Vodeći hotelijeri u plusu: Plava Laguna, Maistra i Valamar Riviera u prvih šest mjeseci ostvarili rast po svim pokazateljima

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja lipnja...

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj je u razdoblju od siječnja do kraja lipnja ostvareno 6,4 milijuna dolazaka (+12%) i 25,4 milijuna noćenja (+10%). Od toga su strani turisti ostvarili 5,5 milijuna dolazaka (+12%) i 22,2 milijuna noćenja (+10%), a poraste bilježe i domaći turisti u dolascima za 10% te u noćenjima za 11%.

Tijekom šest mjeseci najviše je noćenja ostvareno u Istri (7,4 milijuna), dok je u Splitsko-dalmatinskoj županiji ostvareno 4,5 milijuna noćenja, odnosno 4,3 milijuna noćenja koliko je ostvareno na Kvarneru. Slijede Zadarska i Dubrovačko-neretvanska županija s 2,6 milijuna noćenja, Šibensko-kninska s 1,4 milijuna noćenja, Zagreb s 1 milijun noćenja te Ličko-senjska županija sa 681.000 noćenja. 

Na nacionalnoj je razini tijekom prvih šest mjeseci najviše noćenja ostvareno s tržišta Njemačke (5,1 milijun), Austrije (2,3 milijuna), Slovenije (2,3 milijuna), UK-a (1,4 milijuna) i Poljske (1,3 milijuna), a gledajući po segmentu smještaja najviše je noćenja ostvareno u hotelima (9,2 milijuna) te u objektima u domaćinstvu (6,5 milijuna) i kampovima (4,6 milijuna). Top destinacije u prvih šest mjeseci po kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Zagreb, Poreč, Split, Umag, Medulin, Mali Lošinj, Zadar i Tar.

Sukladno rastu dolazaka i noćenja, odlične rezultate ostvarili su i naši vodeći hotelijeri, Maistra, Plava Laguna i Valamar Riviera. 

Plava Laguna  u godini najvećih kapitalnih investicija u novijoj povijesti, u prvih šest mjeseci prebacila plan za 2 posto. 

U prvih šest mjeseci Plava Laguna ostvarila je 836 tisuća noćenja u hotelima i apartmanima što je 2,7% iznad planiranog, odnosno 548 tisuća noćenja u kampovima, što je 26,3% iznad plana. Sagledavajući sve vrste smještajnih kapaciteta Plava Laguna je u prvih šest mjeseci 2018. godine ostvarila 1.38 milijun noćenja koje čini povećanje u odnosu na plan za 10%, odnosno 2% iznad lanjskih veličina analizirajući usporedive smještajne kapacitete. 

Na temelju obrazloženog fizičkog popunjenja Plava Laguna je u promatranom polugodišnjem razdoblju ostvarila 324,8 milijuna kuna poslovnih prihoda što predstavlja prošlogodišnje postignuće. „S obzirom na izvedene kapitalne projekte čiji će se efekti intenzivirati u narednom,  za turističku industriju, najznačajnijem tromjesečju Plava Laguna očekuje rast svih operativnih pokazatelja u odnosu na proteklu godinu“, poručuju iz Plave Lagune.  

Inače, Plava laguna s početkom sezone u 2018. godini zaokružuila je dosad najveća ulaganja u svoje objekte, u ukupnom iznosu od gotovo 487 milijuna kuna.

Maistra ostvarila rast noćenja od 13%

Maistra je ostvarila 13 posto više noćenja nego u prvom polugodištu 2017. godine te osam posto veću prodaju smještajnih kapaciteta, uz povećanje prosječne cijene od pet posto. Poslovni prihodi iz redovnog poslovanja također su veći za 13 posto. 

Turistički dio Adris Grupe intenzivno ulaže u obnovu i povećanje kvalitete postojećih proizvoda, ističu iz Adrisa te dodaju kako je u tijeku nastavak izgradnje hotela Park, a nastavilo se i sa znatnim investicijama u kampove. “Najvećim dijelom ulaže se u prateću infrastrukturu te podizanje kvalitete zajedničkih sadržaja kampova. Rezultat tih ulaganja je porast broja zauzetih jedinica u kampovima od devet posto, uz prosječan rast cijene od 11 posto” istaknuli su iz Adrisa te dodali kako je trenutni je booking za 11 posto bolji u usporedbi s prošlom godinom, te potvrđuje pozitivne trendove rasta broja noćenja, uz povećanje prosječne cijene.

Inače, ukupna ulaganja Maistre u 2018. godini procjenjuju se na više od 500 milijuna kuna. Također, važno je za istaknuti kako je započeo zahtjevan proces poslovne integracije tvrtke HUP d.d. u turistički dio Grupe s ciljem korištenja operativnih sinergija i ekonomije razmjera. Formiranje jedinstvenog poslovnog sustava pretpostavka je za stvaranje vodeće nacionalne turističke tvrtke pozicionirane u tri rastuća i međunarodno prepoznatljiva odredišta – Rovinju, Dubrovniku i Zagrebu.

Valamar Riviera ostvarila rast po svim pokazateljima 

Valamar Riviera u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila izuzetan rast po svim pokazateljima. U prvih pola godine ukupni prihodi Valamara iznosili su 648 milijuna kuna, što je za 13% više od prihoda ostvarenih u istom prošlogodišnjem razdoblju. 

Dvoznamenkasti rast prihoda prvenstveno je rezultat porasta noćenja od 9% i prosječne cijene od 5%. Poboljšana je efikasnost te je operativna dobit (EBITDA) u prvih šest mjeseci rasla 17%, odnosno brže od prihoda. “ ističu iz Valamar Riviere te dodaju kako rast poslovanja u pred sezoni nastavljen je četvrtu uzastopnu godinu te je po prvi puta realizirano više od 2 milijuna noćenja u prvih šest mjeseci godine. 

I u ovoj sezoni Valamar je uspješno realizirao snažan investicijski ciklus vrijedan više 700 milijuna kuna, a Nadzorni odbori Valamar Riviere i Imperiala dali su prethodnu suglasnost na investicijski ciklus 2019. godine u ukupnom iznosu od 752 milijuna kuna. Valamar je u procesu uspješne privatizacije i ponude za preuzimanje dionica Hotela Makarska, u kojem su do srpnja 2018. godine stekli 55,45% dionica makarskog hotelijera. Također, u tijeku je razmatranje plana restrukturiranja za Helios Faros u stečaju, za koji su Valamar Riviera i PBZ Croatia osiguranje za upravljanje mirovinskim fondovima zajednički predali ponudu za ulaganje i dokapitalizaciju.

Valamar Riviera prošli tjedan najavila je i akviziciju hotela Petersbühel 4* u Obertauernu u Austriji, prvog koraka u internacionalizaciji poslovanja kao jednom od ključnih strateških ciljeva razvoja u idućem razdoblju. 

POVEZANE VIJESTI:

PLAVA LAGUNA OTVORILA PARK RESORT U POREČU

VALAMAR RIVIERA OBILJEŽILA 65. GODIŠNJICU POSLOVANJA TE SVEČANO OTVORILA NOVU UPRAVNU ZGRADU U POREČU

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN