Zadarske Morske orgulje i Pozdrav Suncu – investicija ili rupa bez dna?

Nedavno su tijekom oluje svjetski poznate Morske orgulje iz Zadra pretrpjele velika oštećenja te je potrebna temeljita rekonstrukcija. Grad Zadar godišnje izdvaja milijun kuna na održavanje instalacija, što je...

Nedavno su tijekom oluje svjetski poznate Morske orgulje iz Zadra pretrpjele velika oštećenja te je potrebna temeljita rekonstrukcija. Grad Zadar godišnje izdvaja milijun kuna na održavanje instalacija, što je svakako dobro ulaganje i odlična dobit na kraju godine. Da dobit koja se prikazuje kroz kontinuirano povećanje turista i turističke potrošnje u gradu Zadru.

Zlobnici bi rekli kako je to veliki trošak ili rupa bez dna, no istina je upravo suprotna. To nije trošak nego ulaganje, pogotovo danas kada Morske orgulje imaju svjetski zvjezdani status. Zamislite da gost dođe u Zadar zbog Morskih orgulja, a orgulje nisu u funkciji ili su potpuno devastirane. Šteta koju je nemoguće ispraviti i koja bi Zadru u kratkom roku donijela nepovratnu štetu.

Vremenske prilike učinile su svoje te je potrebna radikalna rekonstrukcija Morskih orgulja i Pozdrava suncu“ ističe Nikola Bašić, poznati zadarski arhitekt i autor zadarskih atraktivnih instalacija za zadarski internet portal eZadar.hr

Morskim orguljama potrebna je rekonstrukcija, dok su vlaga i sol s vremenom oštetili i Pozdrav suncu. Još se točno ne zna koliko će koštati radovi na rekonstrukciji, no procjena je kako se radi o ulaganju od minimalno 3 milijuna kuna.

Troškovi održavanja Pozdrava suncu bit će značajniji jer se radi o tehnologiji koja je već polako zastarjela. Zato je teško nabaviti komponente. Prije devet godina ugrađena je tehnologija koju je danas teško nabaviti, a kako se radi o unikatnoj instalaciji, morat ćemo se učiti na vlastitom primjeru“ – ističe Bašić.

Možda se sada nudi prilika da se usavrši priča oko instalacije Pozdrav suncu s novom tehnologijom koja iz dana u dan nudi sve više raznih mogućnosti. U svakom slučaju, svaka investicija u nove turističke proizvode je svakako ulaganje u bolju budućnost, a ne trošak.

Ako se vratimo na početka priče, možemo li izračunat omjer uloženog i dobivenog? Teško, ali sam definitivno siguran kako je povrat investicije višestruko multipliciran i to ne samo kroz turizam. Uostalom, možete li si zamisliti Zadar bez Morskih orgulja i Pozdrava suncu?

 

 

Izvor: eZadar.hr

Povezane vijesti: