Dodijeljen Suncokret ruralnog turizma najboljim ruralnim dionicima i projektima

Suncokret ruralnog turizma 2015

Svečanom dodjelom nagrada „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“, u posebnom ambijentu Oris – Kuće arhitekture u središtu Zagreba, završena je akcija ocjenjivanja najboljih programa i projekata u ruralnom turizmu. Najboljima su uručene zlatne, srebrne i brončane plakete, te posebna priznanja u šest kategorija: Turistička seljačka gospodarstva, Poduzetnici u ruralnom turizmu, Ruralno-turistički projekti, Ruralno-turističke manifestacije, Tradicijska ruralna gastronomija i Vinski turizam. Suncokretom ruralnog turizma promoviraju se tradicijski sadržaji, povezuju se najznačajniji projekti, proizvođači, događaji i zanimljivosti, te se uz očuvanje izvornosti stvaraju novi proizvodi ruralnog turizma.

Prije dodjele priznanja laureatima Suncokreta ruralnog turizma nazočnima se obratila mr.sc. Dijana Katica predsjednica Kluba članova „Selo“, inicijatora i organizatora projekta, koja je poručila budućoj Vladi kako očekuje snažno podupiranje ruralnog turizma kroz formiranje povjerenstva Vlade Republike Hrvatske, Zakona o ruralnom turizmu i nacionalne promocije istog kojeg do sada nažalost gotovo nema.
Potrebna je jaka nacionalna potpora i promocija ruralnog turizma, te očekujemo da se konačno počne voditi posebna briga o domaćim turistima koji su upravo značajna ciljna skupina ruralnog turizma. Potpore koje se dodjeljuju nerazvijenim područjima i manifestacijama moraju se pravedno raspodijeliti, a ne da u većini odlaze u jednu županiju. Želimo ravnomjerno razvijanje svih ruralnih područja, a pogotovo kontinentalne Hrvatske“ – istaknula je Dijana Katica, dodavši kako je turizam emocija, a najviše emocija se može se doživjeti upravo u ruralnim područjima.
Ideja vodilja Suncokreta turizma je zaštita i očuvanje hrvatske izvornosti te poticanje razvoja turizma u ruralnim područjima u Hrvatskoj. Nažalost ruralni turizam je godinama zanemarivan, prepušten sam sebi i stavljen u neravnomjeran položaj pogotovo u kontinentalnoj Hrvatskoj i Slavoniji. No treba gledati pozitivno i zajedničkim snagama raditi na razvoju istog, jer ruralni turizam je jedna od naših najvećih konkurentskih prednosti i niša u kojoj se turizam događa punih 10 mjeseci.

2

Zlatna povelja u kategoriji Turistička seljačka obiteljska gospodarstva zasluženo je otišla u ruke obitelji Rakić iz malog sela Čabraji u okolici Križevaca koji žive pravi ruralni turizam. Zanimljivo kako je vođenje brige oko seoskog turizma Rakić od svog oca preuzela kći, Jasmina Rakić Horvat, što je u pravom duhu obiteljskih domaćinstava i razvoja ruralnog turizma.
Jako smo ponosni na priznanje koje smo dobili, to je dokaz kako se svojim angažmanom, čvrstom voljom i podrškom zajednice svaki naš kraj može postati poželjno turističko odredište” – istaknula je Jasmina Rakić Horvat te dodala kako im je ova nagrada veliki poticaj za sav trud koji su uložili svih ovih godina i kako ruralni turizam ima veliki potencijal, a pogotovo selo, koje treba iskoristiti.

Na ovogodišnji Natječaj za „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ stiglo je ukupno 120 prijava. Također, osam prijava za ruralni turizam je stiglo na Natječaj Hrvatske gospodarske komore „Turistički cvijet – Kvaliteta za Hrvatsku“ u kategorijama Obiteljski smještaj i Okusi Hrvatsku. Budući da se radi o ruralnom turizmu, Klub članova „Selo“ preuzeo je navedene prijave te ih obradio i ocijenio kao i sve ostale prijavljene.

Sve nagrađene Suncokretom ruralnog turizma u 2015. godini pogledajte u prilogu.

Vrhunac dodjele priznanja dogodio se kada su na pozornicu izašli snaše i šokci iz Županje, koji su osvojili zlatnu paketu za najbolji ruralni turistički projekt Ceste zlatne niti te u veseloj atmosferi otpjevali poznati bećarac koji je uvršten na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Direktore turističke naše, tebe vole i cure i snaše„ glasio je jedan dio poznatog slavonskog bećarca, a „prozvani“ direktor Turističke zajednice grada Županje Mirko Bačić istaknuo je kako je ovo veliko priznanje za županjski turizam te dodao:
„Projekt Ceste zlatne niti su veliki projekt koji smo započeli prije pet godina sa velikim brojem entuzijasta, zaljubljenika u naš kraj i našu tradiciju. Cilj projekta je njegovati tradiciju, seoska domaćinstva i turizam, kao i našu gastro ponudu, a svakako ne smijemo zaboraviti naše vrhunske proizvode od kulena i slavonske šljivovice. Sretni smo što je prepoznat naš rad i trud.“ – istaknuo je Bačić

Ruralni turizam u ukupnom turizmu sudjeluje sa samo 4% što je svakako premali udio i ruralni turizam zaslužuje puno veći značaj i potporu. Mjesta za rast svakako ima, a koliki je potencijal ruralnog turizma govori nam podaci iz Austrije koja tijekom ljeta ostvari više noćenja nego zimi. Lani je u zimskim mjesecima Austriju posjetilo 17 milijuna turista sa 64,5 milijuna noćenja, a ljeti ih je stiglo čak 20 milijuna ostvarivši 67,2 milijuna noćenja.

Ruralni turizam je naša budućnost i prilika, poštujmo sami sebe, jer ako ne poštujemo sami sebe neće nas poštivati niti drugi. Mi smo ponosni što smo bili medijski partner Suncokreta ruralnog turizma, te još jednom čestitamo ne samo nagrađenima, nego svim dionicima ruralnog turizma u Hrvatskoj.

Turizam se sastoji od emocije, doživljaja i priče. Pričajmo priče.

Vijesti: