Rujana Bušić Srpak: Napori koje smo uložili u isticanje svih resursa i proizvoda destinacije dali su rezultate

Naslovna fotografija: Darko Kešnjer / Izvor TZ VSŽ

Autor:  HrTurizam Native

17. studenoga 2022.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Vukovarsko-srijemska županija imala je u rujnu najveći rast broja turista na godišnjoj razini u odnosu na ostale hrvatske županije. Broj dolazaka povećan je za čak 91,1 posto, a noćenja za 97,5 posto. 

Dolazak domaćih turista povećan je za 80,3 posto, a noćenja za 86,2 posto, dok su dolasci stranaca povećani za 129,1 posto, a noćenja za 132,7 posto. U rujnu je Vukovarsko-srijemsku županiju posjetilo ukupno 9 867 turista, a ostvareno je 18 229 noćenja. Ovaj trend rasta prisutan je cijele godine.

U odnosu na prošlogodišnji rujan, u svim je županijama povećan broj dolazaka i noćenja turista. Nakon Vukovarsko-srijemske županije koja je zabilježila najveće povećanje dolazaka i noćenja, po dolascima slijede Zagrebačka, Grad Zagreb, Sisačko-moslavačka, Dubrovačko-neretvanska i Virovitičko-podravska županija, a po noćenjima nakon Vukovarsko-srijemske županije, najveći rast noćenja ostvaren je u Virovitičko-podravskoj, Osječko-baranjskoj, Zagrebačkoj županiji, Gradu Zagrebu, Sisačko-moslavačkoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

No, nije samo statistika pokazatelj turističke uspješnosti Vukovarsko-srijemske županije. Prošloga je mjeseca na izboru najboljih ovogodišnjih destinacija održivog kulturnog turizma u Europi jedinu nagradu ispred Republike Hrvatske odnio Muzej vučedolske kulture, jedini hrvatski dobitnik prestižne europske nagrade „Destination of Sustainable Cultural Tourism 2022“, a i Europska komisija je tom muzeju i arheološkom lokalitetu dodijelila Oznaku europske baštine (European Heritage Label).

vucedolmuzej111

Vukovar kao destinacija je u sklopu ovogodišnjih Dana hrvatskog turizma bio i među tri finalista za dodjelu Godišnje hrvatske turističke nagrade u kategoriji Destinacija godine, dok je ove godine regija Slavonija - odnosno pet slavonskih županija - proglašena najboljom ruralnom destinacijom, a direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak proglašena je djelatnicom godine u sustavu turističkih zajednica.

Napori koje smo uložili u isticanje svih resursa i proizvoda destinacije dali su rezultate. Predstavili smo destinaciju koja ima što ponuditi, ima kvalitetan sadržaj, nudi vrijednosti za novac i koja je prepoznatljiva u odnosu na okruženje. Sve se to radilo na razni županije i klastera Slavonije, i zapravo su tri slavonske županije ostvarile znatan rast. Nekoliko smo godina radili na jačanju prepoznatljivosti ključnih sadržaja destinacije i komunicirali smo s ciljanim domaćim tržištem, a napor koji je uložen u ta dva smjera je očito doveo do ovakvih dobrih rezultata, i na području naše županije, ali i na području cijele Slavonije”, elaborirala je uspjehe Rujana Bušić Srpak.

Bušić Srpak dodaje i kako treba istaknuti da je i njihovo događanje Pjenušavi srijemski doručak u vinogradu nakon tri godine održavanja ove godine ušlo u finale za Godišnju hrvatsku turističku nagradu u kategoriji Jedinstveni gastronomski doživljaj godine.

"To znači da smo dobro prepoznali na koji način trebamo predstaviti ključni resurs, kojoj publici se trebamo obraćati i koji sadržaj trebamo nuditi. Mislim da smo sve to definitivno jasno komunicirali prema domaćem tržištu, a sad nam predstoji da te ključne proizvode počnemo komunicirati i prema drugim emitivnim tržištima i nastavimo ovakav rast.” dodaje Bušić Srpak.

Kao najvažnije elemente koji su doveli do uspjeha Vukovarsko-srijemske županije Bušić Srpak istaknula je transparentnost u komunikaciji i jačanje kvalitete u samoj destinaciji, ali i dobru međusobnu suradnju svih dionika.

Dunav-3

„Jasno smo komunicirali konkretne objekte, ponuđače, kvalitetu koji ovdje postoje. Svojim aktivnostima – koje nisu samo promotivne – smo intenzivno radili i na osnaživanju kvalitete samih ponuđača i destinacije. Ta dvostruka interakcija, interakcija koju smo imali prema tržištu, odnosno potencijalnim posjetiteljima, i komunikacija koju smo imali unutar destinacije prema ljudima koji nude sadržaje jako je bitna. Radili smo i na tržištu posjetitelja, ali i na tržištu same ponude unutar županije, te na kvaliteti i prepoznatljivosti iste. Dakle, bez partnera u destinaciji koji nas prate – hotelijera, vinara, OPG-a – rezultata ne bi bilo. To je apsolutno integralni rezultat. Turistička je zajednica tu obavila svoju zadaću, u suradnji sa svim relevantnim partnerima”, naglasila je Bušić Srpak.

Ilustrativan primjer suradnje na terenu je i zajednički vizualni identitet riječnih pristaništa - izrađen je logotip, jednaki jarboli i sedam zastava za dunavska pristaništa Aljmaš, Batinu, Vukovar i Ilok, dravsko u Osijeku te savska pristaništa u Slavonskom Brodu i Sisku.

Riječna kružna putovanja su uoči pandemije bilježila kontinuirani rast, a ove godine taj se trend vratio. Dodatnim infrastrukturnim ulaganjima na Dunavu i Savi riječni turizam u Hrvatskoj bit će sve atraktivniji. 

Riječni kruzing upravo u Vukovar dovodi brojne turiste. Do kraja rujna u Vukovar je pristalo 308 kruzera sa 23.103 putnika, a u 2022. godini otvoreno je 5 novih smještajnih objekata. Iako memorijalni turizam čini okosnicu turističke privlačnosti Vukovara, barokni ugođaj samoga grada, te ljepota prirode u široj okolici svakako su dodatni motiv za posjet.

Ipak, okosnica turističke privlačnosti Vukovara predominantno je memorijalni turizam. Među nekoliko manje ili više spretno izvedenih memorijalnih lokacija, svojom se nenametljivom upečatljivošću izdvaja Spomen dom Ovčara, ali i jedna dobro zaokružena turistička atrakcija - Vukovarski vodotoranj.

Img 20201127 170043 1 1

Uz Vukovar, velik broj posjetitelja bilježe Vinkovci, Ilok, Nijemci, Otok, Bošnjaci – destinacije koje nude autentična iskustva i imaju mnoštvo toga za pokazati. Srijem i Slavoniju moguće je upoznati iz različitih perspektiva – primjerice, plovidbom riječnim brodovima vodama Bosuta i Spačve u Nijemcima, ili po Virovima kroz mističnu Spačvansku šumu nedaleko Otoka.

Tu je i pregršt pješačko-planinarskih staza koje su privlačne planinarima, biciklistima, rekreativcima i sportašima, ali i svim ljubiteljima prirode. 

Povrh svega, u Slavoniji nitko neće ostati ni gladan ni žedan. Većini gostiju koji dolaze poznato je da će ih u Vukovarsko-srijemskoj županiji dočekati vrhunska vina i rakije, no treba ih upoznati i s manje tipičnom ponudom – izvrsnim craft pivima i svjetski poznatom medovinom, proizvodima uz koje dolaze fascinantne priče. 

Foto: Ron Porter

Autor:  HrTurizam Native

17. studenoga 2022.