Cappelli najavio povećanje kvote za zapošljavanje stranih radnika u turizmu

Za sljedeću turističku sezonu hrvatskom će turizmu nedostajati najmanje oko 15 tisuća kvalificiranih djelatnika, a neke projekcije govore i o brojci od 20.000 radnika. Vlada RH u kolovozu na...

Za sljedeću turističku sezonu hrvatskom će turizmu nedostajati najmanje oko 15 tisuća kvalificiranih djelatnika, a neke projekcije govore i o brojci od 20.000 radnika.

Vlada RH u kolovozu na 110. sjednici usvojila Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranica za kalendarsku godinu 2018. Tako je s dosadašnjih dozvola 35.500 dozvola, Vlada RH dodatno povećala kvotu dozvola za zapošljavanje stranaca za 3269 dozvola, na ukupno 38.769 dozvola.

U sektoru Turizam i ugostiteljstvo s 4.660 dozvola zamjenjuje se s 7.660 dozvola za zapošljavanje stranca, a uz povećanje godišnje kvote dozvola za sezonski rad koja trenutno iznosi 2.040 dozvola od kojih za sezonski rad u turizmu i ugostiteljstvu 1.000 dozvola, dolazimo do ukupnog broja od 8660 dozvola za sektor turizma.

BROJ DOZVOLA U DJELATNOSTI TURIZMA I UGOSTITELJSTVA POVEĆAN SA 4660 DOZVOLA NA 8660 DOZVOLA.

Cappelli najavio povećanje kvote za zapošljavanje stranih radnika u turizmu

Kako ističu iz Ministarstva turizma, ministar turizma Gari Cappelli najavio je kako će se zbog povećanja potreba za turističkim radnicima, povećati kvota stranih radnika u turizmu na 15 tisuća.”Uvećavat će se sigurno za par tisuća. Po potrebama koje imamo, mislim da bi trebala doći negdje na 15.000, od toga nekih 30 do 40 posto sezonskih radnika, ostalo će vjerojatno biti stalno“, izjavio je Cappelli.

INVESTICIJE U TURISTIČKI SEKTOR U 2019. U VRIJEDNOSTI OD MILIJARDI EURA I 50 MILIJUNA EURA  

S druge strane najavljuju se nove investicije u 2019.godini, prvenstveno u hotelski sektor.

Tako je Ministarstvo turizma i ove je godine pripremilo anketu investicija u turistički sektor za narednu godinu. Anketom su obuhvaćene sve županije te turističke tvrtke koje su dostavile podatke o najavljenim investicijama za sljedeću godinu. 

Prema dostavljenim podacima u 2019. godini u hrvatskom turizmu uložit će se oko milijardu i 50 milijuna eura, dok su investicije prema istoj anketi u 2018. godini iznosile 940 milijuna eura. Pri tome će tvrtke investirati oko 626 milijuna eura u svoje turističke projekte, dok će javni sektor, odnosno županije i gradovi te općine s njihovog područja investirati 425 milijuna eura.  Najavljene investicije u privatnom sektoru uključuju ulaganja u hotele, kampove, nautiku i ostale vrste smještajnih objekata, sadržaje i atrakcije.

I najveće hotelske kompanije najavile su velike investicije u proširenje svojih kapaciteta. Tako Plava Laguna u 2019. godini ulaže 300 milijuna kuna, Valamar Riviera ulaže u projekte vrijedne ukupno 616,5 milijuna kuna u 2019. godini. Nadzorni odbor Imperial d.d. s otoka Raba odobrio je ukupne investicije u iznosu od 139,99 milijuna kuna za 2019. godinu, dok se na području Splitsko-dalmatinske županije u idućoj godini ulaže čak 197 milijuna eura u turizam, a u Splitu se otvaraju čak osam novih hotela s 1,5 tisuću novih vrhunskih postelja u hotelima.

Postavlja se pitanje tko će raditi?

S jedne strane svakako treba gledati pozitivno na investicije, no s druge strane postavlja se pitanje trebaju li nam nove investicije kada nema dovoljno radnika ni za postojeću potrebu na tržištu rada.

Povećanje dozvola za zapošljavanje radne snage svakako nije dugoročno rješenje, jer turizam bez domaće radne snage nije turizam i koji potiče uvoz svakako nije kvalitetno rješenje.

Situacija s nedostatkom radnika u najjačoj hrvatskoj gospodarskoj grani tim je apsurdnija budući da su ove godine učenici prilikom upisa u prve razrede odabrali većinom strukovna zanimanja, no dostupan broj mjesta nije bio u skladu s interesom učenika. Tako se ove godine više od 3.800 učenika željelo školovati za kuhara, a upisano je samo 1.200. Za zanimanje konobara obrazovat će se 705 učenika, no interes je bio puno veći u usporedbi s dostupnim kvotama, ukupno 2160 učenika.

Situacija je sve apsurdnija, a pravih pomaka i neke dugoročne vizije razvoja i kvalitetnih rješenja još nema. Kao da nam se turizam jučer dogodio pa sad ne znamo što i kako.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN