Aquatika i NP Una potpisali sporazum o zajedničkoj suradnji i sinergiji

Javna ustanova Aquatika i Nacionalni park Una iz Bihaća potpisali su sporazum o zajedničkoj suradnji po pitanju turizma, zajedničke promocije, znanstvenog rada, monitoringa, ali i kroz sve druge zajedničke...

Javna ustanova Aquatika i Nacionalni park Una iz Bihaća potpisali su sporazum o zajedničkoj suradnji po pitanju turizma, zajedničke promocije, znanstvenog rada, monitoringa, ali i kroz sve druge zajedničke projekte.

Ova suradnja je značajna jer napokon vidimo pozitivan primjer sinergije i važnosti povezivanja, te što se povezuju dvije turističkih destinacija iz dvije susjedne države, Hrvatske i Bosne.

Vjerujemo da ćemo različitim zajedničkim aktivnostima uspjeti povećati broj posjeta, ali i razmjenjivati posjetitelje. Mi ćemo našim posjetiteljima promovirati Nacionalni park, a oni će Aquatiku svojim posjetiteljima, istaknula je ravnateljica JU Aquatike, Margarita Maruškić Kulaš te dodala: “U okviru ovog Sporazuma mi ćemo danas dogovoriti zajedničku promociju i suradnju na različitim projektnim aktivnostima obje ustanove.u toj suradnji najvažnije tri točke, a to su zajednički projekti u području međusobne promocije, zajednički projekti u području znanosti i istraživanja, a naročito ribljih vrsta koje obitavaju u Uni, te zajednička promocija na razvoju turizma obje regije i vjerujem da ćemo zajedno ostvariti i povećane posjete” istaknula je Maruškić Kulaš.

JU Aquatika

Rijeka Una izvire u Hrvatskoj i prirodna je granica između BiH i Hrvatske. Želja Nacionalnog parka Una je razvijanje unske kontinentalne rivijere koja bi se prostirala cijelim tokom rijeke, bez obzira na državnu granicu.

Možemo reći da ovo prirodni slijed koji od davnina veže naše krajeve, pogotovo Bihać i Bosansku krajinu s Banijom i Kordunom, odnosno Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu i rijeka Una koja je naš zajednički resurs, naša zajednička rijeka, koja je velikom dijelu i granična rijeka. Međutim, smatramo da rijeke povezuju i trebaju povezivati ljude i ovo je naš jedan doprinos kojim želimo pokazati da smo spremni za suradnju, ali i isto tako da se povezujemo u različitim područjima, pogotovo kad je u pitanju zaštita prirode i naravno stvaranje ambijenta za održivi razvoj” izjavio je Mulić.

Ovo nije prvi put da vidimo na djelu povezivanje i sinergiju JU Aquatike. Tako je već prošle godine ostvarena zajednička suradnja na području turizma triju javnih ustanova s područja Karlovačke županije: Javna ustanova Baraćeve špilje i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke i Javna ustanova Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac, kao i suradnja Aquatike sa NP Plitvičkim jezerima. 

Sinergija je toliko ključna u turizmu i turističkim destinacijama, te svakako treba gledati puno širu sliku i umrežavati se kroz na području regija. 

NP UNA

Destinaciju čine svi sudionici, te ako nema sinergije i koordinacije, nema ni kvalitetnog turističkog proizvoda. Ono što je najvažnije u cijeloj priči, motiv dolaska nije smještaj, nego upravo kvalitetan, raznolik i autentičan sadržaj.

Također, određenim stranim grupama gostiju je normalno doći u Zagreb, posjetiti Karlovac, pa NP Unu, Sarajevo, Mostar, Beograd, Novi Sad, Vukovar pa se vratiti u Zagreb. Upravo turisti iz Skandinavije i kineski turisti imaju takve slične ture gdje u tjedan dan obiđu tri – četiri države i sve značajne turističke destinacije u okolici. Od Slovenije, Hrvatske BIH, Srbije i Mađarske.

Pohvala još jednom ovoj odličnoj suradnji, a posebno Aquatika – slatkovodni akvarij Karlovac što su predvodnici trenda povezivanja i sinergije u turizmu. 

Povezane vijesti: