“21 000 metara kroz Istru: priče stare pruge” – nova interpretativna šetnja Istra Inspirita

Prošli tjedan premijerno je održana nova interpretativna šetnja Istra Inspirita „21 000 metara kroz Istru: priče stare pruge“ realizirana u sklopu projekta ICARUS koji teži povezivanju održivih načina prijevoza...

Prošli tjedan premijerno je održana nova interpretativna šetnja Istra Inspirita „21 000 metara kroz Istru: priče stare pruge“ realizirana u sklopu projekta ICARUS koji teži povezivanju održivih načina prijevoza te otkrivanje poluotoka Istre biciklom i vlakom. Cilj projekta je kreiranja novih kulturno turističkih proizvoda u Istri. 

Interpretativna šetnja 21 000 metara kroz Istru oživjela je povijest nekadašnje željezničke pruge koja je spajala Rovinj i Kanfanar. Izvedba je realizirana u Sošićima, a započela je putovanjem kroz vrijeme s vremenskom putnicom Maris koja je posjetitelje sa svojim vremenskom strojem – biciklom odvela u prošlost. 

Interpretativnu šetnju režirao je Frano Novljan, ujedno u ulozi čuvara pruge Slavka, uz izvođače Sedinu Cerovac kao Maris, Ivonu Bulešić kao princezu Valeriju te Dejana Gotala kao biciklista Bepa. 

Narrativ otkriva dogodovštine iz vagona vlaka koji je nekada povezivao Rovinj i Beč

Foto Robert Maric

Doživljajna izvedba Istra Inspirita otkrila je zanimljivu i nesvakidašnju priču stare pruge te ih upoznala s bajkovitim i svestranim pričama koje zauzimaju važno mjesto u povijesti ovog dijela Istre. Razne dogodovštine iz vagona vlaka koji je povezivao Rovinj i Beč s kojim su putovali utjecajni ljudi tog doba približila je unuka cara Josipa Valerija koja je stigla direktno iz Beča na ovu izvedbu. Putem se mogao sresti i čuvar pruge, Slavko koji zna sve o željeznicama, vlakovima uz veliku nostalgiju koju ima za jednim posve drugim vremenima.

Na kraju priče, publiku je dočekao biciklist Bepo koji najviše voli istraživati Istru biciklom i zaista je najsretniji kada se nalazi na dva kotača. Izvedba koja je iz prošlosti postepeno prešla u budućnost zaintrigirala je prisutne i naučila ih kako vrijeme brzo prolazi te se njemu jako teško možemo oduprijeti. 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN