Vlada RH prihvatila prijedloge izmjene zakona o ugostiteljskoj djelatnosti: Iznajmljivači će moći turistima nuditi doručak

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici prihvatila prijedloge izmjena zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Tako će se između ostaloga produžiti rok važenja privremenih rješenja objekata o legalizaciji, izdanih za...

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici prihvatila prijedloge izmjena zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Tako će se između ostaloga produžiti rok važenja privremenih rješenja objekata o legalizaciji, izdanih za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti do 31. prosinca 2024. godine.

Privremena rješenja važila su do kraja ove godine, no s obzirom na broj podnesenih zahtjeva i kapacitete nadležnih tijela, proces legalizacije će trajati izvjesno vrijeme. Veći dio objekata za koji su izdana privremena rješenja kojima se omogućava obavljanje ugostiteljske djelatnosti odnosno pružanje ugostiteljskih usluga još uvijek nije ozakonjen, a uzevši u obzir postupke uređivanja prava vlasništva u zemljišnim knjigama, ocjenjuje se da će taj dio objekata u sljedećoj turističkoj sezoni ostati neiskorišten ili će ostati u sivoj zoni ukoliko se ne produži rok važenja izdanih privremenih rješenja.

“Prema prikupljenim podacima, izdano je oko 15 900 privremenih rješenja. U slučaju kada se rok važenja privremenih rješenja ne bi produžio, rješenja bi prestala važiti, što bi dovelo do poremećaja u gospodarstvu zbog smanjenja smještajnih kapaciteta u turizmu, a time i do smanjenja prihoda za državni proračun i gubitka radnih mjesta u ugostiteljskim objektima za koje su ishođena takva rješenja”, stoji u objašnjenju prijedloga za donošenje zakona po hitnom postupku.

Također, prema riječima ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac, sukladno upozorenju Europske komisije omogućuje se pružanje usluga prodaje jela, pića i napitaka pod istim uvjetima za sve iznajmljivače.

Stupanjem na snagu ovih izmjena Zakona, omogućit će se svim pružateljima ugostiteljskih usluga da i dalje pružaju usluge u objektima za koja su ishodili privremena rješenja, kako ti objekti ne bi u predstojećim turističkim sezonama ostali neiskorišteni ili u „sivoj zoni“, a iznajmljivači će se dovesti u jednak položaj u pogledu usluživanja jela, pića i napitaka gostima kojima pružaju uslugu smještaja, navode iz MINTS-a.

Navedene izmjene zakona na snagu stupaju 1. siječnja 2022. godine.

Cjelokupni prijedlog zakona o izmjeni nalazi se na POVEZNICI.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN