Vlada RH podigla kvote za uvoz strane radne snage

Na 162. sjednica Vlade Republike Hrvatske donesena je odluka o izmjenama i dopuni Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019. Ovom Odlukom osigurano...

Na 162. sjednica Vlade Republike Hrvatske donesena je odluka o izmjenama i dopuni Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2019.

Ovom Odlukom osigurano je dodatnih 2.000 radnih dozvola za strance sektoru turizma, te 1.000 za sektor građevinski sektor. Također, daje se mogućnost da se automatski aktivira dodatnih 2.000 radnih dozvola, ako će sektoru turizma trebati dodatna radna snaga, ako takvog profila radnika nema na Zavodu za zapošljavanje.

Uskoro više…

PRVE REAKCIJE:

Povećanje kvota bila je nužna mjera da se pomogne poslodavcima. Jedina alternativa je bila da se stavi ključ u bravu ili da pati kvaliteta rada, što je u jeku turističke sezone pogubno. No, pobijedio je glas razuma i saslušan je glas gospodarstvenika. Sada kada smo ugasili taj požar, možemo nastaviti raditi na novom Zakonu o strancima koji će kvote u potpunosti i ukinuti,“ rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Iz Hrvatske obrtničke komore ( HOK ) također su izrazili zadovoljstvo povećanjem kvota za uvoz radne snage te ističu kako zbog nedostatka radnika Hrvatska obrtnička komora već dulje vrijeme ukazuje na potrebu za povećanjem kvota u sektoru graditeljstva i ugostiteljstva, gdje je zabilježen najveći deficit radnika.” Još u svibnju ove godine, HOK je Ministarstvu uputio inicijativu za izmjenom Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu. Smatramo kako će se ovim korakom osigurati djelomično rješavanje iskazanog problema, prije svega u nadolazećoj turističkoj sezoni”

Vijesti: