Da vam ispričam jednu priču – priču o malom, ali velikom Stonu kao vrhunskoj top destinaciji

Da vam ispričam jednu priču – priču o “malom”, ali velikom Stonu kao vrhunskoj top destinaciji. „Zaštitnik znak” Stona su monumentalne zidine koje su, s dužinom od 5,5 km...

Da vam ispričam jednu priču – priču o “malom”, ali velikom Stonu kao vrhunskoj top destinaciji.

„Zaštitnik znak” Stona su monumentalne zidine koje su, s dužinom od 5,5 km i visinom između pet i deset metara, uvjerljivo najduže zidine u Europi i druge po dužini u svijetu (odmah nakon slavnog Kineskog zida!). 

Solana Ston uživa status najstarije aktivne solane u Europi, moguće i u svijetu, te najveće sačuvane u povijesti Sredozemlja. Tzv. bijelo zlato na tom su području počeli eksploatirati i brati još i stari Rimljani, a na podjednak se, prirodan i tradicionalan način – uz pomoć mora, sunca i vjetra, morska sol i cvijet soli tamo proizvode i danas. Nevjerojatno, zar ne? 

Jeste li znali da su kamenice od davnina poznate i kao afrodizijak?

Gastronomska delicija koja je proslavila Ston te ga upisala na gourmet kartu svijeta je kamenica. Nije tajna da za tom morskom školjkom iz Malostonskog zaljeva uzdišu gurmani diljem svijeta, tvrdeći da je upravo stonska kamenica najukusnija i najsočnija na svijetu. Stonska kamenica nepresušna je inspiracija za chefove koji je u tamošnjim restoranima i konobama pripremaju na niz kreativnih načina. Ipak, svi su suglasni da je najukusnija kada je svježe izvađena iz mora, dakle sirova, te pokapana s tek nekoliko kapi limunovog soka.

Kao što je kamenica proslavila Ston na gourmet karti svijeta, tako su kvalitetna pelješka vina pozicionirala cijeli poluotok Pelješac u sam vrh enološke scene svijeta. 

Glavna zvijezda tog najvećeg vinogorja hrvatskog juga je plavac mali, sorta kojom je zasađeno gotovo 90 posto peljeških vinograda. Iako su vinski podrumi razasuti duž cijelog ruralnog dijela Pelješca, jednu od najljepših peljeških enoloških priča doživjet ćete na širem području Stona. U naselju Putniković, u okruženju vinograda koji se izdižu iznad najljepših jadranskih plaža, razgledajte prvi hrvatski Muzej vinogradarstva i vinarstva te Dom vinarske tradicije. Tako svaki gost poluotoka Pelješac može saznati i doživjeti kako je vino na Pelješcu postalo stil života.

Najduže zidine i najstarija solana u Europi, najbolje kamenice na svijetu, carstvo plavca malog, tradicijskog načina života i neopisivog mira. Sve je to Ston, destinacija velikih vrijednosti i autentičnih priča.

Da li neka destinacija može tražiti više od toga? Kada tome pridodamo cijeli poluotok Pelješac, blizinu Dubrovnika ( inače za gradnju Stonskih zidina zaslužna je upravo Dubrovačka Republika ) , otoke Mljet i Korčulu, kao i dolina Neretve – možemo svakako zaključiti kako je Ston i cijeli taj prostor vrhunska destinacija.

Destinacija koju Dubrovnik mora prodavati i svaki dubrovački gost mora doživjeti Ston i ovu destinaciju u šire smislu.

#We live it. You will love it! Visit Ston 

Upravo da bi podsjetila sve na svoje bogatstvo Turistička zajednica općine Ston predstavila je nove video spotove s kojim nastavlja svoju kampanju #We live it. You will love it! Visit Ston

Doživjeti šetnju među najdužim zidinama na svijetu, okusiti morsku sol iz najstarije aktivne solane u Europi, kušati najukusnije kamenice na planeti, nazdraviti životu proslavljenim vinima, plivati u čistom tirkiznom moru – treba li nam više od toga?

Pričajmo priče, naše autentične priče. To je sama esencija turizma.

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN