Osnovana Udruga hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika

Na Osnivačkoj skupštini održanoj prije dva dana ( 02. travnja 2019. ) u Samoboru, osnovana je Udruga hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika (UHAJLP) s ciljem zastupanja zajedničkih interesa autobusnih...

Na Osnivačkoj skupštini održanoj prije dva dana ( 02. travnja 2019. ) u Samoboru, osnovana je Udruga hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoznika (UHAJLP) s ciljem zastupanja zajedničkih interesa autobusnih prijevoznika u javno linijskom prijevozu. Skupštini je nazočilo 29 autobusnih javno linijskih prijevoznika koji zajedno zapošljavaju 4018 radnika, raspolažu s 2045 autobusa i obavljaju preko 80% županijskog autobusnog javno linijskog prijevoza na području Republike Hrvatske.

Nakon donošenja Statuta Udruge, na skupštini su izabrana tijela skupštine. Za predsjednika Udruge izabran je mr. sc. Hrvoje Meštrović (Meštrović prijevoz) te članovi Upravnog odbora Udruge mr.sc.Ivica Presečki (Presečki Grupa ), Dražen Divjak (Arriva Hrvatska), Berislav Saraja (Čazmatrans), Hrvoje Pejković (Brioni), Franjo Grgurić (Autoturist) i Igor Tomašić (Promet Makarska).

Povod okupljanja prijevoznika u Udrugu je neodrživost postojećeg sustava javno linijskog prijevoza u Hrvatskoj, a temeljna načela djelovanja Udruge su zagovaranje javno linijskog i integriranog prijevoza na području Republike Hrvatske, održivost javno linijskog prijevoza i suradnja s institucijama vlasti te nevladinim udrugama u organizaciji i provedbi javno linijskog prijevoza.

Ključan problem javno linijskog prijevoza su nerentabilne linije, odlazak radnika te postojeći model financiranja, koji više nije održiv te se može očekivati ukidanje linija, istaknuo je Hrvoje Meštrović, novoizabrani Predsjednik Udruge te dodao: “Trenutno su autobusni linijski prijevoznici diskriminirani u odnosu na gradske prijevoznike i HŽ putnički prijevoz budući da s njima nisu sklopljeni Ugovori o javnim uslugama sukladno direktivi. Moramo se se prilagoditi uredbi EU 1370/2007 o uslugama javnog željezničkog i cestovnog prijevoza putnika, koja ima krajnji rok primjene 03. prosinca 2019. “

Najavljneo i kako će prijevoznici krenuti u pregovore s predstavnicima sindikatima za poboljšanje radnih uvjeta da se smanji odlazak vozača. “Nužna je suradnja s javnim institucijama u svrhu poboljšanja javnog prijevoza, jer uz njihovu pomoć javni prijevoz može biti jeftiniji, dostupniji i kvalitetniji. Prijedlog prijevoznika je da cijena karte na najkraćim relacijama iznosi 4 kn, te da se ujednači diljem Hrvatske. Prijevoznicima je u cilju da njihova usluga bude dostupnija građanima te da se time poveća korištenje usluge javnog linijskog prijevoza putnika” zaključuje Meštrović.

Vijesti: