Booking.com istraživanje govori kako hrana igra iznimno važnu ulogu pri odabiru odredišta za putovanje

Foto: TZ Mali Lošinj

Ako postoji nešto oko čega se većina slaže, to je činjenica da je hrana jedan od ključnih faktora prilikom biranja odredišta za putovanje. A to govore i relevantni podaci Booking.com –a , prema koijima više od 50.000 svjetskih putnika tj. 61% putnika kaže da bira odredište prema izvrsnoj hrani ili piću.

Ne može se poreći važnost gastronomskog turizma jer više od trećine (34%) svjetskih putnika, što se povećava na 40% među milenijskom generacijom, planira u 2018. godini otići na putovanje vezano uz gastronomiju. S druge strane, samo 15% putnika iz Hrvatske planira gastronomsko putovanje u ovoj godini, govore podaci Booking.com-a.

Hrana igra iznimno važnu ulogu pri odabiru odredišta za putovanje, a u konačnici bitno utječe na cjelokupni doživljaj. Kušanje lokalne i ulične hrane izvrstan je način za putnike da upoznaju lokalnu kulturu, postanu dio lokalne zajednice i isprobaju nešto novo i drugačije. Naše preporuke na temelju stvarnih recenzija gostiju mogu vam pomoći da lakše pronađete najbolja mjesta i nova mjesta u kojima možete otkriti nove okuse iz svih dijelova svijeta! ističe Pepijn Rijvers, Viši potpredsjednik i Direktor odjela za marketing Booking.com-a.

Gotovo pola (49%) svjetskih putnika i dalje želi biti još pustolovnija što se tiče vrste hrane na putovanjima, što se povećava na čak 60% među milenijskom generacijom. Jedan je način za to isprobavanje lokalnih specijaliteta na putovanju. Zapravo, gotovo dvije trećine (64%) svjetskih putnika želi u 2018. godini isprobati više lokalnih specijaliteta. Za Hrvatsku su rezultati malo drugačiji pa samo 35% putnika iz Hrvatske želi više pustolovine pri odabiru hrane na putovanjima, a 63% želi u ovoj godini isprobati više lokalnih delicija.

Top destinacije za kušanje lokalne hrane

Neka od najboljih mjesta na kojima možete kušati jela domaće kuhinje nalaze se u jugoistočnoj Aziji, uz regionalne specijalitete kao što su dim sum, rezanci i pho. Možda onda i nije slučajnost da ljubitelji hrane koji žele kušati različite specijalitete također dolaze iz tog područja – 57% Azijata navodi kako traže nove specijalitete koje bi kušali ove godine.

Top destinacije za kušanje lokalne hrane prema istraživanju Booking.com-u su: Ipoh ( Malezija ) Kaohsiung (Tajvan ), Nagoya ( Japan ), Johor Bahru ( Malezija ), João Pessoa ( Brazil ), Ho Chi Minh ( Vijetnam ), Sarajevo ( BIH ), Colmar ( Francuska ), Lima ( Peru ), Catania ( Italija ), Beograd ( Srbija ).

Tržnica kao jedan od glavnih turističkih proizvoda 

Kada ste zadnji put bili na tržnici? Obožavam subotom otići na tržnicu, mjesto gdje se najbolje upoznaje grad i ljude koji žive u njemu tj. osjetiti ritam grada. Upravo to turisti traže i žele – upoznati naš način kulture življenja. Tržnica je mjesto gdje se kupuju lokalni proizvodi, gdje se može doživjeti lokalna kultura i naćin života, ritam i običaji grada, susret s lokalnim stanovništvom, mjesto autentičnog doživljaja turističke destinacije.

Lokalna tržnica mora biti jedno od glavnih turističkih atrakcija u svakoj destinaciji.

  • Više od pola putnika iz Hrvatske (51%) kaže da bira odredište zbog izvrsne hrane ili pića
  • 54% putnika iz Hrvatske vjerojatno će potražiti lokalne tržnice s uličnom hranom
  • Malezija, Tajvan, Japan i Brazil među najpopularnijim su svjetskim odredištima za otkrivanje lokalne hrane

Da su tržnice s uličnom hranom zanimljive turistima, govore i podaci Booking.com-a. Tako više od pola putnika iz Hrvatske (54%) ove će godine vjerojatno potražiti tržnice na kojima se nudi lokalna ulična hrana, a to je i odlična lokacija na kojoj se hrana može kušati. Više od polovice globalnih putnika (54%) želi doživjeti jedinstveno gastronomsko iskustvo na svom putovanju, a pokretni restorani savršen su način da ta želja ostvari.

Milijuni recenzija na Booking.com-u, koje ostavljaju putnici, otkrivaju top destinacije za ostvarivanje tih jedinstvenih gastronomskih iskustava:

Top destinacije za uličnu hranu Top destinacije za pokretne restorane
Jeonju, Južna Koreja Portland, SAD
Hsinchu, Tajvan Sao Paulo, Brazil
Marrakech, Maroko Seoul, Južna Koreja
New York City, SAD Bangkok, Tajland
Mexico City, Meksiko Istanbul, Turska

Ovo neovisno Istraživanje proveo je Booking.com na uzorku odraslih ispitanika koji su bili na putovanju u prošlih 12 mjeseci/planiraju ići na putovanje u sljedećih 12 mjeseci. Ukupno je sudjelovalo 56.727 ispitanika (više od 2000 iz Argentine, Australije, Brazila, Kanade, Čilea, Kine, Kolumbije, Njemačke, Španjolske, Francuske, Hong Konga, Indonezije, Indije, Italije, Japana, Južne Koreje, Meksika, Malezije, Nizozemske, Portugala, Rusije, Singapura, Tajlanda, Tajvana, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a te po više od 1000 ispitanika iz Danske, Hrvatske, Švedske i Novog Zelanda). Sudionici su ispunili online anketu u listopadu 2017. godine.

Vijesti: