zdravstveni turizam kvarner

Zdravstveni turizam će u 2021. godini biti u prvom planu

Pandemija koronavirusa ponovno je aktualizirala temu zdravstvenog turizma. Turisti diljem svijeta, a to pokazuju i brojna istraživanja, promijenili su način razmišljanja i sada se žele osjećati sigurnije. A kako...

Pandemija koronavirusa ponovno je aktualizirala temu zdravstvenog turizma. Turisti diljem svijeta, a to pokazuju i brojna istraživanja, promijenili su način razmišljanja i sada se žele osjećati sigurnije. A kako bi se osjećali sigurnije nužno je da steknu povjerenje u destinaciju u koju putuju. Epidemiološki standardi i zdravstvena sigurnost destinacije nalazi se visoko na popisu zahtjeva, posebice stranih turista. Ova godina će zasigurno uvelike ovisiti o epidemiološkoj situaciji, ali i o mogućnosti prilagodbe na nju.

Jedna od hrvatskih destinacija koja ima dugu i uspješnu tradiciju zdravstvenog turizma je i Kvarner. “Aktualnosti u zdravstvenom turizma Kvarnera” bila je tema medijske konferencije koju je sazvala turistička zajednica Kvarnera.

“Temelj zdravstvenog turizma na Kvarneru su vrhunske ustanove i medicinski timovi predvođeni renomiranim i iskusnim liječnicima, te kompletan kvarnerski turistički sektor u kojem hoteli i drugi smještajni objekti te putničke agencije zajednički s turističkim zajednicama i drugim subjektima kreiraju i promoviraju proizvod koji zovemo zdravstveni turizam. Nezaobilazan je čimbenik niz klimatoloških prednosti regije Kvarner, koji uz tradiciju i poznati životni stil Kvarner svrstavaju u top destinacije” – naglasila je direktorica Turističke zajednice Kvarnera, dr.sc. Irena Peršić Živadinov.

Paleta blagodati koju gosti dobivaju na Kvarneru puno je šira od samih zdravstvenih tretmana. Tu su wellness i SPA, estetski tretmani, bogata gastronomija i drugo, što doprinosi “punjenju baterija” koje gosti traže. I upravo su to faktori koji se posebno ističu u promociji Kvarnera kao destinacije zdravstvenog turizma.

“Turistička zajednica Kvarnera u svojim aktivnostima, zajedno s gospodarstvom i uz potporu Primorsko-goranske županije, potiče optimizam i vjeru da će se posljedice pandemije virusa COVID-19 “izliječiti”, te smo sigurni kako će oporavak donijeti nove impulse u putovanjima bez ograničenja, ali uz poštivanje sanitarno-sigurnosno-zdravstvenih standarda, koji će ostati imperativ u putovanjima i boravcima na destinacijama širom svijeta” – napominje Živadinov i najavljuje kako će turistička zajednica Kvarnera, kao i cijeli zdravstveno-turistički sektor prilagoditi marketinške aktivnosti trenutnoj situaciji.

U 2021. godini zdravstveni turizam će biti u prvom planu, a rezultati turističkog prometa u 2020. pokazali su kako je došlo i do određenog “preslagivanja” turističkih tržišta. Fokus djelovanja sada je na najbližim tržištima koja su se i u prošloj godini pokazala kao vjerna, ali i ona s najvećom stopom fleksibilnosti u smislu odlučivanja u zadnji tren i veće mobilnosti zbog blizine.

Očekuje se kako bi se trend gostiju koji dolaze s motivom zdravstvenog turizma, gdje će spajati odmor i zdravstvene usluge, mogao donekle mijenjati. Naime, zahvaljujući promijenjenim poslovnim okolnostima uslijed pandemije, kao što je trend rada od kuće, ujedno se otvorila i mogućnost dužih boravaka, kao i međugeneracijskih, obiteljskih putovanja.

Turistička zajednica Kvarnera sudjeluje u nacionalnom programu, odnosno kampanji koju vodi Ministarstvo turizma i sporta, pod nazivom “Safe Stay in Croatia”, u kojoj će se diljem Hrvatske obilježiti objekti i sadržaji koji zadovoljavaju standarde i protokole prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

“Turistička zajednica Kvarnera planira zajedno s Klasterom zdravstvenog turizma Kvarnera pristupiti i formalnom certificiranju Kvarnera kao destinacije zdravlja, za što postoje preduvjeti u kvaliteti klinika, ponudi turističkih usluga i tradiciji zdravstvenog turizma koja seže još iz 19. stoljeća, pa do današnje moderne medicinske tehnologije i medicinskih timova s međunarodnim ugledom. Ovakva vrsta formalnog certificiranja samo će upotpuniti i pojačati sigurnost destinacije i doprinijeti većoj vidljivosti Kvarnera kao destinacije zdravlja” – dodala je Živadinov.

S obzirom na sve navedeno Ministarstvu turizma i sporta ponuđeno je da upravo regija Kvarner bude obuhvaćena kao pilot-projekt u nacionalnom strateškom dokumentu, odnosno u sklopu Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN