Airbnb ipak sudjeluje u novom Googleovom programu najma smještaja

Ranije smo pisali kako Airbnb odbija sudjelovati u novom programu najma smještaja unutar Google pretraživača, no zadnjih dana njihova ponuda smještajnih objekata počela se pojavljivati na Googleu. Za sada...

Ranije smo pisali kako Airbnb odbija sudjelovati u novom programu najma smještaja unutar Google pretraživača, no zadnjih dana njihova ponuda smještajnih objekata počela se pojavljivati na Googleu. Za sada se ponuda kuća za odmor i apartmana pojavljuje tek u nekolicini europskih gradova poput Pariza, Amsterdama i Madrida, prenosi Skift.

Airbnb-ova participacija u Googleovom programu, koja bi mogla biti kraći ili dugotrajniji eksperiment, je značajna jer je donedavno Airbnb bio jedan od rijetkih velikih igrača među online putničkim agencijama koji je bio odsutan s Googleovih stranica za najam privatnog smještaja, koji je pokrenut ove godine.

No, Airbnb-ova involviranost u ovaj projekt mogla bi biti samo mali test kako bi provjerili isplati li se sudjelovati.

Googleov novi servis funkcionira na način na koji kad korisnici pretraže smještaj, kroz sučelje Google pretraživača, mogu odabrati online agenciju poput Airbnb-a te izvršiti rezervaciju na internetskoj stranici navedene agencije.

Airbnb-ov probni debi na Googleu, u slučaju da postane standardni način distribucije njihove ponude, strateški je važan za kompaniju zbog planirane inicijalne javne ponude iduće godine. Čini se kako se iz Airbnb-a ne plaše oslanjanja na Google u većoj mjeri od samog oglašavanja putem platforme, kao što su to do sad činili.

Iz Airbnb-a su nedavno objavili rezultate prvog tromjesečja tekuće godine koji su pokazali kako njihovi marketinški troškovi prilično naglo rastu, pa bi ovaj potez za suradnju s Googleom mogao imati važne financijske posljedice kada Google počne monetizirati tu značajku.

Participacija Airbnb-a u ovome programu „pobjeda“ je za Google koji nastoji svoju putničku platformu učiniti sveobuhvatnom, a bez igrača poput Airbnb-a postojala bi velika rupa u opskrbi ponuda.

Izvor / foto: Skift; Google Trips

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN