Znanstvenici složni: Posljedice gradnje turističke zone biti će pogubne po uzgoj kamenice u Malostonskom zaljevu

Znanstveno vijeće Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku je na svojoj sjednici od 2. veljače 2017. raspravljalo o najnovijem Prijedlogu Izmjena i dopuna prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije (DNŽ)...

Znanstveno vijeće Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku je na svojoj sjednici od 2. veljače 2017. raspravljalo o najnovijem Prijedlogu Izmjena i dopuna prostornog plana Dubrovačko-neretvanske županije (DNŽ) i Strateškoj studiji utjecaja na okoliš Prijedloga Izmjena i dopuna prostornog plana DNŽ .

Tako je cjelokupna hrvatska znanstvena i stručna zajednica okupljena u HAZU na tematskom okruglom stolu još 2014., a na temelju prethodno podastrijetih znanstvenih činjenica i provedene rasprave, donijela zaključke kako je Malostonski zaljev izuzetno vrijedna prirodna baština Republike Hrvatske te da su prijedlozi izmjena i dopuna prostornog plana DNŽ (iz 2013.) izuzetno štetni za ekosustav mora u Malostonskom zaljevu i suprotni Zakonu o zaštiti prirode.

Naime, radi se o planu uvrštenja dvije turističke zone u Dubi Stonskoj na ukupnoj površini 13 ha i kapaciteta 550 kreveta, a koje bi znanstvenim istraživanjima direktno utjecali na ekosustav Malostonskog zaljeva, a samim time i na našu višestoljetnom tradicijom (školjkarstvo) vezanu za rijetku i vrijednu prirodnu baštinu. „Suprotno mišljenju struke, na koje se mnogi tako često pozivaju, ali samo kada im ono ide u prilog, Skupština DNŽ je i formalno, skoro pa jednoglasno, uvrstila te zone u Prostorni plan DNŽ u lipnju 2016.“ ističe Nenad Jasprica, predsjednik Znanstvenog vijeća i ravnatelj Instituta za more i priobalje u Dubrovniku.

stonzaljev

Novim Prijedlogom Izmjena i dopuna prostornog plana DNŽ, otvara se i treća turistička zona na Planikovcu (brdu iznad bivšeg graničnog prijelaza u Bistrini) gdje se na površini 5 ha planiraju izgraditi turistički objekti s još dodatnim kapacitetom 400 kreveta, čime bi ukupni broj kreveta u Malostonskom zaljevu bio 950. „ Posljedice ostvarenja takvih planova bit će pogubne po uzgoj kamenice u Malostonskom zaljevu „ ističu znanstvenici okupljeni u Znanstvenom vijeću Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

Upravo su kopno i more u Malostonskom zaljevu jedinstvena cjelina i zbog toga je država, osim mora, visokim stupnjem (posebni rezervat) zaštitila i njegov kopneni dio. Turizam mora biti samoodrživ i moramo čuvati našu jedinstvenu prirodnu baštinu, to je jedino što imamo. Prirodni resurs kada ga uništimo, uništili smo ga bespovratno. Cijeli svijet se okreće ekologiji i samoodrživosti, a mi opet zaostajemo pola stoljeća i želimo uništiti ono najvrjednije – jedinstvene i autohtone prirodne resurse. Samoodrživost spram privatnog kapitala koji gleda samo kratkoročni profit– vječita borba, no i dalje je sve na nama. „Očito je da, a i sukladno izjavama tamošnjih školjkara, županijske i lokalne vlasti nastoje postupno kroz kontinuirane ciljane dopune prostornih planova, jednu profitabilnu i jedinstvenu gospodarsku granu s višestoljetnom tradicijom kao što je školjkarstvo, vezanu za rijetku i vrijednu prirodnu baštinu, zamijeniti jednom sveprisutnom turističkom kojoj tamo nikako nije mjesto“ zaključuje Jasprica.

Tragovi uzgoja kamenica u Malostonskom zaljevu postoje još iz razdoblja rimske vladavine ovim prostorom. Prvi pisani dokumenti o izlovu školjaka potječu iz 16 – og stoljeća, a o uzgoju iz 17 – og stoljeća, zapisi iz vremena Dubrovačke Republike. Hoće li naši budući naraštaji moći doživjeti i okusiti stonske kamenice ili će one samo ostati zapisane u povijest pod kategorijom: Bile nekad kamenice u Stonskom zaljevu!

Dan malostonske kamenice – najpriznatijem morskom afrodizijaku

kameniceston

Tradicionalno obilježavajući blagdan sv. Josipa u Stonu i Malom Stonu i ove godine održavaju se Dan malostonske kamenice. Degustacija kamenica i peljeških vina priredit će se na rivi u Malom Stonu  18.3.2017. od 11 sati kada ćete uživati u najpriznatijem morskom afrodizijaku te čaši vrhunskog pelješkog vina. Cijelodnevna prezentacija Hrvatskog otočnog proizvoda ponudit će vam naše tradicionalne proizvode vrhunske kvalitete.

Iskreno se nadam kako ovo neće biti jedna od posljednih manifestacija u čast malostonskim kamenicama.

Sve je nama samima. Mi krojimo svoju budućnost.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN