Za daljnji turistički razvoj Dubrovnika mora se riješiti zaobilaznica do aerodroma 

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i ministar turizma Gari Cappelli, sa suradnicima, održali su danas sastanak u Dubrovniku. U izjavama za medije nakon sastanka osvrnuli su se na aktualna pitanja...

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković i ministar turizma Gari Cappelli, sa suradnicima, održali su danas sastanak u Dubrovniku.

U izjavama za medije nakon sastanka osvrnuli su se na aktualna pitanja vezana uz trenutačno stanje i daljnji razvoj ove za Dubrovnik najznačajnije gospodarske grane.

Za Dubrovnik sezona još nije završila, brojke su dobre, kvalitetno se pristupilo pripremi ove sezone. Drago mi je da smo našim novim paketom zakona o turističkim zajednicama uspjeli napraviti upravo ono što je Dubrovniku sigurno dobro došlo, a to je uvođenje dodatne takse za kruzere. Posebno mi je drago jer je to bio njihov prijedlog, a razmatramo još neke prijedloge decentralizacije o kojima smo i sada razgovarali”, kazao je ministar Cappelli nakon sastanka s gradonačelnikom Frankovićem, napominjući kako se išlo i na decentralizaciju paketa zakona o boravišnoj pristojbi, koje se donose odlukom gradskih vijeća.

Razgovarali smo o daljnjim decentralizacijama, o problematici privatnog smještaja. On je itekako poželjan, ali potrebno ga je kvalitetnije riješiti’‘, rekao je također ministar Cappelli pojašnjavajući kako će njegov prijedlog u nekom budućem zakonu biti da se omogući gradskim vijećima da na prijedlog gradonačelnika donesu odluku o ograničavanju broja objekata za privatni smještaj iz razloga kapaciteta infrastrukture i apsorpcije destinacije.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je Grad Dubrovnik zadovoljan podrškom koju imaju od strane Ministarstva turizma te činjenici da je ministar turizma prepoznao kako je Dubrovnik uistinu pokazao određene promjene u upravljanju destinacijom i održivosti turističke destinacije.

Foto: Grad Dubrovnik

Grad Dubrovnik zadovoljan je podrškom kojom imamo od strane Ministarstva turizma. Naime, ministar je spomenuo činjenicu da se dopustilo uvođenje cruise takse, što je iznimno bitno za Dubrovnik jer mi ćemo cijelu tu taksu namijeniti isključivo za poboljšanje prometne infrastrukture na području Grada Dubrovnika. Što se tiče pitanja održivosti, kao što preko noći nije došlo pitanje prekomjernog broja gostiju u destinaciji, tako ni samo pitanje održivosti ne može biti riješeno preko noći. Međutim, sustavnim rješavanjem, korak po korak, idemo u tom smjeru. Drago mi je što su se vodeće svjetske organizacije uključile i što sada i sam UNESCO kaže da je Dubrovnik primjer kako treba pristupiti rješavanju određenog problema. Još je puno posla pred nama ali siguran sam da idemo u dobrom smjeru”, rekao je gradonačelnik Franković.

Na pitanje o dubrovačkoj turističkoj zimi dodao je kako su prošle godine imali dobro povećanje avio linija i to se pokazalo i na povećanju broja gostiju u destinaciji od 20 posto u odnosu na zimu prije. “Ove godine će to biti još i više. Povezani smo s Londonom, Španjolskom, Poljskom, Istanbulom i Frankfurtom. Imamo vezu sa svim međunarodnim centrima i vjerujemo da će i ova sezona biti dobra i uspješna. Što se tiče ponude koju imamo, imamo problem zatvorenih ugostiteljskih objekata, iako sada prisutan u manjoj mjeri, jer grad je oprostio najam javne površine onima koji su otvoreni zimi. S novim ugovorima svi oni koji budu u gradskim prostorima imat će obvezu raditi i zimi i samim time će naša ponuda biti kompletnija” zaključio je Fanković.

Cappelli: Rješavanjem zaobilaznice osigurao bi se danji turistički razvoj Dubrovnika i cijele regije

Također, ministar Cappelli osvrnuo se i na pitanje rješavanja tj. poboljšavanja tuističke infrastrukture u Dubrovniku. ”Vidimo da su u pripremi veliki projekti svega onoga što je ova vlast prepoznala kao krucijalni problem Dubrovnika, a to je turistička infrastruktura, kanalizacija i sve ono što ide s tim, uz rješavanje pitanja kruzera. Veliki je problemu zaobilaznica od Župe dubrovačke do aerodromu. O tome se razgovaralo i ministar Butković mi je rekao da ozbiljno pristupa tome, da je u razgovoru sa županom i gradonačelnikom. Daljnji razvoj, turistički razvoj, bilo koji razvoj grada Dubrovnika, cijele županije, opstaje praktički na toj zaobilaznici koja je vrlo bitna. Ako znamo da imamo oko 3 milijuna putnika koji su došli u Zračnu luku Dubrovnik, da je veliki problem usko grlo na semaforima u Župi, ako znamo da sutra razgovaramo o investicijama u Kuparima i ako želimo tamo kongresni centar, onda zbilja ulazimo u problem koji treba prvenstveno rješavati infrastrukturno”, istaknuo je također ministar Cappelli.

Za blagdane se očekuju dobre turističke brojke

Ministar turizma komentirao je i broj dolazaka i noćenja, kako na razini godine, tako i za nadolazeće blagdane. Kako je kazao, u ”prvom paketu” za prvih šest mjeseci povećanje je bilo za 15 posto, u ”drugom” srpanj i kolovoz, zabilježili smo pet posto povećanje turista, a u ”trećem”, a to su ova zadnja četiri mjeseca imamo stalno pet do šest posto povećanje. ”Ta tri razdoblja ćemo ubuduće i promatrati i tome pristupati. Možemo reći da ćemo godinu završiti sa pet posto više turista i dva posto više noćenja. Planirano je postignuto. Na današnji dan imamo dvije milijarde kuna više nego lani fiskalizirano u smještajnim ugostiteljskim i turističkim uslugama, što je nekih osam posto” zaključio je Gari Cappelli.

Naslovna fotografija: j_nnesk_sser, Pixabay.com

POVEZANE VIJESTI:

DUBROVNIK NAPOKON SMISLENO I POVEZANO RAZVIJA PROGRAM “ZIMA U DUBROVNIKU”

NAKON DUGIH 13 GODINA PONOVNO SE UVODI DIREKTNA AVIOLINIJA IZMEĐU DUBROVNIKA I BUDIMPEŠTE

DUBROVNIK OD TURISTIČKE PRISTOJBE ZA KRUZERE OČEKUJE PREKO 10 MILIJUNA KUNA PRIHODA

ŠTO OČEKIVATI OD DUBROVAČKE TURISTIČKE ZIME 2019 / 2020?

Povezane vijesti: