Zaprešić bogatiji za 10 vodiča interpretatora baštine

U Zaprešiću je završena prva edukacija za certificirane vodiče u organizaciji Turističke zajednice grada Zaprešića i Europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe. Ovaj 40-satni licencirani trening bio je...

U Zaprešiću je završena prva edukacija za certificirane vodiče u organizaciji Turističke zajednice grada Zaprešića i Europskog udruženja za interpretaciju baštine Interpret Europe.

Ovaj 40-satni licencirani trening bio je namijenjen muzejskim vodičima, djelatnicima parkova prirode, turističkim vodičima i svima onima koji imaju priliku osobno predstavljati baštinu posjetiteljima. Polaznici su kroz pet dana otkrivali razne fenomene, davali im dublja značenja i tražili skrivene poruke te se povezivali s baštinom – a sve u duhu storytellinga.

Licencirana trenerica europske udruge za interpretaciju baštine Ivana Zrilić koja je održala ovaj trening istaknula je kako su svi polaznici jako zadovoljni dinamikom, tempom, praktičnim vježbama i iskustvom kojeg su proživjeli.

Fokus je na doživljaj kojeg posjetitelj neće zaboraviti

Shvatili su koliko je važno uključiti posjetitelje u priču jer im se tako može doprijeti do srca, a upravo zbog tog doživljaja posjetitelj neće zaboraviti kako se osjećao i što je doživio u prostoru Novih dvora, istaknula je licencirana trenerica europske udruge za interpretaciju baštine Ivana Zrilić koja je održala ovaj trening te dodala: “Ponosna i sretna sto sam imala priliku educirati vrhunsku storytelling majstoricu, kreativku i vlasnicu Laboratorija zabave – Dijanu Zorić. Vrhunsku nagrađenu od strane HTZ-a najbolju vodičku Zadarske županije Vlatku Pehar Matić, koja je oduševila prezentacijom nematerijalne baštine, a koja se obično ne preporuča početnicima. Zatim biser TZ Zaprešića Laru Purgar Hadžić, toliko vrijednu, pametnu, mladu damu koja dostojanstveno prezentira Nove dvore, a ispekla nam je i Sofijine poljupce. Osebujnu kostimografkinju koja živi povijest Novih dvora Lidiju Gašpar koja je preko bilja i buketića probudila naša osjetila. Turističku animatoricu i iskusnog vodiča Mihaelu Žugec Saračević koja je i plakat napravila, čitala pjesmu, a na jedan duhovit način predstavila i bana te inspirativnu. I na kraju malu hodajuću enciklopediju i turističkog vodiča Tanju Mirić koja je u toliko kratkom, zadanom vremenu dala puno informacija“ istaknula je Zrilić te napomenula kako ju posebno veseli što su u grupi bile i dvije umirovljenice koje su svaka na svoj način obogatile i dale svoj doprinos.

“Izuzetno sam zadovoljan što smo u Zaprešiću pokrenuli edukaciju za vodiče interpretatore, u suradnji s Europskim udruženjem za interpretaciju baštine Interpret Europe, a koja do sada još nije održana na području Zagrebačke županije. Odaziv je bio odličan i ono što je najbitnije, polaznici edukacije su iznimno zadovoljne stečenim znanjima i iskustvom. Ovo je samo prva edukacija u nizu aktivnosti koje planiramo organizirati u sklopu naše TZZ akademije te se nadam da će i ostale edukacije biti jednako uspješne” direktor TZ grada Zaprešića Toni Ganjto.

Svi polaznici uspješno su položile pismeni ispit i svoje interpretacijske govore te pokazali da su naučili vještine interpretacije baštine dodaje Zrlić. Zadnji korak do službene promocije je završni rad koji polaznici moraju poslati, te će tako Zaprešić dobiti 10 certificiranih vodiča interpretatora baštine od udruženja Interpret Europe.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN