Bogati program Adventa u Zagrebu

Paljenjem prve svijeće, diljem Hrvatske je označen početak razdoblja iščekivanja, ali i nade, budnosti i čežnje. Vrijeme je to pripreme za blagdan Božić, ali i vrijeme kada se brojni...
Naslovna fotografija: Igor Nobilo (arhiv TZ Grada Zagreba)
Naslovna fotografija: Igor Nobilo (arhiv TZ Grada Zagreba)

Paljenjem prve svijeće, diljem Hrvatske je označen početak razdoblja iščekivanja, ali i nade, budnosti i čežnje. Vrijeme je to pripreme za blagdan Božić, ali i vrijeme kada se brojni izlagači predstavljaju na Božićnim sajmovima. U Zagrebu su ove godine uložili dodatne napore i obogatili ponudu u razdoblju od 28. studenog do 10. siječnja. Advent u Zagrebu tradicionalna je manifestacija u kojoj hrvatska metropola živi u posebnom ozračju, odišući ljepotom došašća kao i radošću samog Božića.
Zagreb je svojim šestim po redu Adventom prerastao hrvatske granice i atraktivnom ponudom privlači turiste iz inozemstva.

Ove godine ponovno imamo Ledenu bajku ovdje na Tomislavom Trgu, koji je zapravo drugi izuzetno važan „punkt“ ovogodišnje manifestacije Advent u Zagrebu. Upravo po Ledenoj bajci je grad Zagreb postao prepoznatljiv kao jako važna adventska destinacija „ ističe Martina Bienenfeld ,direktorica Turističke zajednica grada Zagreba za HRT

Poznati portal za putovanja European Best Destinations proglasio je Zagreb među najboljim božićnim destinacijama u Europi. Više tisuća ljudi preko interneta biralo je najbolju božićnu destinaciju, a od 50 nominiranih gradova Zagreb se našao na popisu 15 najboljih što je svakako veliki uspjeh i priznanje Turističkoj zajednici Grada Zagreba „ Posebno nas veseli što je ovo najvažniji Zagrebački turistički proizvod, proizvod po kojem je Zagreb postao prepoznatljiv, a na njemu tijekom godine radi oko dvije i pol tisuće ljudi“ izjavila je Martina Bienenfeld

U prvih deset mjeseci ove godine grad Zagreb je posjetilo 12% više gostiju, odnosno više od 889 tisuća dolazaka i 1,53 milijuna noćenja. Pošto je ove godine posjećenost skoro ukupno ista kao i cijele prošle godine, može sa sigurnošću reći kako će ova sezona opet biti rekordna.

Manifestacija će tako i ove godine pridonijeti punjenju gradskog proračuna, a zakinuti neće ostati ni ugostitelji, hotelijeri, obrtnici i trgovine.
Središnji dio manifestacije započeo je paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Josipa Jelačića, otvoreni su: Ledeni park na Trgu kralja Tomislava – klizalište u jednom od najljepših zagrebačkih parkova uz biranu ugostiteljsku ponudu i glazbeni program, te Adventi na Europskom trgu i na Zrinjevcu. I upravo je sajam na Zrinjevcu svojom bogatom ponudom, koja obuhvaća iluminaciju, glazbeni program, ponudu unikatnih i zanimljivih suvenira, zagrebačkih specijaliteta, ali i bogati dječji program, privukao najveće zanimanje, te je posljednje dvije godine među najboljima u Europi.

Fotografija: Hrvoje Pilić (arhiv TZ Grada Zagreba)

Fotografija: Hrvoje Pilić (arhiv TZ Grada Zagreba)

U znaku blagdana bit će i mnogi drugi trgovi i ulice, svaki sa svojom pričom i programima prilagođenim različitim ukusima:
Advent na Trgu bana Josipa Jelačića nudi najrazličitiji programi, dječje priredbe, kulturno-umjetnički i glazbeni program. Na tradicionalnom Božićnom sajmu na ulicama oko Trga bana Josipa Jelačića možete pronaći prigodne božićne poklone, licitare i medenjake, šarene ukrase, božićni nakit i suvenire koje su izradili zagrebački obrtnici, likovni umjetnici i proizvođači tradicionalnih hrvatskih proizvoda. U prigodnoj prodaji i gastronomskoj ponudi, te uz glazbeni program, u Tomićevoj i Kurelčevoj ulici, moći ćete uživati u programu Fuliranje.
Ne smijemo zaboraviti ni ostala događanja:
S božićnih balkona Zagrebu – jedinstven glazbeni doživljaj u vrijeme Adventa s odabranih zagrebačkih balkona, koncerti klasične glazbe u izvođenju limeno puhačkog sastava Ad gloriam brass (nedjeljom u 19.00 sati: 6.12., 13.12., 20.12. i 27.12., HNK i Tkalčićeva ulica)
Artomat – sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta na Trgu žrtava fašizma.
Žive božićne jaslice (19.12.2015.-6.1.2016.) – uvjerljiva scenografija jaslica ispred Katedrale, sa glumcima amaterima koji utjelovljuju Svetu obitelj uz središnji doček na Trgu bana Jelačića.
Novogodišnja smjena straže s konjima (1.1.2016.) – Počasna satnija Kravat pukovnije
Novogodišnji koncert (1.1.2016., u 19.00 sati, HNK) – valceri, polke i druge špelancije;

Fotografija: Julien Duval (arhiv TZ Grada Zagreba)

Fotografija: Julien Duval (arhiv TZ Grada Zagreba)

Ovogodišnji Advent donosi i nova iznenađenja za sve posjetitelje, a to su:
Festival božićnih kolača & kolačića (16.-23.12.2015., Galerija Karas) – glavne zvijezde su majstori slastica koji će predstaviti i izložiti svoj božićni slatki asortiman, uz radionice i kušaonice za posjetitelje, glazbene nastupe uz božićne čajanke i još neka posebna iznenađenja
Ledene skulpture (12.-24.12.2015.,plato Gradec) – fascinantno umjetničko djelo uživo će nastajati iz više blokova leda zahvaljujući vrhunskom majstoru i nesvakidašnjem alatu
Božić starog Zagreba (12.-24.12.2015.,Galerija Klovićevi dvori) – sajam antikviteta, predavanja, mala izložba starog božićnog nakita i starih adventskih razglednica, gastro dan, predavanje uz projekcije filmova, glazbeni program, puhanje kuglica i izrada božićnog nakita

Adventski kalendar – revitalizacija te oživljavanje četiri zapuštena i neotkrivena dvorišta i prolaza Donjeg grada adventskim vikend događanjima:
1. Obrtnički prolaz, datumi: 28. i 29. 11.
2. Dvorište Ilice 69, datumi: 5. i 6.12.
3. Dvorište Petrinjske 73, datumi: 12. i 13.12.
4. Blok Žerjavićeva 3 –Mihanovićeva 30/2,datumi: 19. i 20.12.

Advent u Zagrebu unazad nekoliko godina intenzivno se razvija u sinergiji relevantnih gradskih tijela i ureda, Koncertne direkcije Zagreb te Turističke zajednice grada Zagreba. Manifestacija je iz godine u godinu bogatija i obuhvaća sve više lokacija u gradu, a Zagreb postaje prepoznatljiv kao osobito atraktivan i ugodan grad te kao mjesto odličnog provoda u vrijeme Adventa i novogodišnjih blagdana.

Cijeli program Adventa u Zagrebu pogledajte na web stranici Advent u Zagrebu

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN