Zagreb i Kijev ponovno povezani direktnom aviolinijom

Nakon stalnih vijesti o otkazivanju avio linija prema Hrvatskoj, napokon i jedan pozitivna vijest. Zagreb i Kijev postali su povezani direktnom aviolinijom putem aviokompanije Windrose koji od 4. listopada 2020....

Nakon stalnih vijesti o otkazivanju avio linija prema Hrvatskoj, napokon i jedan pozitivna vijest.

Zagreb i Kijev postali su povezani direktnom aviolinijom putem aviokompanije Windrose koji od 4. listopada 2020. do 24. ožujka 2021. godine dva puta tjedno ( srijedom i nedjeljom ) povezuje Kijev i Zagreb.

Riječ je o najvećoj ukrajinskoj charter kompaniji sa sjedištem u Kijevu te matičnom zračnom lukom Boryspil, a na spomenutoj linij prometovati će zrakoplovom Embraer ERJ-145 kapaciteta 48 sjedala.

Današnji novi zračni most koji nas povezuje, ne predstavlja početak već potvrdu prijateljstva dviju zemalja. Danas uspostavljena zračna linija doprinosi lakšem dolasku turista, ali i gospodarskoj suradnji, investicijama i predstavljanju najboljeg što Ukrajina i Hrvatska imaju za ponuditi. Nadam kako će dobra popunjenost na ovoj liniji rezultirati odlukom o uspostavi dodatnih novih direktnih avio linija između Ukrajine i Hrvatske te time još boljoj povezanosti, istaknula je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Prema podacima iz sustava eVisitor, Hrvatsku svake godine posjećuje sve više gostiju iz Ukrajine. Naime, od 2016. godine otkako se koristi sustav eVisitor do kraja 2019. godine, ostvaruje se dvoznamenkasti godišnji rast dolazaka i noćenja turista iz Ukrajine. Tako je u 2019. godini Hrvatsku posjetilo oko 140.000 turista iz Ukrajine koji su ostvarili oko 838.000 noćenja, što je u odnosu na 2016. godinu predstavljalo rast od 111 posto u dolascima i 90 posto u noćenjima.

U 2020. godini Hrvatsku je dosad posjetilo oko 75.000 turista iz Ukrajina koji su ostvarili 487.000 noćenja, odnosno 56 posto dolazaka i 60 posto noćenja ostvarenih u istom razdoblju protekle godine. Gosti iz Ukrajine su tijekom 2019. godine najviše boravili u hotelima i privatnom smještaju, dok su kada je riječ o destinacijama najviše noćenja ostvarili u Poreču, Makarskoj, Brelima, Rovinju i Baškoj Vodi. 

Unatoč globalnoj pandemiji korona virusa i ukupnom smanjenju turističkog prometa u 2020. godini, investicije u promociju Hrvatske kao top turističke destinacije na tržištu Ukrajine itekako su se isplatile. Charter letovi iz Kijeva za Pulu, Split i Dubrovnik, koji su prometovali ovog ljeta, značajno su povećali broj dolazaka ukrajinskih turista u Hrvatsku, izjavio je Rajko Ružička, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Rusiji, nadodavši kako je određeni broj ukrajinskih turista ove godine u Hrvatsku pristizao i cestovnim pravcima.

Foto: Zračna luka Zagreb

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN