Vlahović: Stvorili smo rastuće i dugoročno održive poslove. Adrisov investicijski potencijal veći je nego ikad

ODRŽANA GLAVNA SKUPŠTINA ADRIS GRUPE

Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom danas u Rovinju, završilo je održavanje godišnjih skupština dioničara društava u sastavu Grupe.

U posljednjih pet godina Adris je investirao više od četiri milijarde kuna. Prosječno godišnje ostvarivao neto dobit u vrijednosti od gotovo 427 milijuna kuna, dok je u 2016. godini dobit iznosila 501 milijun kuna. Prosječni godišnji rast dividende iznosio je, bez izvanredne dividende, 21 posto. Cijena dionica prosječno je godišnje rasla 16 posto za povlaštenu i 24 posto za redovnu dionicu. Maistra je pak povećala poslovne prihode za gotovo 40 posto a operativnu i neto dobit za 2,4 puta. Cromaris je svoje prihode od prodaje povećao za gotovo osam puta. Croatia osiguranje financijski i organizacijski je restrukturirano i u 2016.g. ostvarilo neto dobit veću za 54 posto. Rast dobiti novih poslova u potpunosti je nadomjestio poslovanje duhanske divizije. Glavni su to zakljušci s sjednice Glavne skupštine.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, predsjednik Uprave Adris grupe, mr. Ante Vlahović, istaknuo je kako je Adris, u okolnostima najniže stope rasta hrvatskoga gospodarstva u regiji i daljnjeg pada konkurentnosti, uspješno dovršio transformaciju tvrtke i ostvario snažan rast svih pokazatelja poslovanja. „Današnjom skupštinom i formalno smo završili transformaciju Adrisa. Umjesto posla kojem nismo više mogli dodavati vrijednost, stvorili smo rastuće i dugoročno održive poslove. Adrisov investicijski potencijal veći je nego ikad.“ rekao je Vlahović.

Kako je najavio, Adris će do 2021. investirat dodatnih četiri milijarde kuna, od čega u turizam dvije milijarde. „Spremni smo i za veće izazove, imamo svoje kriterije i čekamo pravu priliku“, istaknuo je Vlahović.

Adris grupa je u 2016. godini ostvarila ukupni prihod u iznosu od 5,55 milijardi kuna, dok je poslovni prihod iznosio 5,11 milijardi kuna. Prihod od prodaje robe i usluga iznosio je 3,97 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvareno je 2,81 milijardi kuna, a na inozemnim tržištima 1,16 milijardi kuna. Neto dobit iznosi 501 milijun kuna, što je u usporedbi s prošlogodišnjom povećanje od 27 posto. Ako se isključe jednokratni učinci izvanredne neto dobiti ostvarene transakcijom duhanskog dijela poslovanja, neto dobit nakon manjinskih interesa iznosi 446 milijuna kuna, što je za 19 posto više od prošlogodišnje dobiti.

Maistra nastavlja investicijski ciklus uz rast svih ključnih pokazatelja poslovanja

Maistra je i u 2016. godini nastavila s rastom svih ključnih pokazatelja poslovanja, uz nastavak investiranja u najviše segmente hotelske ponude. „Ulaganjima od 490 milijuna kuna u 2016. godini pokrenut je novi investicijski ciklus u okviru kojeg se do 2021. godine ulaže više od dvije milijarde kuna čime nastavljamo proces premiumizacije našeg portfelja.“, rekao je predsjednik Uprave Maistre, Tomislav Popović. U 2016. godini uloženo je gotovo 500 milijuna kuna. Najveća investicija, vrijedna više od 300 milijuna kuna, obiteljski je hotel Amarin. Također, u 2016. je započela izgradnja novog hotela Park, ključnog proizvoda u procesu zaokruživanja vrhunske hotelske ponude u Rovinju.

Maistrina prodajna politika usmjerena je na rast udjela direktnih kanala prodaje, čiji je udio danas dvostruko veći nego 2011. godine. Posljedično, rastu i prosječne prodajne cijene. U 2016. godini rast cijena iznosio je šest posto uz rast broja noćenja od tri posto, što je dovelo do porasta prihoda te operativne i neto dobiti.

Maistra je u 2016. godini ostvarila poslovni prihod od 950 milijuna kuna, što je za deset posto više od prošlogodišnjeg prihoda. Ostvarena je operativna dobit iz poslovanja u iznosu od 221 milijun kuna ili devet posto više od ostvarenja u 2015. godini. Neto dobit iznosi 131 milijun kuna, što predstavlja rast od 28 posto. U 2016. godini ostvareno je 3,13 milijuna noćenja, što, u usporedbi s prošlom godinom, predstavlja rast od tri posto.

Hotel Hilton u Dubrovniku pokazao se kao uspješna akvizicija u okviru politike ulaganja u najviši segment hotelske ponude. Zabilježio je rast svih ključnih pokazatelja. Noćenja su u 2016. godini porasla četiri posto, cijene jedan, a prihodi od smještaja pet posto. Ostvarena je operativna dobit u iznosu od 16 milijuna kuna, što predstavlja rast od 22 posto. Neto dobit iznosi 12 milijuna kuna ili 53 posto više od dobiti ostvarene u 2015. godini.

Uz najavljeni investicijski ciklus, snažan rast bookinga u Maistri, u usporedbi s prošlom godinom, pokazatelj je rastuće potražnje i najava nastavka pozitivnih trendova ističu iz Adrisa.

279 milijuna kuna za isplatu dividende

Nakon što je Glavna skupština usvojila financijska izvješća za 2016. godinu, donijela je i odluku o upotrebi dobiti iz 2016. godine. Ukupna ostvarena dobit poslije oporezivanja za 2016. godinu iznosi 236 milijuna kuna i raspoređuje se u statutarne rezerve Društva. Iz neraspoređene zadržane dobiti Društva izdvojit će se iznos od 279 milijuna kuna za isplatu dividende, koja iznosi 17 kuna po dionici. Dividenda će biti isplaćena 21. srpnja 2017. godine, na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva na dan 30. lipnja 2017. Obračunati iznos dividende na vlastite dionice zadržava se u neraspoređenoj dobiti.

PRILOG: PREZENTACIJA – POSLOVNI REZULTATI ADRIS GRUPE 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN