Zašto kafići u Zagrebu poslužuju piće bez leda?

Unatoč još uvijek velikim vrućinama, neki su kafići u Zagrebu ovih dana posluživali pića bez leda. Uz piće su dobili samo slamku s natpisom «Pitate se zašto nema leda?...

Unatoč još uvijek velikim vrućinama, neki su kafići u Zagrebu ovih dana posluživali pića bez leda.

Uz piće su dobili samo slamku s natpisom «Pitate se zašto nema leda? Bilo bi više cool kada biste učinili nešto po pitanju globalnog zatopljenja».  Poruka je to i nova kampanja WWF-a, jedne od najvećih i najuglednijih svjetskih nezavisnih organizacija za zaštitu prirode uz koju su gostima kafića podijelili i nekoliko jednostavnih savjeta kako svatko od nas može svakodnevno utjecati na smanjenje klimatskih promjena.

Gosti kafića mogli su pak dobiti led samo ukoliko bi podijelili fotografiju svojeg pića i poruku putem društvenih mreža i tako proširili informaciju svojim prijateljima. Akciji su se za početak priključili Brewbites Zagreb, a akciju je osmislio tim agencije Bruketa&Žinić OM. „Klimatske promjene velik su problem današnjice, a ako nešto ne napravimo, još će veći problem biti sutra. Ovime provodimo akciju osvještavanja ljudi o tome kako svatko od nas može pomoći. Nemojte samo sjediti i gledati kako se led topi!“, poručuju iz WWF Adrije.

Koliko god se WWF i drugi ekološki aktivisti, kao i razni znanstvenici trudili nekako je dojam da su građani ravnodušni i na klimatske promijene gledaju kao da je to mit. Naravno, veliki utjecaj na takvo mišljenje imaju razni lobiji i mediji, no opet stvar svakog pojedinca je da se informira i educira, pogotovo kada pričamo o budućnosti Zemlje, ako ne zbog nas, onda zog naše djece.

Odgovorni i održivi turizam je jedini smjer i sama esencija turizma, jer ukoliko je suprotno uništava se destinacija i resursi te tako i turizam. znate onu poznatu: Ne sijecite granu na kojoj sjedite. Naravno kao klimatske promijene globalno direktno utječu na cijelu Zemlju pa tako i na turizam.  Više suša dolazi do kolapsa poljoprivrede kao i većeg opterećenja na cijelu infrastrukturu mrežu, kao i obrnuto kada imamo više padalina, podizanje razine mora, velike oluje, promjena temperatura mora koja mijenja cijeli ekosustav Jadrana što se nažalost pomalo i događa dolaskom invazivnih vrsta koji nemaju prirodne neprijatelje itd…

Mislite da su ovogodišnja nevremena, pogotovo broj istih u kratkom vremenu, koji su zahvatili Istru normalna i prosječna? Suše u Slavoniji također? Pojava i širenje invazivne vrste tj. predatora u Istri ove godine zbog zagrijavanja Jadrana koji je uništio crnomorsko ribarstvo da je slučajna? Hoće li dolazak tropskih vrsta morskih pasa, ako se zagrijavanje mora nastavi, koji su opasni za ljudi utjecati na turizam?

Moramo se pripremiti, napominje Vjeran Piršić, predsjednik udruge Eko Kvarner, poljoprivreda i turizam za 20-ak godina više neće biti isti. “Mi možemo zamisliti da uz podizanje razine mora, uz veće ekstreme, više padalina koje uzrokuju pljuskove i poplave u našim priobalnim mjestima, duža su sušna razdoblja – neće biti moguće imati poljoprivredu i turizam na dosad poznati način. Treba vidjeti što je moguće napraviti na lokalnoj razini da se spriječe moguće posljedice klimatskih promjenarekao je Piršić u najavi serije predavanja: Zašto smatramo da već započete klimatske promjene prijete slomom gospodarstva u Hrvatskoj?.  Predavanje iz Pule možete pogledati ovdje, ili i dalje možete držati status quo i praviti se kako je sve uredu i kako su klimatske promijene mit.

Klimatske promijene su događaju, kako globalno tako i u Hrvatskoj, samo ih nažalost ne želimo vidjeti.. Upravo je čovjek glavni krivac, pa tako i čovjek svojim djelovanjem može popraviti stvari na bolje ili barem se pripremiti i ublažiti posljedice, naravno ako već nije kasno.

Povezana vijest: VJERAN PIRŠIĆ, EKO KVARNER: BUDUĆNOST HRVATSKOG TURIZMA LEŽI U ODRŽIVOM TURIZMU GDJE BI SE PRVENSTVENO POŠTIVALI PRIRODNI RESURSI, ALI I PRIRODNE MOGUĆNOSTI ODREĐENE SREDINE

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN