariji kalendar u Europi!

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN