Zajednička izjava UNWTO i WHO o turizmu i koronavirusu

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavili su javnosti zajedničku izjavu o turizmu i koronavirusu (COVID-19) u kojoj pozivaju na odgovornost i koordinaciju. Kako se trenutna...

Svjetska turistička organizacija (UNWTO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predstavili su javnosti zajedničku izjavu o turizmu i koronavirusu (COVID-19) u kojoj pozivaju na odgovornost i koordinaciju.

Kako se trenutna epidemija bolesti koronavirusa (COVID-19) i dalje razvija, Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska turistička organizacija posvećene su zajedničkom radu u usmjeravanju odgovora sektora putovanja i turizma na COVID-19.

30. siječnja 2020. generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije proglasio je zbog koronavirusa globalno izvanredno stanje i izdao skup privremenih preporuka. WHO nije preporučio ograničenje putovanja ili trgovine na temelju trenutnih dostupnih informacija i trenutno blisko surađuje s globalnim stručnjacima, vladama i partnerima na brzom proširivanju znanstvenih saznanja o ovom novom virusu, praćenju širenja i virulencije virusa te pružanju savjeta zemljama i globalnoj zajednici o mjerama zaštite zdravlja i sprečavanja širenja virusa.

Suradnja je ključna

Turistički sektor posvećen je stavljanju ljudi i njihove dobrobiti na prvo mjesto. Međunarodna suradnja od vitalnog je značaja za osiguravanje kako bi sektor mogao učinkovito pridonijeti suzbijanju COVID-19. UNWTO i WHO usko surađuju s drugim partnerima kako bi pomogli državama u osiguravanju provođenja zdravstvenih mjera na način koji minimalizira nepotrebno uplitanje u međunarodni promet i trgovinu. Reakcije u turizmu trebaju biti odmjerene i dosljedne, proporcionalne prijetnji po javno zdravlje i na temelju lokalne procjene rizika, koja uključuje svaki dio lanca vrijednosti turizma – javna tijela, privatna poduzeća i turiste, u skladu s općim smjernicama i preporukama WHO-a.

UNWTO i WHO spremni su usko surađivati ​​sa svim onim zajednicama i zemljama zahvaćenim trenutnim zdravstvenim izvanrednim situacijama kako bi izgradili bolju i otporniju budućnost. Ograničenja putovanja izvan ovih granica mogu uzrokovati nepotrebno uplitanje u međunarodni promet, uključujući negativne posljedice na turistički sektor. U ovo izazovno vrijeme, UNWTO i WHO pridružuju se međunarodnoj zajednici u znak solidarnosti s pogođenim zemljama – stoji u zajedničkoj izjavi Svjetske turističke zajednice i Svjetske zdravstvene organizacije.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN