WTTC: U ovoj godini moglo bi se izgubiti nevjerojatnih 174 milijuna radnih mjesta u putovanjima i turizmu

Nove brojke Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) otkrivaju da bi se u 2020 godini moglo izgubiti nevjerojatnih 174 milijuna radnih mjesta u putovanjima i turizmu, ako i...

Nove brojke Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) otkrivaju da bi se u 2020 godini moglo izgubiti nevjerojatnih 174 milijuna radnih mjesta u putovanjima i turizmu, ako i dalje postoje prepreke za globalna putovanja.

Nova brojka dolazi iz najnovijih ekonomskih podataka WTTC-a, koji razmatraju utjecaj COVID-19 na sektor putovanja, kao i lokalna i globalna ograničenja putovanja u sektoru Putovanja i turizma.

Osim 197 milijuna radnih mjesta kako je detaljno objašnjeno u prethodnoj studiji u lipnju, WTTC kaže da je ovaj pozitivan dobitak većim dijelom rezultat povratka domaćih putovanja u zemlje poput Kine, koja je pokazala posebno snažan oporavak svog domaćeg tržišta. Također je implementirao sveobuhvatan program ispitivanja i traženja kontakata, zajedno sa zdravstvenim i higijenskim protokolima, dodatno pridonoseći ovom značajnom povećanju.

Također, analiza pokazuje da bi se, ako se trenutna ograničenja putovanja uklone što prije, globalno 31 milijun radnih mjesta moglo bi se spasiti do kraja 2020. godine.

Produljena ograničenja putovanja također bi mogla eliminirati 4,7 bilijuna dolara u doprinosu sektora globalnom BDP-u, što predstavlja gubitak od 53% u odnosu na 2019. godinu.

Gloria Guevara, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a, rekla je kako najnoviji podaci otkrivaju ozbiljnost dugoročnog negativnog utjecaja s kojim se suočava globalni sektor putovanja i turizma te pozvala na međunarodnu koordiniranu akciju.

Kako su tijekom ljetnih mjeseci i dalje vrijedila ograničenja putovanja širom svijeta, naše procjene bilježe porast sa 121 na 143 milijuna izgubljenih radnih mjesta. U roku od samo četiri mjeseca, naša je studija pokazala gubitak daljnjih 22 milijuna radnih mjesta u cijelom svijetu. Ovo je poražavajuća vijest i sada nam je potrebna međunarodno koordinirana akcija. ” istaknula je Guevara

Također, Guevara naglašava kako se pporavak turističkog sektora odgodit još više i uz još više izgubljenih radnih mjesta, osim ako se karantene ne zamijene brzim, isplativim testiranjima u zračnim lukama na odlasku i zračnim hodnicima. “Što duže čekamo, to će se sve veći sektor putovanja i turizma suočiti s totalnim kolapsom” zaključuje Guevara.

Upravo uvođenje brzih testova je već krenulo u zračnim lukama, te je tako United Airlines pokrenuo pilot program u kojem na letu iz New Yorka prema Londonu sve putnike besplatno testirati na Covid19.

/ / / VELIKI KORAK NAPRIJED U AKTIVACIJI GLOBALNOG TURIZMA: UNITED AIRLINES KRENUO SE PILOT PROGRAMOM TESTIRANJA SVIH PUTNIKA NA SVOJIM LETOVIMA

/ / / IATA: ŠANSA DA SE PUTNIK ZARAZI VIRUSOM U AVIONU ISTA JE KAO DA VAS POGODI GROM

S druge strane najnoviji podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO) pokazuju pad međunarodnih dolazaka za 70% u prvih osam mjeseci 2020. godine, što dovodi do gubitka od 730 milijardi američkih dolara prihoda od izvoza od međunarodnog turizma. To je više od osam puta veći gubitak doživljen na pozadini globalne ekonomske i financijske krize 2009. godine.

Prije nekoliko tjedana, ministri turizma G20 ugostili su više od 45 izvršnih direktora i članova WTTC-a koji su na zahtjev Saudijske Arabije predstavili plan za oporavak 100 milijuna radnih mjesta kako bi spasili ionako osakaćeni sektor putovanja i turizma i 100 milijuna radnih mjesta na globalnoj razini.

Plan promjene igre stvoren je uz doprinos članova WTTC-a i obuhvaćao je niz ključnih inicijativa koje su se trebale osigurati snažnu međunarodnu koordinaciju kako bi se ponovno uspostavile učinkovite operacije i ponovno pokrenula međunarodna putovanja.

Između ostalih mjera, to je uključivalo uklanjanje karantena i ostalih putnih zapreka primjenom međunarodnog režima testiranja, u kombinaciji s rigoroznim zdravstvenim i sigurnosnim protokolima, kako bi se svijet mogao prilagoditi životu s virusom COVID-19 uz minimaliziranje rizika od njegovog širenja unaprijediti.

Prema WTTC-ovom Izvješću o ekonomskom utjecaju za 2020. godinu, putovanja i turizam bili su odgovorni za jedno od deset radnih mjesta (ukupno 330 milijuna), dajući 10,3% doprinosa globalnom BDP-u i generirajući svako četvrto od svih novih radnih mjesta.

Foto: WTTC

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN