Željeznicom prema Dalmaciji ove godine 20.000 gostiju: Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split

Linija će prometovati svaku srijedu, petak i nedjelju prema Splitu.

Autor:  HrTurizam.hr

4. svibnja 2024.

Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 05. listopada ove godine prema Splitu.

Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji sa austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča (Austrija), priopćila je Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije

Inauguracijskim vlakom su danas u Split stigli i predsjednik predstavništva i generalni direktor Slovačke željeznice (ZSSK) Peter Helexa uz druge predstavnike tvrtke ZSSK te direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice za Češku i Slovačku Miodrag Mlačić.

 "Splitsko-dalmatinska županija je već godinama omiljena destinacija za goste iz Slovačke, koji nas iz godine u godinu posjećuju u velikom broju. Iznimno smo sretni što su Slovačka željeznica i ÖBB prepoznali taj interes prema našoj regiji, a uvjereni smo da će ova nova veza biti ključna za daljnje poboljšanje rezultata našeg turizma na dva izuzetno važna tržišta Slovačke i Austrije. Upravo uspostava ove linije samo potvrđuje njihovu ljubav i privrženost prema Dalmaciji. Ova linija ima i dodatnu važnost s obzirom da će prometovati kroz razdoblje od šest mjeseci, pružajući nam priliku za ostvarivanje još boljih rezultata i izvan ljetne sezone. S nadom u uspješnu suradnju s našim partnerima iz Slovačke željeznice i ÖBB-a, radujemo se pozitivnom utjecaju ove nove veze na našu lokalnu ekonomiju i turističku industriju", izjavila je direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović povodom dolaska prvog vlaka iz Bratislave. 

Vlak bratislava 1

Vlak bratislava 2

Linija će prometovati svaku srijedu, petak i nedjelju prema Splitu, a povratno prema Bratislavi svaki ponedjeljak, četvrtak i subotu. Tijekom ove sezone očekuje se kako će ovo linijom u Split iz Slovačke stići više od 20.000 gostiju.

Zanimljivo, osim putnika, iz Beča ovom linijom putnici mogu prevoziti i svoje automobile i motocikle.

„Slovačko tržište nam je jedno od najvažnijih emitivnih tržišta sa kojega smo u 2023.godini ostvarili rekordnih 520.000 dolazaka i 3,3 mil. noćenja. U dosadašnjem dijelu turističke godine za prva 4 mjeseca, ostvareno je 20.000 dolazaka i 75.000 tisuća noćenja, što je za 7% više u odnosu na isti period prošle godine. Slovacima je Splitsko-dalmatinska županija omiljena te su prošle godine ostvarili 800.000 noćenja. Ovom odličnom rezultatu je zasigurno doprinijela i ova mogućnost dolaska vlakom. I ove godine će vlak prometovati tri puta tjedno od 03. svibnja do 05.listopada, a iz slovačkih željeznica nas obavještavaju da ove godine očekuju još više prevezenih putnika, ali i automobila i motocikala”, izjavio je direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice za Češku i Slovačku Miodrag Mlačić.

Tržište Slovačke nalazi se među prvih deset zemalja, odnosno na devetom mjesetu po broju noćenja u Hrvatskoj.

Najveći broj noćenja ostvaruje se u Splitsko-dalmatinskoj županiji (25% noćenja slovačkih turista, odnosno oko 800.000 tijekom 2023. godine). Riječ je o gostima koje uz „sunce i more” najviše interesiraju priroda, gastronomija i istraživanje destinacije.

Gosti iz Slovačke u Hrvatskoj u prosjeku izdvajaju 141,5 € dnevno, a prema podacima Hrvatske narodne banke, s navedenog tržišta je u Hrvatskoj ostvareno je oko 211 milijuna eura prihoda tijekom 2023. godine.

Autor:  HrTurizam.hr

4. svibnja 2024.