WTTC objavio globalne smjernice povezane s identitetom i sigurnošću putnika

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) u svojem zadnjem izvještaju preporučuje globalne smjernice povezane s identitetom i sigurnošću putnika kako bi se potaknula potražnja za putovanjem, ubrzao oporavak...

Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC) u svojem zadnjem izvještaju preporučuje globalne smjernice povezane s identitetom i sigurnošću putnika kako bi se potaknula potražnja za putovanjem, ubrzao oporavak sektora od COVID-19 i pripremila industriju za buduće krize. U izvještaju ističu kako im je cilj potaknuti biometrijskih rješenja kao moguća rješenja, a koja pokrivaju putovanje putnika od rezervacije do završetka putovanja.

Izvješće “Globalne smjernice za sigurno i neometano putničko putovanje”napravljeno je u partnerstvu s Oliver Wyman Consulting Group, uz doprinos javnih i privatnih suradnika, kao što je IATA, SITA, Amadeus i više zrakoplovnih, hotelskih i drugih turističkih tvrtki.

WTTC-ov naglašava da sigurno putovanje putnika korišteći inovativne tehnologije, kao što je biometrija, mogu i dalje poticati gospodarski rast i otvaranje novih radnih mjesta, istovremeno rješavajući sigurnosne probleme kako bi se osiguralo da su putovanja sigurna i besprijekorno.

To bi se postiglo stvaranjem jedinstvenog digitalnog identiteta za svakog putnika, koji bi sadržavao njihove biografske podatke, kao i sve potrebne dodatne informacije poput biometrijskih podataka, povijesti putovanja, dokaza o imunitetu ili cjepivu itd., ističe se u izvještaju.

Korištenjem biometrijskih digitalnih identiteta, poboljšava se točnost i eliminira potrebu za višestrukim ručnim provjerama, smanjuje prijevaru, omogućuje sigurno i učinkovito kretanje više putnika putem postojeće infrastrukture. Putnici bi mogli koristiti svoj digitalni identitet tijekom cijelog putovanja, a pristup podacima kontrolirao bi putnik, navode iz WTTC-a.

Novo izvješće WTTC-a dolazi u trenutku kada se putovanja i turizam bore da ostanu na površini. Vjerujemo da sigurno i besprijekorno putovanje neće biti najvažnije samo u pomaganju brzom oporavku turističkog sektora, već i u oblikovanju novog načina putovanja i turizma u godinama koje dolaze. Ova važna inicijativa omogućuje mobilnost i povećava sigurnost, istovremeno stavljajući putnika u samo središte “, kaže Gloria Guevara, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a te dodaje kako nema sumnje da je međunarodna koordinacija potrebna.

Izvješće poziva na usvajanje globalnih standarda podataka, globalnih protokola o zdravlju i sigurnosti i suradnju između zračnih prijevoznika, hotela, željeznice, krstarenja i vlada kako bi se omogućilo dosljedno i sigurno putovanje.

“Multilateralna suradnja potrebna je za izgradnju okvira za beskontaktno putovanje koji uzima u obzir cjelokupno putničko putovanje od vrata do vrata čineći ga sigurnim i sigurnim iako naprednom tehnologijom bez dodira”, rekao Luis Maroto, predsjednik i izvršni direktor Amadeusa.

Također, WTTC naglašava pet principa uspjeha. Od suradnje između javnog i privatnog sektora, prikupljanje i dijeljenje podataka, privatnost podataka, interoperabilnost ( mogućnost zajedničkog rada različitih sistema i organizacija, međudjelovanje ) te da kupac bude na prvom mjestu. Pod time u WTTC-u ističu kako javni i privatni sektor imaju različite zahtjeve, što sve treba uzeti u obzir u izradi tehnoloških rješenja.

Cijeli izvještaj preuzmite u prilogu.

WTTC: GLOBAL GUIDELINES FOR SAFE & SEAMLESS TRAVELLER JOURNEY

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN