WRC dolazi u Hrvatsku? Hrvatska dobila zeleno svjetlo za WRC kandidaturu

Čelni čovjek Svjetskog prvenstva u reliju – popularnog WRC-a, Oliver Ciesla posjetio je Zagreb te službeno ponudio Hrvatskoj kandidacijsku utrku WRC-a u 2020, javljaju iz Hrvatskog auto i karting...

Čelni čovjek Svjetskog prvenstva u reliju – popularnog WRC-a, Oliver Ciesla posjetio je Zagreb te službeno ponudio Hrvatskoj kandidacijsku utrku WRC-a u 2020, javljaju iz Hrvatskog auto i karting saveza.

Hrvatska nikad nije bila bliže dobivanju utrke drugog najgledanijeg oktanskog sporta na svijetu. Potvrdio je to i čelni čovjek WRC-a Oliver Ciesla koji je u Zagrebu održao niz sastanaka s predsjednikom i glavnim tajnikom Hrvatskog auto i karting saveza, gradom Zagrebom te potencijalnim organizatorima. Kao potencijalni termin kandidacijske utrke predložen je listopad, a Zagreb je dobio priliku ugostiti svjetsku reli kremu već ove godine. Grad Zagreb daje podršku projektu te je izrazio želju da Zagreb osvane na karti sporta koji prati preko 80 milijuna fanova.

Planiramo doći na kandidacijski reli te ukoliko sve prođe dobro do kraja godine Hrvatskoj su sva vrata otvorena da u budućnosti postane dio Svjetskog prvenstva u reliju!” izjavio je Oliver Ciesla, direktor WRC-a

Nakon sedam godina razgovora o WRC-u u Hrvatskoj imamo službenu ponudu da napravimo finalnu provjeru nakon koje se otvaraju vrata WRC-a. O značaju ovog događaja za Hrvatsku govori i podrška Vlade RH, Grada Zagreba i ostalih institucija. Nadam se da će stručni timovi u sljedećih desetak dana zaključiti sve bitno za ostvarenje kandidacijske utrke krajem godine. Zahvaljujem gradonačelniku, našem organizacijskom timu te naravno WRC promotoru na konkretnoj ponudi. Puno je dogovora pred nama, ali na dobrom smo putu.” izjavio je Davorin Štetner, predsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Priču o WRC-u u Hrvatskoj započeli su naši proslavljeni reli vozači Daniel Šaškin i Marin Frčko, a nakon gotovo sedam godina rada na projektu rezultat je i ova službena ponuda. 

Svjetsko prvenstvo u rallyu prati više od 700 milijuna gledatelja na godišnjoj razini, od čega je četiri milijuna gledatelja uz stazu pratilo 2016. 13 godišnjih WRC utrka, dok medijski Svjetsko prvenstvo u rallyu prati 1350 akreditiranih novinara, proizvede se više 12.000 sati TV programa, a WRC program emitira se u 155 zemalja svijeta.

Studija isplativosti

Studije isplativosti iz 2018. godine koje su izradili Fakultet ekonomije i turizma iz Pule na čelu sa prof. dr. sc. Robertom Zenzerovićem, Zadruga za etičko financiranje iz Zagreba te skraćeni elaborat Odjel za ekonomiku i menadžment sporta Kineziološkog Fakulteta u Zagrebu na čelu sa dr. sc. Sanelom Škorić i dr. sc. Matom Bartoluciem s Ekonomskog fakulteta Zagreb, a na temelju podataka ostalih WRC utrka u svijetu, dokazuje kako se radi o projektu od izuzetno velike koristi za Republiku Hrvatsku.

U najkonzervativnijim izračunima generirana potrošnja bi iznosila 22 milijuna eura. Direktna dobit za državu, samo kroz PDV, iznosi najmanje četiri milijuna eura, dok indirektna dobit projekta kroz medijske učinke iznosi ogromnih 41 milijun eura.

Službeni podaci WRC-a u Portugalu za 2016. godinu govore kako WRC utrku uživo pratilo 910.000 gledatelja (50% bilo je stranaca; od toga polovica iz susjedne Španjolske). Direktni učinak na Portugalsko gospodarstvo iznosio je vrtoglavih 67,6 milijuna eura dok su indirektni učinci iznosili 61,7 milijuna eura. Turistički, Portugal samo od WRC-a ostvari godišnje više od 1.5 milijuna noćenja!

U svakom slučaju dolazak WRC-a bio bila bi velika promocija Hrvatske, te još jedan globalni spektakl u Hrvatskoj.

Povezane vijesti: