Airbnb, Booking.com, Expedia Group i Tripadvisor surađuju s Europskom Unijom

Airbnb, Booking.com, Expedia Group i Tripadvisor sklopili su sporazum o razmjeni podataka s Europskom unijom, prenosi Skift. Dogovor znači kako će se pouzdane informacije o tržištu kratkoročnog najma objaviti...

Airbnb, Booking.com, Expedia Group i Tripadvisor sklopili su sporazum o razmjeni podataka s Europskom unijom, prenosi Skift. Dogovor znači kako će se pouzdane informacije o tržištu kratkoročnog najma objaviti preko statističkog ureda Eurostat.

Ovo je prvi puta da se konkurenti za kratkoročni najam okupljaju kako bi podijelili podatke o globalnom tržištu. Airbnb i druge platforme vodili su vodeću bitku diljem Europe oko ubrzanog širenja urbanih najamnina. Gradovi poput Amsterdama i Barcelone uveli su ograničenja, a mnogi su izrazili zabrinutost zbog utjecaja na cijene kuća.

Kada prva serija podataka postane dostupna tijekom ove godine, bolje će se razumjeti gdje se tržište nalazi. Podaci će uključiti broj rezerviranih noćenja i broj gostiju. Europska komisija, izvršna ruka EU-a, rekla je kako će sporazum zaštititi privatnost, kako gostiju tako i domaćina.

“Turizam je ključna gospodarska aktivnost u Europi. Kratkoročni najam smještaja nudi prikladna rješenja za turiste i nove izvore prihoda za ljude. Istovremeno postoji zabrinutost zbog utjecaja na lokalne zajednice”, rekao je Thierry Breton, europski povjerenik za unutarnje tržište.

Dvije lobističke skupine za sektor – EU Travel Tech i Europska udruga za obiteljski turizam pozdravile su taj potez i izrazile nadu kako će razmjena podataka pridonijeti cjelovitijim statistikama o turističkom smještaju diljem Europe, omogućiti javnim vlastima bolje razumjevanje razvoja ekonomske suradnje i podržati politiku utemeljenu na dokazima.

Izvor: Skift
Foto: Pixabay

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN