Cijene nekretnine više su 4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine

Izvor: Njuškalo.hr

Prema istraživanju portala Njuškalo.hr   provedenom na uzorku od 156 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini ubrzano rastu, pa su tako više za 4 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Stanovi su, uspoređuje li se aktualne podatke s istim mjesecom prošle godine, poskupili za 6 i pol posto, dok su kuće skuplje za čak 4 posto. No, novost je da su cijene u srpnju ove godine prestigle one iz 2011. godine, što dovodi do zaključka da je kriza u sektoru nekretnina RH daleko iza nas i da nam možda predstoji pravi cjenovni „boom“ u skoroj budućnosti.

“Naša kategorija Nekretnine je najveće online tržište nekretnina u RH i, sa gotovo 3 milijuna posjeta, najposjećenija baza nekretnina za prodaju i najam. Interes za nekretninama u Republici Hrvatskoj raste iz godine u godinu pa je tako u srpnju Njuškalo zabilježio rast posjeta u navedenoj kategoriji na godišnjoj bazi za gotovo 4 posto.” ističu iz Njuškala.

Gledajući županije u kojima se nekretnine najviše pretražuju, Grad Zagreb je na prvom mjestu, dok se odmah iza njega nalaze Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska, te Zadarska županija.

Cijene stanova u najvećim hrvatskim gradovima u posljednjih godinu dana bilježe ubrzani rast. Tako u Zagrebu trenutna prosječna cijena kvadrata stana iznosi 1.873 eura i za 9 posto je viša u odnosu na isti period prošle godine. Najveći godišnji rast cijena stanova u Hrvatskoj, kao i očekivano, zabilježen je u Dubrovniku. Tamo prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 3.643 eura, i za 18 posto je viša u odnosu na prošlu godinu. Prosječna cijena kvadrata kuće u Dubrovniku rasla je za 4 posto na godišnjoj razini i trenutno iznosi 4.684 eura.

Rast cijena stanova u Splitu za 11 posto te u Puli za gotovo 12 posto

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Splitu iznosi 2.665 eura, dok je u Puli ona 1.570 eura. Osijek je i dalje jedan od gradova u kojemu cijene nekretnina stagniraju, pa je tako u srpnju prosječna tražena cijena tamo bila 942 eura.

Kvadrat stana u Hrvatskoj je 38 posto skuplji od kvadrata kuće

Tako je u Zagrebu kvadrat kuće bilježio rast od tek 1 posto na godišnjoj razini, dok su u Osijeku i Zadru cijene ostale na razini prošlogodišnjih. Najveći godišnji rast cijena kvadrata kuća u Hrvatskoj od većih gradova zabilježen je u Splitu i iznosio je čak 13 posto.

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zadru iznosi 2.027 eura i za 11 posto je viša u odnosu na prošlu godinu, dok istovremeno prosječna cijena kvadrata kuće stagnira i iznosi 1.485 eura. U pravilu veću cijenu postižu nekretnine na obali i u Zagrebu, dok se u Slavoniji bilježi najniže cijene nekretnina, pa je tako npr. u Slavonskom Brodu prosječna cijena kvadrata stana 801 euro, dok je prosječna cijena kvadrata kuće 643 eura. Još povoljniji su Vinkovci, gdje za kvadrat stana će u prosjeku trebati izdvojiti 710 eura, dok je prosječna cijena kvadrata kuće s dvorištem oko 200 eura povoljnija od stana.

Od većih hrvatskih gradova Dubrovnik i Split su jedini gradovi gdje su kvadrati kuća skuplji od kvadrata stanova.Navedeno je ponajviše iz razloga što je u tim gradovima visok udio luksuznih kuća, zaključuju iz NJuškala.

Izvor: Njuškalo.hr

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN