Vozni red HŽ-a dostupan na Google Maps

Google je suradnji s HŽ Putničkim prijevozom svojim korisnicima omogućio besplatne informacije o mogućnostima putovanja vlakom u Hrvatskoj na Google kartama (Google Maps) u sklopu usluge Google Maps Transit....

Google je suradnji s HŽ Putničkim prijevozom svojim korisnicima omogućio besplatne informacije o mogućnostima putovanja vlakom u Hrvatskoj na Google kartama (Google Maps) u sklopu usluge Google Maps Transit.

Upisivanjem relacije putovanja na području RH u Google karte, putnici sada svoja putovanja mogu planirati i vlakovima HŽ Putničkog prijevoza sukladno važećem voznom redu. Taj je odabir dostupan uz opcije vožnje automobilom/biciklom, drugim vrstama prijevoza i pješačenja.

Ova inicijativa rezultat je suradnje kompanije Google i HŽ Putničkog prijevoza, ističu iz HŽ-a, kojom se proširuju mogućnosti koje nude Google karte i koja korisnicima željezničkog prijevoza pruža korisne informacije. S druge strane, Googleova misija je Google karte učiniti sveobuhvatnijima, preciznijima i korisnijima milijunima korisnicima koji do svojih odredišta putuju autobusima, vlakovima, metroima ili tramvajima. Uz informacije o voznom redu vlakova u Hrvatskoj,  na području Zagreba dostupne su i informacije o drugim vrstama javnog prijevoza.

 

Foto: HŽPP

Prisutnost HŽ Putničkog prijevoza na Google Maps omogućuje bolju vidljivost i veći doseg prema potencijalnim putnicima koji su korisnici te platforme, a koji za svoje planirano putovanje nisu nužno razmatrali mogućnost putovanja vlakom. Uz to, usluga Google Transit nudi mogućnost ažuriranja servisnih informacija u realnom vremenu, što je osobito važno radi informiranja putnika u slučaju izvanrednih događaja koji uzrokuju kašnjenja, što planiramo uvesti u što skorijem roku” izjavio je Marko Knežević, šef Službe za infrastrukturne servise, podršku logistici i izvršenju prijevoza HŽ Putničkog prijevoza.

 

Google karte pružaju putne informacije gotovo 7.000 prijevoznika na više od 3,8 milijuna stajališta i 20.000 gradova u 78 zemalja. Google karte koristi više od milijardu korisnika, od kojih više od polovice koristi mobilne uređaje. Usluga Google Maps Transit dostupna je putem aplikacije Google Maps za Android i iOS sustave, a korisnici Google kartama mogu pristupiti i na maps.google.hr.

GTFS format kao podrška developerima

Podaci koje koristi Google Maps su u GTFS formatu, koji je standardni otvoreni format za prikaz voznih redova koji se, osim kao podloga za prikaz na Google Mapsima, može koristiti i za druge aplikacije koje zainteresirana javnost želi razvijati. Time HŽPP želi olakšati developerima pristup do podataka i poticati ih na razvoj vlastitih aplikacija. Uspješan primjer takve suradnje je aplikacija HŽPP Planer koja koristi upravo GTFS podatke i dobro je prihvaćena među korisnicima.

Iz HŽPP pozivaju sve zainteresirane za korištenje podataka o voznom redu HŽ Putničkog prijevoza u GTFS formatu, da se jave putem maila ( marko.knezevic@hzpp.hr ) uz navođenje kratkog opisa projekta ili potrebe za podacima voznog reda, kako bi im omogućili izravan pristup datotekama

Povezane vijesti: