Zagrebačka županija, Klaster Lika Destination i PP Telašica dobili prestižna priznanja Green Destinations

Na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB u Berlinu, Turistička zajednica Zagrebačke županije i klaster Lika Destination dobili su brončana priznanje Gr...

Autor:  HrTurizam.hr

7. ožujka 2024.

Na najvećem svjetskom sajmu turizma ITB u Berlinu, Turistička zajednica Zagrebačke županije i klaster Lika Destination dobili su brončana priznanje Green Destinationsa, dok je Park prirode Telašćica nagrađen srebrnim Green Destinations priznanjem. 

Green Destinations ističe izvrsnost u upravljanju održivom destinacijom. Ovaj certifikat ocjenjuje različite aspekte održivog upravljanja, uključujući zaštitu prirode i baštine, upravljanje otpadom, energetsku učinkovitost i borbu protiv klimatskih promjena.

Zagrebačka županija najveća je hrvatska županija i među najvećim svjetskim destinacijama s Green Destinations certifikatom

Nakon intenzivne pripreme i predstavljanja opsežnih dokumenata koji pokrivaju čak 84 kriterija održivosti, te neovisnog auditiranja na terenu, Zagrebačkoj županiji dodijeljen je brončani Green Destinations certifikat koji označava izvrsnost u svim područjima upravljanja održivom destinacijom. Certifikat označava Zagrebačku županiju kao certificiranu održivu destinaciju, što je rezultat dugogodišnjeg rada Turističke zajednice Zagrebačke županije prema održivom turizmu, očuvanju okoliša, društvenih i kulturnih vrijednosti.

Ovo je velika čast za nas. Brončani Green Destinations certifikat kruna je našoj predanosti uspostavljanja održivog turizma. Zagrebačka županija nije samo destinacija za odmor, već je i primjer kako se briga o okolišu uspješno može uklopiti s turističkom ponudom. Naša županija, među većima po površini u Republici Hrvatskoj, bilježi neprekidan rast broja noćenja i posjetitelja. Osim bogate ponude u eno i gastro segmentu, Zagrebačka županija se ponosi svojom povezanošću s lokalnom zajednicom. Njezina blizina Glavnom gradu Zagrebu čini odmor nikad bližim i održivijim. Ovaj certifikat rezultat je zajedničkog rada i suradnje svih sudionika u turizmu Zagrebačke županije. Za postizanje održivosti i transformacije važno je uključiti sve, kako bismo zajedno promišljali, rasli i razvijali se uz neizostavnu brigu o očuvanju okoliša koji nas okružuje. Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u postizanju ovog važnog priznanja. Ovo je naše zajedničko priznanje i poticaj da nastavimo i dalje promišljati i živjeti održiviju budućnost.” istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Gd award bronze zagreb county 2

Certifikat također priznaje napore destinacije za očuvanjem atraktivnosti turizma u budućnosti, ne samo kroz vidljive i opipljive aspekte poput prirodne baštine, već i kroz politike i planove upravljanja koji uzimaju u obzir principe održivog razvoja.

Budući razvoj i dalje ćemo temeljiti na održivosti s dodatnom pažnjom na razvoju ‘zelene ekonomije’, uključivanju privatnog sektora u provedbu mjera održivosti te promicanju priznanja za dobru praksu u zaštiti okoliša među poduzetnicima, jer održivost nije samo jednogodišnji projekt, to je pitanje životnog stila kojeg odabiremo svakim danom.” dodala je Ivana Alilović

Lika Destination postala najveća destinacija u Hrvatskoj certificirana prema Green Destinations modelu

Klaster Lika Destination je također nositelj najpoznatijeg destinacijskog certifikata na svijetu. No zanimljivo, Lika Destination tako je postala najveća destinacija koja obuhvaća čak tri županije u Hrvatskoj certificirana prema Green Destinations modelu, najsveobuhvatnijem operativnom alatu za održivo upravljanje u turizmu.

Prisjetimo se, 2020. godine Klaster Lika Destination upisan je na njihov popis TOP 100 svjetskih održivih destinacija. Priča razvoja destinacije Lika tada je zauzela visoko treće mjesto te je predstavljena upravo na istoimenom sajmu.

Lika destination green destinations 1

 “Prošle godine dobili smo poziv od Green Destinations zaklade da se prijavimo za ovaj certifikat. Ponosni da je naš rad prepoznat, prionuli smo ispunjavanju kriterija. Jedan od kriterija certifikata koje svaki prijavitelj mora ispuniti je proći Green Destinations edukaciju. Iznimno sam ponosna vidjeti naš Lika Quality u materijalima edukacije kao primjer iz kojeg druge destinacije mogu učiti. Ovaj certifikat vrijedna je potvrda razvoja destinacije u pravom smjeru, a ujedno i obveza da u istom tonu nastavimo i dalje.” izjavila je predsjednica klastera Petra Kovačević.

Opsežan posao implementacije uputa i detaljnog prikupljanja relevantnih dokaza kako bi se kriteriji ispunili posao je koji se kontinuirano radio godinu dana, kako bi demonstrirao predanost destinacije visokim standardima održivosti. Obzirom da se radi o destinaciji koja obuhvaća područje triju županija, posao nije bio nimalo lagan. Uspješno je angažiran velik broj dionika, uključujući javni i privatni sektor i lokalno stanovništvo, koji su pružili važne informacije i podršku u ovom procesu.

Zaključno, certifikat Green Destinations potvrđuje da destinacija Lika ispunjava visoke standarde održivosti postavljene od strane međunarodnih stručnjaka.

Ovo uključuje predanost očuvanju prirodne i kulturne baštine, naglasak na strateškim praksama u upravljanju destinacijom, poticanje lokalne ekonomije i zajednice. Kao organizacija Green Destinations unaprjeđuje i valorizira održivost destinacija i pružatelja usluga u turizmu, a njihovi programi imaju podršku Ujedinjenih naroda i Globalnog vijeća za održivi turizam.

Očekuje se da će dobivanje ovog certifikata značajno utjecati na turizam u Lici, čineći ga odgovornijim, uravnoteženijim i korisnijim za sve dionike - od lokalne zajednice do posjetitelja i okoliša.

Foto: TZ Zagrebačke županije / ilustracija: hrturizam 

Autor:  HrTurizam.hr

7. ožujka 2024.