Zadar Cooking Class kao odličan novi turistički sadržaj

Motiv putovanja je upoznati nove načine i kulturu življenja, a sama esencija turizma je autentičnost. I zato je u turizmu najvažnije pričati svoju priču, a ne biti kopija drugih...

Motiv putovanja je upoznati nove načine i kulturu življenja, a sama esencija turizma je autentičnost. I zato je u turizmu najvažnije pričati svoju priču, a ne biti kopija drugih ili sve standardizirati, jer upravo turisti žele autentični doživljaj. Upoznati i doživjeti našu kulturu i način življenja svim osjetilima.

I zato je jedan od najvećih promašaja našeg turizma što nismo spojili “plavu” i zelenu” Hrvatsku tj. jer kroz turizam, gdje imamo veliku potražnju i potrošnju, ne koristimo naše poljoprivredne i mesne proizvode, nego opet potičemo uvoz , a domaća poljoprivreda i mali čovjek propada i iseljava.Smisao turizma je da se turistička potrošnja što više disperzija na lokalnu ekonomiju, pogotovo u poljoprivredi, a sve ostalo je samo prostitucija turizma kroz najgori način turističke industrije.

Nažalost mi padamo na običnim dagnjama, srdelama, jajima, salati, krumpiru, luku… Umjesto da koristimo sve namirnice iz lokalnih resursa i da imamo na tisuće lokalnih OPG-a koji su umreženi kroz klastere i budu potpora turizmu, mi potičemo i kupujemo namirnice iz uvoza. Suludo i totalno kontra produktivno.

Englezi, Francuzi i Nijemci najveći su ljubitelji hrane među putnicima, otkrivaju nam recenzije Booking.com-a. Ako to znamo, onda znamo da ih moramo ponuditi našu gastronomiju kao glavne motive dolaska ili barem kao prevagu kod odluke gdje ljetovati. Figurativno, mi turistima iz Francuske prodajemo francusko vino, umjesto da im prodajemo naše. S druge strane, svijest i potreba za organskom, domaćom i ekološkom hranom raste iz godine u godinu, te upravo ti proizvodi imaju od 30% na više veću cijenu u trgovinama.

Tržnica kao jedan od glavnih turističkih proizvoda 

Kada ste zadnji put bili na tržnici? Obožavam subotom otići na tržnicu, mjesto gdje se najbolje upoznaje grad i ljude koji žive u njemu tj. osjetiti ritam grada. Upravo to turisti traže i žele – upoznati naš način kulture življenja. Tržnica je mjesto gdje se kupuju lokalni proizvodi, gdje se može doživjeti lokalna kultura i način života, ritam i običaji grada, susret s lokalnim stanovništvom, mjesto autentičnog doživljaja turističke destinacije.

Lokalna tržnica mora biti jedno od glavnih turističkih atrakcija u svakoj destinaciji.

Zadar Cooking class kao odličan novi turistički sadržaj

Zadarska turistička ponuda od danas je bogatija za novu odličnu turističku ponudu. Upravo na tragu svega gore navedenog, turisti sada u Zadru mogu proći tečaj kuhanja i upoznati autentičnu dalmatinsku gastronomiju.

Tako gosti s profesionalnim vodičem posjećuju lokalnu tržnicu i ribarnicu, kupuju domaću hranu i svježe namirnice, naravno putem se upoznaju s cijelom zadarskom kulturno-povijesno-turističkom pričom, te nakon kupnje namirnica odlaze na tečaj kuhanja sa namirnicama koje su upravo kupili na lokalnoj tržnici.

Tako jednostavno i genijalno. Sve pod sloganom – A Taste of Croatia. Cook like a local.

Ideja mi je u glavi već četiri godine, ali nikako nisam našao vremena je izbaciti iz glave, staviti na papir te u konačnici realizirati. Sada sam se zainatio i evo mogu reći da grad Zadar sada ima nešto novo i jedinstveno, te kako smo obogatili turističku ponudu. Uvijek treba težiti i pokušavati s novim stvarima, vani ovakvi tečajevi već odavno normalno funkcioniraju, a u Hrvatskoj je za sad samo na par mjesta.“ istaknuo je Tomislav Fain, vlasnik agencije Terra Travel d.o.o. koja je pokrenula ovaj odličan novi turistički proizvod u Zadru.

Odlična je priča što su sami gosti zvijezde tj. uključeni u ovu jedinstvenu zabavno-edukativno radionicu, te tako nauče nešto novo i drugačije tj. naše lokalno i autohtono. Trenutno su u ponudi par različitih tura, od grupnog kuhanja, prihvatih satova kuhanja, a može i jedan član obitelji kuhati za cijelu obitelj ili za prijatelje.

Reakcije gostiju su izrazito pozitivne i svi su oduševljeni ističe Fain te dodaje kako se radionice održavaju u njihovom prostoru, u starogradskoj jezgri, kuhari su profesionalni kao i turisti vodiči. Za kraj važno je za istaknuti kako će se cijeli program održavati i tijekom zime, a u planu je i slatka gastro ponuda, gdje će se slastičarima.

Zadar Cooking Class je odličan kvalitetan sadržaj za cijelu destinaciju, te se iskreno nadam kako neće ostati i jedan od rijetkih. Ako znamo kako je gastronomija jedan od top tri razloga za putovanje, a naša najveća prednost su upravo autentičnost i raznolikost, onda bi ovakvi projekti trebali biti sastavni dio turističke ponude svake naše destinacije. Naravno, ako nam je stalo do razvoja strateškog i održivog turizma.

Budimo to što jesmo – to mora biti naš turistički proizvod

Naša najveća prednost je upravo naša nevjerojatna raznolikost i autentičnost te naš glavni proizvod upravo mora biti to što jesmo – Slavonci, Istrijani, Dalmatinci… Hrvati. Nažalost mi se stalno trudimo biti neke loše kopije, a kopija nema nikakvu vrijednost , dok je original uvijek jedinstven i stvara motiv dolaska. Mi moramo prodavati našu autohtonu gastronomsku priču, koristiti lokalne poljoprivrednike i lokalne resurse te sve to lijepo upakirati i ispričati priču, našu autentičnu priču.

Budimo to što jesmo – to mora biti naš turistički proizvod.

Vijesti: