Zahtjevi zagrebačkih ugostitelja: e-vinjete za povremeno zapošljavanje te porezno i administrativno rasterećenje

Autor:  HrTurizam.hr

23. listopada 2024.

Forum zagrebačkih ugostitelja, u organizaciji Udruženja ugostitelja Zagreb i Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb po 16. je puta okupio ključne dionike u ugostiteljskom sektoru, brojne stručnjake, poduzetnike i predstavnike institucija koji su raspravljali o aktualnim izazovima s kojima se sektor suočava, s posebnim naglaskom na pitanja radne snage i formalnog obrazovanja za ugostiteljska zanimanja.

"Ugostiteljstvo je ozbiljan posao koji zahtijeva neprestanu prilagodbu, ulaganje u kvalitetu i cjeloživotno obrazovanje. Naša suradnja s Gradom Zagrebom, nadležnim ministarstvima i institucijama rezultirala je rješavanjem mnogih problema s kojima se suočavamo, ali ključna poruka ovog Foruma je: 'Krenimo na vrijeme'. Potrebno je hitno investirati u obrazovanje novih generacija jer to je ključ rješavanja problema s radnom snagom", poručio je Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb koji je u uvodnom govoru je istaknuo važnost zajedničkog djelovanja svih dionika za održavanje i unaprjeđenje ugostiteljske industrije. 

Ključno pitanje budućnosti ugostiteljstva – obrazovanje mladih

Program Foruma obuhvatio je dvije panel-rasprave o gorućim temama. Prva panel-rasprava, pod nazivom "Radna snaga i obrazovanje u ugostiteljstvu – izazovi i prilike", bavila se temom nedostatka radne snage koja već nekoliko godina muči hrvatski ugostiteljski sektor. Luka Čirko, ravnatelj Uprave za tržište rada i zapošljavanje u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Alen Jerkunica, ravnatelj Veleučilišta ASPIRA, Monika Belle, viša savjetnica za turizam i ugostiteljstvo u Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te Jurica Protić, predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb kao sudionici prve panel-rasprave razgovarali su o tome kako se potražnja za radnom snagom može zadovoljiti, ali i kako obrazovanje može igrati ključnu ulogu u rješavanju ovog problema. Poseban naglasak stavljen je na nužnost modernizacije obrazovnih programa i bolje suradnje između poslodavaca i obrazovnih institucija.

Panel o radnoj snazi i obrazovanju forum zagrebackih ugostitelja 2024 izvor udruzenje ugostitelja zagreb

Druga panel-rasprava, "Čime možemo začiniti gastro scenu u Zagrebu?", usmjerila se na promociju Zagreba kao gastronomske destinacije. Rasprava je istaknula važnost povezivanja autohtone kuhinje s modernim trendovima te korištenje digitalnih platformi u promociji ugostiteljskih objekata. Sudionici panela, Robert Pende, ravnatelj Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma i sporta, Petra Maršić Buljan, direktorica Sektora za promociju i poslovni turizam u Turističkoj zajednici Grada Zagreba, Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam, Karin Mimica, stručnjakinja za gastro brendiranje destinacija, Ana Lisak, poduzetnica u ugostiteljstvu te Janja Benić, gastroblogerica naglasili su kako je digitalni marketing postao ključan alat u privlačenju gostiju i jačanju prepoznatljivosti Zagreba kao atraktivne destinacije.

Zahtjevi Udruženja ugostitelja Zagreb prema nadležnim tijelima

Na kraju Foruma, predstavnici Udruženja ugostitelja Zagreb najavili su niz važnih zaključaka, odnosno zahtjeva koji će biti upućeni relevantnim institucijama. Među zahtjevima prema Gradu Zagrebu su:

  • uključivanje predstavnika ugostitelja u formiranje novih Javnih poziva u sklopu Programa poticanja razvoja obrta, malog i srednjeg poduzetništva u Gradu Zagrebu 2024. – 2030.,
  • suradnja s predstavnicima ugostitelja po pitanju korištenja terasa i drugih javnih površina,
  • promocija gastro ponude zagrebačkih ugostitelja te
  • sudjelovanje predstavnika ugostitelja u izradi i provedbi Pravilnika vezanih uz Zakon o turizmu.

Zahtjevi prema Vladi Republike Hrvatske su:

  • implementacija e-vinjeta za povremeno zapošljavanje,
  • porezno rasterećenje ugostiteljskog sektora,
  • inspekcijski nadzor nelojalne konkurencije i
  • ukidanje robno-materijalnog knjigovodstva.

Posebna priznanja ženama u ugostiteljstvu

Forum zagrebačkih ugostitelja obilježila je i dodjela posebnih priznanja za rad u struci, a prvi put priznanja su u svim kategorijama dodijeljena isključivo ženama u ugostiteljstvu, čime se htio naglasiti njihov doprinos i uspjeh u industriji.

Priznanje Ugostiteljska tradicija za očuvanje i nastavak dugogodišnje obiteljske tradicije dobila je Daniela Gajski. Ana Grgić Tomić dobila je priznanje za cheficu vrhunske gastronomije za inovativni pristup i strastveni rad kojim podiže standarde gastronomije. Priznanje Menadžerica u ugostiteljstvu dobila je Ana Lisak, a u kategoriji Doprinos razvoju ugostiteljstva priznanje je dodijeljeno Žakline Troskot. Priznanje Doprinos promociji ugostiteljske struke pripao je Karin Mimici, dok je priznanje za 30 godina izvrsnosti i kvalitete u području ugostiteljstva dobila Ljerka Nauković.

Dodjela priznanja forum zagrebackih ugostitelja 2024 izvor udruzenje ugostitelja zagreb

Forum je završio gastro izložbom na kojoj su zagrebački ugostitelji predstavili raznovrsnu ponudu domaćih specijaliteta, čime je ovogodišnje izdanje zaključeno uz bogatstvo okusa i priliku za neformalno druženje među sudionicima.

Izvor fotografija: Udruženje ugostitelja Zagreb

Autor:  HrTurizam.hr

23. listopada 2024.