Započeo ciklus od 12 radionica o seoskom turizmu u Dalmaciji. Prijavite se

U Dugopolju je u ponedjeljak održana prva od 12 edukativnih radionica u Dalmaciji u organizaciji Udruge ruralnog turizma Hrvatske i Lokalne akcijske grupe Zagora.  Na radionici se govorilo o...

U Dugopolju je u ponedjeljak održana prva od 12 edukativnih radionica u Dalmaciji u organizaciji Udruge ruralnog turizma Hrvatske i Lokalne akcijske grupe Zagora. 

Na radionici se govorilo o zakonodavnom okviru i izazovima, novim turističkim trendovima, značaju kulturne baštine te važnosti redovne digitalne komunikacije. Sudionicima je također predstavljen Digitalni katalog seoskog turizma koji pružateljima usluga seoskog turizma omogućuje besplatnu promociju na domaćim i inozemnim tržištima. U katalog se upisuju poljoprivredna gospodarstva koja imaju registrirane vinarije, kušaone, izletišta, agroturizme, ruralne objekte za smještaj i slično. 

Digitalni katalog predstavlja izvanrednu priliku da se konačno objedine podaci o pružateljima usluga seoskog turizma u cijeloj Hrvatskoj. Ne samo da je to važno radi njihove promocije, već će pomoći i nama u turističkim zajednicama, ali i kolegama iz domaćih i stranih turističkih agencija koji će na jednom mjestu moći vidjeti cjelokupnu ponudu seoskog turizma u određenoj destinaciji”, istaknuo je na radionici Tomislav Balić, direktor Turističke zajednice Općine Dugopolje. 

Sudionici radionice istaknuli su brojne probleme ruralnog prostora s kojima se susreću u radu, od osnovnih uvjeta za rad kao što su voda, kanalizacija i slično, do prostornih planova koji se nerijetko mijenjaju na netransparentan način bez uvažavanja razvojnih potreba realnog sektora. 

Poljoprivreda i turizam su glavni oslonci razvoja ruralnih područja, a seoski turizam pruža pregršt mogućnosti za ostvarivanje dodatnih prihoda čime se povećava ukupna dobrobit lokalnih zajednica. Zajedničkom suradnjom svih aktera, a posebno onih uključenih u lokalne akcijske grupe, navedeni problemi trebali bi se rješavati brže i efikasnije na čemu ćemo dodatno raditi u budućnosti” istaknula je Marijana Botić Rogošić, voditeljica LAG-a Zagora. 

Dvosatne radionice se organiziraju u suradnji s turističkim zajednicama i lokalnim akcijskim grupama, uz financijsku podršku Ministarstva turizma i sporta, a vodi ih Aleksandra Kuratko Pani, voditeljica Udruge ruralnog turizma Hrvatske. 

Zainteresirani sudionici se na radionice u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje se održavaju do 3.12. mogu prijaviti putem obrasca na web stranici Udruge idemonaselo.hr  na kojoj također mogu dobiti i dodatne informacije o radionicama.  Prijave za radionice u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji bit će moguće od sljedećeg tjedna. 

Udruga poziva sve pružatelje usluga seoskog turizma iz Dalmacije, odnosno poljoprivrednike koji se istovremeno bave i pružanjem ugostiteljskih ili turističkih usluga da se odazovu radionicama u što većem broju kako bi dobili važne informacije o mogućnostima za besplatnu promociju svojih objekata. 

Foto: TZ Općine Dugopolje 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN