Cikloturizam u Hrvatskoj: 2. MTB maraton Pedalom po Pagu

Jasno je da je ovaj maraton odavno prevazišao granice biciklističke utrke. Poslužio je kao medij jedne jumbo turističke poruke čiji uspjeh ne možemo osporiti

Nedavno smo pisali kako je Udruga Volim Vlašići s otoka Paga postavila je besplatne papirnate pepeljare na plažama i na najjednostavniji način riješila ovaj veliki problem, te nas sve oduševila genijalnim rješenjem. Sada u subotu, 22. rujna Udruga Volim Vlašiči organiziraju 2. po redu MTB maraton pod krilaticom “Pedalom po Pagu”, te tako opet aktivno sudjeluju u razvoj u turističke destinacije.

Ove su godine organizatori maratona na najpoznatijem hrvatskom otoku, isti pomaknuli na ranu jesen, ali zato su pripremili dvije nove i uzbudljive rute. Također, ovogodišnji MTB maraton započinje i završava u Vlašićima čime je riješena komplicirana logistika prethodne godine.

Pokrovitelj utrke je Turistička zajednica Zadarske županije, Turistička zajednica grada Paga, Turistička zajednica Općine Povljana, Grad Pag, Općina Povljana, JU Natura Jadera i NP Krka. Ovo impozantno društvance okupilo se kako bi zajedničkim snagama ispisali priču otoka na svjež i zanimljiv način. Svakako je zanimljivo promatrati kako se cikloturizam razvija u smjeru konkretnog turističkog proizvoda. Kao i činjenica da se u posljednje vrijeme profiliraju destinacije koje komuniciraju upravo taj sport.

Zaštitni znak utrke je vretence, lokalnog naziva Paška čipkica. Strogo su zaštićena i ugrožena vrsta koja se razmnožava na plitkim mediteranskim jezerima i većim lokvama sa supstratom od finog mulja. A to je samo jedan od načina na koji “Pedalom po Pagu” prezentira otok javnosti i pozicionira Pag na kartu upečatljivih turističkih destinacija.

Zaljubljenike u pedaliranje očekuju dvije fenomenalne staze.

Prva staza je duža i naravno, fizički zahtjevnija. Start takozvane “PRO rute” duge 54 kilometra je u Vlašićima odakle se uzbrdicom kreće prema Ornitološkom rezervatu Veliko i Malo Blato. “PRO” ruta nastavlja prema bazenima Paške solane prema vjetrenjačama. Na tom mjestu staza postaje zahtjevnija jer nakon asfatiranog uspona slijedi spust po makadamu. Kakva bolja promocija Paga nego spektakularni pogled na Velebit s jedne strane te bazene soli, vanjsku stranu otoka, Maun i Olib s druge strane. Potom se spušta u Grad Pag i s druge strane bazena Paške solane ide prema Povljani, Smokvici i natrag u Vlašiće.

Druga staza, od 28 kilometara nema velikih uspona i napora, tako da je pogodna za rekreativce. Također prolazi kroz Ornitološki rezervat Veliko i Malo Blato, u kojem su organizatori osigurali besplatan Birdwatching. Pag je naime stajalište mnogih ptica selica, bilo na putu prema toplijim krajevima ili da na otoku prezime. “Rekreativna ruta” otuda kreće prema Povljani i Staroj Povljani, do nezaobilazne Smokvice i spust do Vlašića.

Pravo nastupa imaju svi licencirani i nelicencirani natjecatelji s ispravnim MTB biciklom, a na rekreativnoj utrci mogu sudjelovati rekreativci, profesionalni sportaši, turisti i posjetitelji, kao i stariji od 14. godina. Utrka uključuje tehničku pomoć i organizaciju, osiguranje MUP-a, kartu s rutom utrke i ručak na cilju, startni broj, piće dobrodošlice i osvježenje, ali i natjecanje za izbor najljepše fotografije i video uratka s utrke. Naravno, za prvi tri mjesta u muškoj i ženskoj kategoriji u obje rute, organizatori su osigurali vrijedne nagrade.

Naposljetku, u svrhu promoviranja biciklizma na otoku Pagu uključila se Hrvatska turistička zajednica novim sloganom: “You’ve tried Moon-walking but have you tried Moon-cycling” – discover more. Sve pohvale dionicima na naporima uloženim u promociju…doslovce, svega. Jasno je da je ovaj maraton odavno prevazišao granice biciklističke utrke. Poslužio je kao medij jedne jumbo turističke poruke čiji uspjeh ne možemo osporiti.

Utrku možete popratiti na društvenim mrežama ili se prijaviti putem Stotinke.

POVEZANA VIJEST:

PREDSTAVLJEN NOVI VIDEO PAGA KOJI PROMOVIRA AKTIVNI TURIZAM

TAKO JEDNOSTAVNO, FUNKCIONALNO I GENIJALNO – U VLAŠIĆIMA POSTAVLJENE BESPLATNE PAPIRNATE PEPELJARE ZA PLAŽU

Povezane vijesti: