WTTC: Koronavirus dovodi u opasnost 50 milijuna poslova u turizmu

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam kaže kako je do 50 milijuna radnih mjesta u sektoru putovanja i turizma u opasnosti zbog globalne pandemije COVID-19. Podaci WTTC-a pokazuju veliki...

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam kaže kako je do 50 milijuna radnih mjesta u sektoru putovanja i turizma u opasnosti zbog globalne pandemije COVID-19.

Podaci WTTC-a pokazuju veliki utjecaj koronavirusa na sektor putovanja i turizma, a analiza Vijeća sugerira kako je u cijelom svijetu ugroženo do 50 milijuna radnih mjesta. Ipak, kako navode, kada dođe vrijeme, WTTC i privatni sektor u cijelom svijetu bit će spremni pomoći i podržati vlade i zemlje u oporavku.

Posljednje brojke WTTC-a, koji predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma, pokazuju kako bi pandemija mogla negativno utjecati na čak 25 posto putovanja u cijelom svijetu u 2020. godini. To je ekvivalent gubitku od tri mjeseca svjetskog turizma, što bi moglo dovesti do smanjenja radnih mjesta između 12 i 14 posto.

Iako COVID-19 očito predstavlja značajnu prijetnju industriji kao cjelini, zaposlenima u njoj i onima koji žele nastaviti putovati, putovanja i turizam imaju snage prevladati ovaj izazov i postat će snažniji i robusniji poduzimanjem svih potrebnih mjera za borbu protiv COVID-19, poručuju iz WTTC-a.

Nakon opsežnih savjetovanja s drugim organizacijama za putovanja i turizam, WTTC također zahtijeva poduzimanje niza mjera kako bi se omogućio brzi oporavak sektora nakon što COVID-19 bude pod nadzorom. WTTC će pružiti svoju podršku svim vladama, posebno onima koje provode politiku za brzi oporavak kao što su:

  1. Olakšavanje putovanja – uklonite ili pojednostavite vize kad god je to moguće, smanjite troškove i poboljšajte vrijeme obrade, ako je to moguće, prihvatite druge vize kad je to primjereno i uvedite efikasnije tehnologije za nesmetano i sigurno putovanje.
  2. Uklonite barijere – osigurajte uklanjanje ili ublažavanje nepotrebnih prepreka za smanjivanje pritiska u lukama i zračnim lukama, uključujući privremeno ukidanje pravila o 80 slotova, dodjela luka i provedbu fleksibilne radne vize za industriju u nekim zemljama s postojećim ograničenjima.
  3. Jednostavna fiskalna politika – smanjiti i ukloniti porez na putnike koji povećava troškove putovanja, npr. Air Passenger Duty i slični aerodromski, lučki i ugostiteljski porezi širom svijeta.
  4. Uvesti poticaje – uvesti olakšice i poticaje za podršku kontinuiteta poslovanja za tvrtke na koje je virus najviše negativno utjecao. Osobito malim i srednjim poduzećima će trebati više vremena za oporavak.
  5. Podrška destinacijama – povećajte proračune i dodijelite resurse za potrebe promocije, marketinga i razvoja proizvoda u destinacijama kada budu spremni ponovno dočekati posjetitelje.

U ovom trenutku, WTTC pojačava važnost javno-privatnih partnerstava i veće međunarodne suradnje kako bi se odgovorilo i prevladalo izazove s kojima se sektor suočio tijekom upravljanja i oporavka od COVID-19. Sektor za putovanja i turizam pokazao je otpornost na krizne situacije, a ta se sposobnost značajno poboljšala posljednjih godina.

Izvor: WTTC / Foto: Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN