Zadarska luka Gaženica u finalu za najbolju svjetsku luku – Seatrade Cruise Awards 2019.

Luka Gaženica (Zadar Cruise Port) u Zadru jedan je od tri finalista najprestižnijeg izbora za najbolju svjetsku luku Seatrade Cruise Awards 2019. Ovo je veliko priznanje za Lučku upravu...

Luka Gaženica (Zadar Cruise Port) u Zadru jedan je od tri finalista najprestižnijeg izbora za najbolju svjetsku luku Seatrade Cruise Awards 2019.

Ovo je veliko priznanje za Lučku upravu Zadar i koncesionara Zadar International Port Operations (ZIPO), odnosno Global Ports Holding (GPH). Naime, GPH, vodeći svjetski operator luka za kružna putovanja nominirao je zadarsku luku za kružna putovanja u kategoriji „Luka godine“ kojom se nagrađuju lučke uprave/kruzing kompanije koji su u upravljanju lukom za kružna putovanja postigli najveći napredak u posljednjih godinu dana. Prijaviti se mogu luke iz bilo kojeg dijela svijeta, a ove godine su finalisti i luke OldenLoen u Norveškoj te Yokohama u Japanu.

Već sada, u prvoj godini suradnje s GPH-om i ZIPO-om vidimo jako dobre rezultate. Ulazak u finale, gdje se uz nas nalaze još samo dvije svjetske luke, dovoljno govori o našem zajedničkom uspjehu. Uvjereni smo da će u narednim godinama ova suradnja biti sve bolja i bolja i da će Zadar u što skorije vrijeme zauzeti mjesto koje mu i pripada u kruzerskom biznisu“ izjavio jeravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić

Rebeka V. Pevec, direktorica tvrtke Zadar International Port Operations izjavila je: „Jako smo uzbuđeni što smo jedni od troje finalista Seatradeove nagrade za luku godine u 2019. godini. Ovo je ujedno i priznanje za naš trud i trud ravnatelja Škifića i njegovog tima u pozicioniranju Zadra kao važne destinacije za kružna putovanja na Jadranu, povećanju broja putnika u luci te razvoju luke i pružanju još boljeg iskustva posjetiteljima Zadra. Sva su naša nastojanja usmjerena prema boljitku putnika na kružnim putovanjima, ali i čitave lokalne zajednice

Foto: Luka Gaženica

Pobjednik izbora bit će proglašen 11. rujna 2019. u Hamburgu na najvećem sajmu industrije kružnih putovanja Seatrade Europe 2019. Na tome će sajmu zajedničkim snagama Zadar i Zadarsku županiju predstavljati i promovirati Lučka uprava Zadar, ZIPO i GPH, Turističke zajednice grada Zadra i Zadarske županije te Zračna luka Zadar. Cilj je kroz odličnu suradnju promovirati Zadar i Zadarsku županiju te privući još više gostiju u najbolju luku na Jadranu, a uskoro možda i u svijetu.

Nagrada Seatrade Cruise Awards dodjeljuje se više od deset godina najizvrsnijim primjerima i praksama unutar industrije kružnih putovanja. Svake se godine u ovaj izbor prijavi više stotina luka, tako da je sam ulazak u finale veliki uspjeh.

Lučka uprava Zadar nastavlja sa rekordima u broju prevezenih putnika i vozila na lukama pod njenim upravljanjem.

Prvi put u povijesti ukupni broj prevezenih putnika premašio je brojku od 1.000.000 u prvih 6 mjeseci. U promatranom periodu prevezeno je ukupno 1.029.893 putnika, što predstavlja rast od 3,28 % naspram istog perioda 2018. godine.

Gledano po vrsti prometa, značajan rast putnika ostvaren je kod putnika na kruzerima i to 21,29% na 73.670 putnika. Isti period u 2018. godini ostvaren je na razini od 60.740 putnika.

Foto: Pixabay.com

Postotno gledano, najveći rast od 25,17% ostvaren je u međunarodnom prometu (linije sezonskog karaktera). Prevezeno je 2.969 putnika. Od ove godine uvedena je i nova linija Zadar – Pesaro, pored linije Zadar – Ancona.

Lokalni promet i dalje zadržava pozitivna kretanja sa rastom koji iznosi 2,05% na 953.254 putnika.

I dalje je prisutan trend rasta broja vozila i to većom stopom nego kod putnika. U prvih 6 mjeseci 2019. godine prevezeno je 194.382 vozila što predstavlja rast od 7,05%

Povezane vijesti: