Vivodina Wine&Walk – nova turistička manifestacija Karlovačke županije

Turističko eno-gastro manifestacija Vivodina Wine and Walk po prvi puta će se održati u Karlovačkoj županiji ili u samom Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Radi se o već dobro poznatom konceptu Wine&Walk koji se pokazao...

Turističko eno-gastro manifestacija Vivodina Wine and Walk po prvi puta će se održati u Karlovačkoj županiji ili u samom Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

Radi se o već dobro poznatom konceptu Wine&Walk koji se pokazao kao vrhunski turistički proizvod i sadržaj.

Vivodina Wine and Walk je prva ovogodišnja turistička manifestacija koju organizira Regionalna turistička zajednice Karlovačke županije uz podršku Turističke zajednice područja Kupa kao i Udruge vinogradara, vinara i voćara Ozalj te Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Manifestacija održati će se u subotu 17. travnja 2021., sa startom u Obrežu Vivodinskom, pored grada Ozlja.

Ovogodišnja manifestacija Vivodina Wine and Walk održati će se u prekrasnom vinogradarskom kraju nedaleko od grada Ozlja. Riječ je o turističko-rekreativnom događanju koje za cilj ima prezentirati autohtoni enogastronomski sadržaj turistima što će u konačnici rezultirati novim turističkim proizvodima koji će biti ponuđeni na tržištu. Nedovoljno je poznata činjenica da je na ozaljsko-vivodinskom vinogorju nakon višegodišnjih znanstvenih istraživanja pronađeno desetak autohtonih sorti vinograda od kojih su neki stariji više od 100 godina. U ovom kraju povijesno gledano gotovo da nije bilo domaćinstava koje nije imalo svoj vinograd. Impozantan je i podatak da preteče nekih svjetski poznatih sorti vinove loze potječu upravo s područja Vivodine, no ostavit ćemo koji podatak kao iznenađenje za sudionike koji dolaze na Vivodina Wine and walk 2021.“, rekao je direktor Regionalne turističke zajednice Željko Fanjak.

Sudionici manifestacije imat će priliku posjetiti čak osam vinarija kroz šetnju od oko šest sati tijekom kojih će moći uživati u svim delicijama vivodinskog kraja. Na svakom od punktova dočekat će ih domaćin te će moći kušati najbolja vina od vlasnika vinskih podruma.

Početak šetnje kreće od vinarskog podruma Josipa Vrbaneka uz samu rijeku Kupu te se kreće uzbrdo do centra Vivodine dok je druga polovica šetnje laganog intenziteta i u potpunosti se kreće nizbrdo. Kompletna ruta prolazi neposredno uz vinograde i prekrasna mjesta vivodinskog kraja koji se nalazi unutar Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje, a prati i dionicu na kojoj će se tjedan dana kasnije voziti World Rally Championship.

Na pitanje kako ste došli na ideju Wine&Walk-a u Karlovačkoj županiji, Fanjak ističe kako je sam koncept dobro poznat i vrlo dobro prihvaćen u svim iole značajnijim vinskim regijama, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. “Na pitoresknoj mikrolokaciji u Karlovačkoj županiji, koja se nalazi u samom Parku prirode Žumberak, nalazi se naš vinski kraj – Vivodina. Unazad nekoliko desetaka godina, marljivim radom lokalnih vinara izgrađeni su reprezentativni vinski podrumi koje želimo prezentirati široj javnosti i ponuditi turistima autentični doživljaj. Brežuljkastim krajem ispod kojeg teče predivna rijeka Kupa prostire se preko 80 hektara vinograda što predstavlja savršene preduvjete za razvoj ovakvih turističkih proizvoda. Uz odlične gastronomske specijalitete, uživanje u vinima sudionici će poprimiti novu dimenziju hedonizma te pozivam sve ljude dobre volje željne kvalitetnog druženja na otvorenome da osiguraju svoje mjesto na manifestaciji Vivodina Wine and Walk 2021. koja će se održati za nešto manje od mjesec dana” navodi Fanjak.

Prijave za Vivodina Wine and Walk kreću 25. ožujka kada će svi zainteresirani sudionici moći osigurati svoje mjesto online putem.

Startne pakete sudionici mogu rezervirati putem Facebook stranice Visit Karlovac County, a uključuju staklenu personaliziranu čašu, startni broj za besplatne konzumacije vina, kartu s označenim okrepnim stanicama, bonove za ručak i okrjepu na vinskim postajama, bocu vode te vođeni obilazak od strane stručnih vodiča. Okupljanje, preuzimanje bonova i startnih paketa je 17. travnja u 9 sati u Obrežu Vivodinskom.

̋Pozivamo sve zainteresirane da osiguraju svoje mjesto za nezaboravno druženje, bilo u krugu obitelji ili svojih prijatelja. Ukoliko dolazite autocestom iz smjera Zagreba ili Rijeke najjednostavniji put je izlazak s autoceste u Karlovcu te pratiti smjer Ozlja. Poslije starog grada Ozlja, glavna cesta vodi uz predivnu rijeku Kupu koja se nalazi s desne strane. Početak Wine and Walk staze nalazi se odmah po prelasku mosta i skretanja za Vivodinu s desne strane, gdje je ujedno prva stanica ove avanture“, zaključio je Fanjak korisnim savjetima kako doći na ovu odličnu manifestaciju.

Odlična je to prilika za upoznavanje vinogradarskog kraja te lokalne enogastronomije, a sve sudionike očekuje veliki izbor kvalitetnih i vrhunskih vina kao i uživanje u slikovitom krajoliku parka prirode.

Ovo je i prilika za putničke agencije da se uključe te malo više fokusiraju na kontinentalnu i ruralnu turističku priču, jer radi se o odličnom motivu dolaska i turističkom proizvodu.

Foto: Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN