Analiza performansi hrvatskog hotelijerskog sektora

Tijekom prvog dana najznačajnije turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma koji se ove godine odvijaju u Malom Lošinju na otoku Lošinju, održana su tri stručna skupa na kojima se govorilo...

Tijekom prvog dana najznačajnije turističke manifestacije Dani hrvatskog turizma koji se ove godine odvijaju u Malom Lošinju na otoku Lošinju, održana su tri stručna skupa na kojima se govorilo o nekima od najaktualnijih tema u hrvatskom turizmu. Tako su tokom dana predstavljeni trendovi i prognoze za industriju putovanja, analiza poslovanja hrvatskog hotelijerskog sektora te je istaknuta važnost uspostave regionalnih centara kompetentnosti u turizmu na primjeru Baskijskog kulinarskog centra.

Analiza performansi hrvatskog hotelijerskog sektora

Prethodno okruglom stolu „ESF– uspostava regionalnih centara kompetentnosti u turizmu“ predstavljena je analiza performansi hrvatskog hotelijerskog sektora unazad proteklih šesnaest godina.

Osvrćući se na period od 2000. do 2016. godine partner Horwath HTL Croatia Emanuel Tutek predstavio je trendove razvoja hotelskog smještaja u Hrvatskoj. Pri tome je istaknuo kako iako kapaciteti hotelskog smještaja rastu svake godine, a posebice u nekim regijama kao što je Dalmacija gdje od 2005. godine broj hotelskih kreveta povećan za 30 posto, rast smještajnih kapaciteta u hotelima manji je nego li u ostalim vrstama komercijalnog smještaja kao što je obiteljski smještaj, kampovi itd.

Osim toga, istaknuta je važnost hotelskog sektora za ostvarene prihode u turizmu te sve veći udio hotelskog smještaja visoke kategorije. Naime, prema provedenom istraživanju udio hotelskog smještaja od 4 zvjezdice 2016. godine iznosio je 43 posto ukupnog hotelskog smještaja i povećan je za 22 puta u odnosu na 2000. godinu. Na kraju izlaganja naglašena je i važnost hotelskog smještaja za turistički promet, odnosno popunjenost tijekom pred i posezone.

 

 

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN