Grad Zagreb uveo taxi naljepnice u borbi protiv nelegalnih taxi prijevoznika

U nazočnosti predstavnika autotaksi prijevoznika i gradonačelnika Milana Bandića, jučer su ispred zgrade Gradske uprave predstavljene posebne taksi naljepnice koje bi trebale olakšale rad legalnim taksi vozačima. Ovim potezom,...
Foto: Zagreb.hr

U nazočnosti predstavnika autotaksi prijevoznika i gradonačelnika Milana Bandića, jučer su ispred zgrade Gradske uprave predstavljene posebne taksi naljepnice koje bi trebale olakšale rad legalnim taksi vozačima.

Ovim potezom, kako ističu iz Grada Zagreba, putnici će, na naljepnicama, jasno moći vidjet s kim se voze i po kojoj tarifi. S obzirom da su nadzorne službe uočile brojne nepravilnosti i nelegalno obavljanje autotaksi djelatnosti na području Zagreba, tražili smo  jednostavno rješenje kako bismo tomu stali na kraj izjavio je izvršni direktor Radio Taxi Zagreb Jozo Kovačević.

Ovim putem šalje se jasna poruka nelegalnim taxi prijevoznicima, što je apsolutno uredu, no također poruka je indirektno, po našem mišljenju, poslana i prema Uberu, protiv kojeg se lome koplja u Zagrebu i Splitu. Uber je nedavno snizio cijene prijevoza za 25 posto u Zagrebu, te se proširio i na Split. Nezadovoljstvo i razni pritisci dolaskom Uber na naše tržište, od strane drugih taxi prijevoznika, traju od prvih dana.

Osim putnicima, naljepnice će olakšati posao nadzornim službama, kao što su komunalno redarstvo, inspekciji Cestovnog prometa i Ministarstvu unutarnjih poslova istaknuto je na konferenciji za medije. Nepravilnosti su na štetu krajnjih korisnika,  građana i brojnih turista, stoga trebamo urediti uslugu i poslovati prema jasnim pravilima. Ove naljepnice će pomoći da se putnici osjećaju sigurnima već kada sjedaju u vozilorekao je Dubravko Mahović, šef Odsjeka za javni gradski, cestovni i autotaksi promet.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je rekao da će se naljepnice naći na svim gradskim autotaksi vozilima do kraja studenoga, a izdavat će se bez naknade. Također pokrenuta je i aplikacija e-Taxi, koja će omogućiti brzi pregled i pretraživanje baze podataka. Također, podaci će biti i na engleskom jeziku kako bi se spriječile prijevare stranaca, a inspektori i Komunalni redari moći će očitati bar-kod s naljepnica za brzu provjeru ispravnosti vozila.

Apsolutno treba regulirati tržište, no isto tako treba osigurati slobodno tržište za svakog, pa tako i za Uber. Treba pustiti da se tržište samo regulira tj. fer utakmicu i ostaviti potrošačima opciju slobode odabira da sami odluče što je za njih kvalitetnije i bolje.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN