Carska proslava rođendana na Rimskim danima u Vinkovcima

Colonia Aurelia Cibalae koja se za vrijeme Rima prostirala na području današnjih Vinkovaca za rimsku je povijest imala veliku važnost. Primjerice, zanimljiv je podatak da se 314. godine u...

Colonia Aurelia Cibalae koja se za vrijeme Rima prostirala na području današnjih Vinkovaca za rimsku je povijest imala veliku važnost.

Primjerice, zanimljiv je podatak da se 314. godine u blizini kolonije vodila bitka za prevlast i moć između careva Konstantina Velikog i Licinija. No druga, nevjerojatna činjenica jest da su upravo u Vinkovcima rođeni jedini rimski carevi na području današnje Hrvatske.

Rimski car Valentinijan I – kojeg nazivaju posljednjim velikim zapadnim carem – rodio se 321. godine u rimskom naselju Aurelia Colonia Cibalae, a 364. godine je zavladao Rimskim carstvom. Osim njega, u Vinkovcima je rođen i njegov mlađi brat Valens (364.-378.), koji je također postao rimski car.

Zanimljiva je povijesna činjenica kako je Valens bio dokazani pivopija, a za vrijeme Rima to nije bilo uobičajeno, jer su drugi Rimljani preferirali vino. Upravo zbog ispijanja piva, cara Valensa su pogrdno zvali sabaiarius, što na latinskom jeziku znači pivska trbušina.

Vinkovački Rimski dani su povijesna, turistička i edukativna manifestacija kojom se predstavljaju Vinkovci kroz žive slike Colonie Aurelie Cibalae, a deveto izdanje Rimskih dana u Vinkovcima održat će se 25. i 26. lipnja na prostoru gradskog parka Lenije.

Ovogodišnji Rimski dani u Vinkovcima započinju u petak Rimskim sajmom, a cijela se manifestacija održava pod temom “Diem natalem felicem tibi, auguste noster Valentiniane – Sretan rođendan Valentinijane, care naš”.

“Mogu najaviti jednu pravu carsku proslavu rođendana, ali i nikad veći sajam. Ove godine manifestacija je puno veća nego prošle i pozivam sve da se prošetaju do Lenija gdje će moći barem na trenutak osjetiti rimsku atmosferu”, rekao je za press032.com Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci koji je uz Grad Vinkovce i gradsku Turističku zajednicu organizator ove manifestacije.

„Doprinos Gradskoga muzeja, Gradske knjižnice i čitaonice, kao i udruga koje s nama rade na ovoj manifestaciji je velik i dragocjen. Posebno bih zahvalio Srednjoj strukovnoj i Srednjoj poljoprivrednoj školi, te Gradskom društvu Crvenoga križa koji su pomogli u realizaciji ove manifestacije”, naglasio je Marko Jureta, zamjenik direktorice TZ grada Vinkovaca.

„Treba doći i vidjeti, program je stvarno bogat. Na prostoru Lenija koji se proteže na 7000 m² imat ćemo oko 25 izlagača s područja Vukovarsko srijemske i drugih županija, uz veliki broj radionica i drugih popratnih sadržaja. Najviše je prostora i pažnje posvećeno djeci – od projekcija crtanih filmova i bajkaonica, do predstava i zanimljivih edukativnih radionica”, naglašava Jureta.


Zanimljive radionice očekuju i odrasle, pa će se oni željni znanja i novih vještina moći upoznati s izradom keramike, nakita, lovorovih vjenčića, rimskih pločica, tkanjem, ali i žongliranjem i zračnim akrobacijama.

Vrhunac manifestacije održat će se u večernjim satima u subotu. „Uz rimsku ćemo gozbu proslaviti 1700 godina od rođenja cara Valentinijana, koji će tim povodom počastiti svoje podanike rimskim delicijama”, rekao je Jureta.

Posjetitelji će tijekom trajanja Rimskih dana imati priliku okušati se i u jahanju, sudjelovati u radionicama na temu Rima i rimske kulture, posavjetovati se s ljubavnom savjetnicom, vidjeti kako je izgledala prodaja robova, ali i provjeriti što se krije u rimskim kolima s čarobnim napitkom.

Posebna poslastica manifestacije je lov na blago naziva Fiat Lux koji organizira Gradski muzej. Djelatnici muzeja su na prostoru parka skrili 32 replike rimskodobnih svjetiljki pronađenih u Vinkovcima, a od posjetitelja se očekuje da ih pronađu. Svaka pronađena svjetiljka nalazniku jamči određenu nagradu.

Rimski su dani manifestacija koja lokalno stanovništvo i goste uči o velikoj povijesti grada na Bosutu, te predstavlja Vinkovce kao grad bogate povijesne baštine i arheoloških nalaza.

Činjenice da su u Vinkovcima rođena dva rimska cara, da je jedan od njih bio pivopija, te da u Vinkovačkom muzeju čuvaju recepturu hrane i kolača koje će se moči kušati i na ovogodišnjim Rimskim danima, aduti su na kojima se zasniva ova fenomenalna i slikovita turistička priča, kao i ogroman turistički potencijal.

Cijeli program manifestacije potražite u prilogu.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN