Benchmarking hrvatskog hotelijerstva: Dalmatinski hoteli popunjeni 89 posto

Hotelijeri u Dalmaciji dobili su potvrdu da iza sebe imaju vjerojatno najbolju poslovnu godinu do sada. U njoj su imali najveću prosječnu popunjenost, iskorištenost kapaciteta bila im je za...

Hotelijeri u Dalmaciji dobili su potvrdu da iza sebe imaju vjerojatno najbolju poslovnu godinu do sada.

U njoj su imali najveću prosječnu popunjenost, iskorištenost kapaciteta bila im je za čak 20 posto bolja od prosjeka hotelijera u Hrvatskoj, a postigli su i najviše cijene svojih usluga koje su gotovo 30 posto bolje od prosječnih hotelskih cijena u zemlji. Osim toga, imaju i najveći ukupni prosječni prihod po raspoloživoj hotelskoj sobi, pokazalo je istraživanje „Benchmarking hrvatskog hotelijerstva“ za listopad.

Hotelijeri na području četiri dalmatinske županije Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije po prvi put su u poslovnim i prihodovnim rezultatima nadmašili kolege iz svih ostalih regija te se tako našli u vrhu hotelijerskog poslovanja koje je desetljećima bilo rezervirano za uspješne hotelijere iz Istre, ističu iz TZ Splitsko-dalmatinske županije.

Izvor: Sveučilište u Rijeci, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu

Istraživanje je tako pokazalo da je prosječna iskorištenost hotelskih kapaciteta u Hrvatskoj do rujna ove godine bila 86 posto,a Dalmacija je u isto vrijeme imala prosječnu iskorištenost hotelskih kapaciteta od 89 posto, što je tri postotna poena više nego u Istri. Četiri mjeseca (od lipnja do kraja rujna) dalmatinski su hotelijeri bili na 90 do 98 posto popunjenosti. Njihov prosječni prihod po sobi bio je 116 eura i to u srpnju i kolovozu. Istovremeno je u Istri prosječni prihod po sobi bio 87 eura po sobi.

Cilj projekta Benchmarkinga je online prikupljanje podataka o poslovanju te usporedba ostvarenih rezultata s prosjekom konkurencije. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu voditelj je ovoga projekta, čiji razvoj započinje uspješnom implementacijom Benchmarkinga hrvatskog hotelijerstva. Ukupno 112 hotela sudjelovalo je u istraživanju s ukupno 23.423 smještajnih jedinica što čini 40,5% ukupnog smještajnog kapaciteta hotela u Hrvatskoj.

PRILOG:

Vijesti: