Baranjske pustare problem ili turistički potencijal?

Baranjske pustare problem ili turistički potencijal? Upravo tom problematikom na Design Thinking panelu okupiti će se razni stručnjaci koji rušenje starih pustara vide kao problem tj. upravo suprotno kao...

Baranjske pustare problem ili turistički potencijal?

Upravo tom problematikom na Design Thinking panelu okupiti će se razni stručnjaci koji rušenje starih pustara vide kao problem tj. upravo suprotno kao potencijal.  Cilj panela je demonstrirati primjere dobre praske, a cilj radionice dizajnirati ideje na koji način spasiti baranjske pustare od propadanja i kako im namijeniti novu funkciju.

Inače, u 19. stoljeću aktivnosti na baranjskim pustarama su bile poticaj za brži gospodarski i društveni razvoj toga kraja, a centar upravljačkog tijela “Belja” bio je u Kneževu, iz kojega se upravljalo sa ukupno 15 pustara. Na pustarama su najprije građeni gospodarski objekti, a zatim stanovi za radnike.

Danas, primjeri dobre prakse, pustara “Zlatna greda” u Osječko baranjskoj županiji i pustara “Višnjica” u Virovitičko podravskoj županiji dokazuju koliko je bitna vizija upravljanja prostorom, ali i prenamjena u prostor novih gospodarskih djelatnosti. To su prostori pomno osmišljenog koncepta koji pruža praktična iskustva suživota čovjeka i prirode, mjesto učenja, ali i zabave. Objekti u prirodi funkcioniraju kroz praktične primjere održivog razvoja, poput obnovljivih izvora energije, odvajanja otpada, socijalnog poduzetništva i odgovornog poslovanja, linije novih turističkih proizvoda i outdoor aktivnosti.

Je li moguće pronaći rješenje kako očuvati industrijsku baštinu i objekte prenamijeniti u moderan i urban prostor u ruralnoj Baranji, pogodnim za kreativan rad nezavisnih profesionalca, poduzetnika i digitalnih nomada koji su u potrazi za zelenim i prirodnim utočištem?

 

Ovim putem pozivamo kulturnjake i kreativce, arhitekte i dizajnere, poduzetnike i turističke djelatnike da nam se pridruže u raspravi i u umrežavanju svih sudionika kreativnog načina razmišljanja.“ ističe Jesenka Ricl univ.spec.oec./mag.art, predsjednica Hrvatskog društva kulturnog društva Crocultour.

Panel rasprava i radionica „Pustare – Design thinking panel „ održati će se u srijedu 12. travnja s početkom u 18:00 sati, u učionici No 04 na Građevinskom fakultetu u Osijeku, na adresi Kralja P. Svačića 1 održati design thinking panel “Pustare”.  Više informacija možete dobiti na službenim stranicama događaja www.pustare.com na kojoj ujedno možete najaviti svoj dolazak ili popratiti najavu događaja na Facebook stranici 

PROGRAM I POPIS SUDIONIKA

Vijesti: