Bageri stižu na Žnjan

Žnjan će se urediti sukladno zakonu

Sutra na Žnjan u Splitu stižu bageri Ministarstva graditeljstva, a ugostitelji sa Žnjana danas su već počeli rastavljati svoje objekte.

U povodu uklanjanja objekata na području žnjanskog platoa gradonačelnik grada Splita, Andro Krstulović Opara je danas izjavio da su odluku o uklanjanju samostalno donijeli ugostitelji temeljem rješenja o uklanjanju nelegalnih objekata, koje su dobili od Ministarstva prostornog uređenja, odnosno njihove inspekcije.

Sve što će se događati na žnjanskom platou bit će sukladno zakonu i redu. Ako se redom nalaže da tamošnje nelegalne građevine moraju biti uklonjene to se i događa, naglasio je Krstulović Opara te doddao kako ne bježi od odgovornosti te podsjeća da je rješenje o uklanjanju izdato puno prije nego je postao kandidat za gradonačelnika i puno prije nego što je to i posato.”Rješenje nije izdala Gradska uprava niti Županija. Izdala ga je Građevinska inspekcija. Kao legalist ne mogu ništa drugo nego to podržati. Što se tiče toga što će biti kasnije, danas će se objaviti anketni upitnik, namijenjen građanima, kojima se daje prigoda da sami počnu uređivati žnjanski plato. Anketnim upitnikom bi se trebala prikupiti mišljenja građana i to će, zajedno sa studijom Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, poslužiti kao podloga, prvo za privremeno, a potom i konačno rješenje cijelog platoa – od područja Zente do Duilova, odnosno za donošenje novog prostorno-planskog uređenja tog, za Split, prevažnog prostora”, izjavio je Krstulović Opara.

Sukladno hodogramu radne skupine Ministarstva prostornog uređenja i graditeljstva, Županije Splitsko-dalmatinske i Grada Splita, a zbog činjenice da zbog procedure i natječaja nije moguće donijeti plansku dokumentaciju u nekoliko mjeseci, 2018. godine će biti uspostavljen privremeni režim. Sukladno njemu i zakonskim odredbama bit će postavljeni točno utvrđeni moduli, odnosno tipizirani prostori, površine 12 kvadratnih metara, a bit će ih postavljeno onoliko koliko temeljem plana upravljanja žnjanskim platoom i natječajem koncesionarima bude postavljeno za sljedeću godinu, ističu iz grada Splita. Konačno rješenje, na osnovu plana kojeg će donijeti Gradsko vijeće se može očekivati u svibnju 2019. godine, koje vrijeme je potrebno kako bi se ispunile sve obaveze za donošenje planske dokumentacije, bez koje se ne može uređivati taj obalni pojas.

Novo, privremeno, stanje će se uspostaviti do sljedećeg ljeta ističu iz grada Splita, a temeljem zakona će biti moguće koristiti module koji će uskoro biti predstavljeni javnosti, a za koje će se svi moći natjecati i koristiti ih kao plažne objekte, bilo kojeg tipa – kao mjesto za iznajmljivanje rekvizita, brodica, prodaju sladoleda. “Žnjanska plaža treba biti poput plaža u Nici, ili kao što je Copacabana…, jer površinom, značajem i karakterom to može biti“, zaključio je Krstulović Opara.

Iz grada Splita pozivaju građane da ispune anketni upitnik i kažu svoje mišljenje kakvo uređenje žele na poznatoj plaži Žnjan. Upitnik ispunite na linku:  http://arcg.is/2xZBT9C .

Povezana vijest: PREDSTAVLJENA NOVA VIZIJA I IZGLED POLULARNOG ŽNJANA U SPLITU

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN