Danas više nego ikad važno je osvijestiti važnost kupovine unikatnih i originalnih lokalnih proizvoda

Svi vole darove – i primati, i davati. Posebno se cijeni kad je dar originalan, jedinstven, autentičan, ručno i pažljivo izrađen, prožet pričom. U predblagdanskoj groznici i strci može...

Svi vole darove – i primati, i davati. Posebno se cijeni kad je dar originalan, jedinstven, autentičan, ručno i pažljivo izrađen, prožet pričom. U predblagdanskoj groznici i strci može se činiti kako je takve darove jako teško naći. No, nije nemoguće, a zapravo i ne treba daleko tražiti, najbolje je pogledati oko sebe u radnje ili on line izloge naših malih proizvođača OPG-ova, obrtnika, udruga pa i kućnih radinosti. Predan rad malih obrtnika, umjetnika i manufaktura iz naše okolice u ovo vrijeme treba posebno istaknuti jer upravo ovi proizvodi zaslužuju svu pozornost.

Stoga je hvale vrijedna akcija koje su se dosjetili u Turističkoj zajednici Zagrebačke županije, a kojom u ovo doba pandemije žele potaknuti svijest o važnosti kupovine lokalnih proizvoda. Svaka destinacija ima svoju autentičnu priču i svoje lokalne proizvode i suvenire.

U Zagrebačkoj županiji puno je takvih majstora od zanata, vrijednih ljudi koji prirodne resurse iz svog zavičaja pretvaraju u unikatne lokalne proizvode. Pritom spajaju tradicionalno i moderno, svojom kreativnošću osvježavaju baštinu i obogaćuju cjelokupnu ponudu svoje regije. Prirodna kozmetika i zdrava hrana, ljekoviti pripravci, maštoviti ukrasi i svakodnevni predmeti za dom, neodoljive poslastice. Svaki proizvod nosi potpis svog kraja i svog autora. Proizvodnja je najčešće mala i ograničena, ali visoke razine kvalitete i osobne posvećenosti. Domaće koje je doista domaće, ali i drukčije i želja nam je podići svijet o važnosti kupovine kod lokalnih proizvođača kao i pomoći svima njima u brendiranju i promociji ovih proizvoda na koje možemo biti ponosni” istaknula je Ivana Alilović najavljujući kako će Turističke zajednice Zagrebačke županije kroz akciju “Božićna čarolija u vašem domu”, koja se održava od 28. studenog do 24. prosinca, poduprijeti male proizvođače sa svoga područja i pomoći proširiti glas o njihovu radu.

Želja je dodatnom promocijom i nagradnim natječajem, koji će tijekom adventskog razdoblja provoditi na društvenim mrežama, pojačati svijest o tome koliko je važno cijeniti i kupovati lokalno. Također, ova nesigurna vremena pokazuju da je više nego ikad nužna suradnja između svih sudionika koji stvaraju turističku ponudu jedne destinacije.

Biranjem izvornog i lokalnog proizvoda zapravo darujete dvostruko i ovo je poruka koju se kampanjom želi osvijestiti. Svojim najmilijima dat ćete zanimljiv i neponovljiv dar, a vrijednim rukama koje stoje iza njega darovat ćete povjerenje i vjetar u leđa. Ta se gesta možda čini kao malen korak, ali puno takvih malenih koraka donosi dobro cijeloj zajednici i zamašnjak je za cijelu regiju odnosno destinaciju.

Praline s turopoljskim tartufima, Foto: Čokolade Nautilus

I to je zapravo toliko je jednostavno, a toliko moćno i vrlo učinkovito. Upravo u ovo vrijeme darivanja vrijeme za ponoviti osnove čuvanja domaće ekonomije. Možda je ove godine ovakva akcija i dodatno važna zbog pandemije kada je očuvanje radnih mjesta i svake tvrtke od presudne važnosti za cjelokupno gospodarstvo.

Nadam se kako će ovaj primjer slijediti i ostali jer Božićno vrijeme prilika je za promovirati lokalne suvenire i lokalne priče kojih svaka naša regija srećom ima pregršt. A kroz priču o suveniru zapravo ispričat ćete priču o svojoj destinaciji i svim njenim posebnostima i zapravo promovirajući svoje lokalne proizvođače promovirate puno više.

PRALINE I ŠTRUKLE S TUROPOLJSKIM TARTUFIMA ODLIČAN PRIMJER

Štrukle s tartufima obrta Cipov iz Turopolja

A kako imamo odličnih proizvoda i priča potvrđuju i dva primjera iz Zagrebačke županije gdje je iskorištena priča jestivih suvenira u spoju sa tartufima koji su hit priča ove regije. Ovaj spoj rezultirao je originalnim pralinama od tartufa i štruklama s tartufima.

Čokoladne praline Nautilus obiteljska su poduzetnička priča koja traje već 12 godina, a spoj pralina s zagrebačkim tartufima sada je novi inovativni proizvod koji će ovog Božića biti dio ponude koju će promovirati i Turistička zajednica, kao i ideju da se tradicionalni zagorski štrukli obogate upravo zavodljivom aromom turopoljskog tartufa. Štrukle s tartufima radi obrt Cipov iz Turopolja iz kojih dolazi i tartuf koji Zagrebačka županija sve više koristi i promovira upravo kroz autohtone gastro priče. U konačnici ovi proizvodi zapravo pozivaju da posjetite Zeleni prsten Zagreba i otkrijete više i priča je zaokružena na zadovoljstvo svih dionika procesa.

Kupovina će se ovog Božića vjerojatno ponovno preseliti na on line i zapravo su svi proizvodi lako dostupni i do njih vaša publika dolazi jednim klikom, a na nama svima je da upravo svoje nametnemo i izdvojimo u masi svega što se nudi. Opet se vraćamo na dobro poznatu mantru – Poštuj sebe i poštivat će te i drugi.

Naslovna fotografija: Čokolade Nautilus, Zaprešić

Povezane vijesti:

Hrvatski HR English EN