Za izbor najboljih turističkih sela 2024. prijavilo se više od 260 sela iz preko 60 zemalja

Kreće avantura Best Tourism Villages 2024.

Autor:  HrTurizam.hr

15. svibnja 2024.

Za izbor najboljih turističkih sela 2024. prijavilo se više od 260 sela iz preko 60 zemalja koje predstavljaju pet svjetskih regija što je u posljednja četiri izdanja najveći broj zaprimljenih prijava. Prijave za četvrto izdanje zatvorene su 8. svibnja.

Nadovezujući se na prijašnji uspjeh, ovogodišnja inicijativa ponovno će nadahnuti zajednice diljem svijeta da iskoriste snagu turizma kao pokretača ruralnog razvoja i dobrobiti ruralnih područja.

Države članice UN-a za turizam pozvane su predložiti do 8 sela kandidata putem svojih nacionalnih turističkih uprava (NTA). Kao i u prethodnim izdanjima, sela će ocjenjivati vanjski neovisni savjetodavni odbor u sljedećim područjima evaluacije:

  • Kulturni i prirodni resursi
  • Promicanje i očuvanje kulturnih resursa
  • Ekonomska održivost
  • Društvena održivost
  • Održivost okoliša
  • Razvoj turizma i integracija lanca vrijednosti
  • Upravljanje turizmom i njegova prioritizacija
  • Infrastruktura i povezanost
  • Zdravlje i sigurnost

Sela prepoznata kao najbolja turistička sela, kao i ona odabrana za sudjelovanje u Programu nadogradnje, bit će objavljena u četvrtom kvartalu ove godine.

Od pokretanja poziva za prijavu u siječnju, Program Turizam za ruralni razvoj UN-a za turizam ugostio je niz online sesija sa državama članicama, nudeći uvid u postupak prijave.

/// Ruralni turizam: UNWTO lansira novi alat za promicanje suradnje između najboljih turističkih sela

Ove sesije na arapskom, engleskom, francuskom i španjolskom jeziku okupile su 117 sudionika, ističući široki interes i predanost zemalja članica unaprjeđenju turizma za ruralni razvoj.

Mreža Best Tourism Villages (BTV) trenutno se može pohvaliti globalnim konzorcijem sa 186 članova i nastavlja rasti. Uključuje 129 sela prepoznatih kao najbolja turistička sela i 57 koji aktivno sudjeluju u Programu nadogradnje koji predstavljaju 55 zemalja.

Ova suradnička mreža jedinstvena je globalna grupacija lokalnih zajednica i služi kao platforma za razmjenu iskustava, širenje znanja i poticanje partnerstava za poticanje ruralnog razvoja kroz turizam.

/// Grad Slunj dobio priznanje Svjetske turističke organizacije UN-a

Foto: Vedran Božićević / TZ slunj
Izvor UN Tourism

Autor:  HrTurizam.hr

15. svibnja 2024.