Dodijeljeni certifikati posebnog standarda "Pag na meniju"

Oznake su dobili restorani Na Tale i Na Katine, Wine&Chesse bar Trapula s područja grada Paga i konoba Divlja maslina s područja Kolana

Autor:  HrTurizam Promo

29. travnja 2023.

Pag na meniju, nova je odlična turistička priča Paga. Radi se o posebnom standardu „Pag na meniju“ kojem je cilj brendiranje lokalne i regionalne eno te gastro ponude otoka Paga. 

U Kneževom dvoru u Pagu otvorena je gastro manifestacija Pag na meniju na kojoj su dodijeljene oznake posebnog standarda tradicionalne kuhinje otoka Paga - Pag na meniju.

Oznake su dobili restorani Na Tale i Na Katine, Wine&Chesse bar Trapula s područja grada Paga i konoba Divlja maslina s područja Kolana.

O projektu Pag na meniju nazočne su upoznale profesorica SŠ Bartula Kašića Ljiljana Martinović i Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga. Dobitnicima je čestitala Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije koja je naglasila vrijednost ovog projekta i dala podršku SŠ Bartula Kašića i Turističkoj zajednici Grada Paga te navela kako je prezentacija gastro ponude Zadarske županije nezamisliva bez Paga.

Otvaranju je bila nazočna predsjednica Gradskog vijeća Jasna Magaš, direktorica Turističke zajednice općine Kolan Sabina Sabalić te predstavnici tvrtki, gradske uprave i institucija.

U Kneževom dvoru postavljena je izložba fotografija Foto kluba Pag pod nazivom Okus otoka-Oku S otoka, a na Trgu Petra Krešimira IV zatancali su članovi KUD-a Družina. Posjetitelji su mogli razgledati i kupiti proizvode Solane Pag, Paške sirane, Benediktinskog samostana sv. Margarite i Zadruge Slani škoj SŠ Bartula Kašića koji nose oznaku HOP - Hrvatski otočni proizvod. Brojni gosti i posjetitelji uživali su i u paškim specijalitetima po promotivnim cijenama u restoranima i konobama uz dalmatinsku klapu u điru.

Pag kud druzina foto vesna fabijanic

Pag na meniju foto vesna fabijanic tz grada paga 1

"Danas smo zajedno sa SŠ Bartula Kašića i predstavnicima ugostiteljskih objekata s područja Grada Paga i Kolana dodijelili certifikate posebnog standarda tradicionalne kuhinje otoka Paga – Pag na meniju koji u svojoj ponudi imaju domaća, autohtona jela i pića te zadovoljavaju propisane kriterije javnog poziva. Turistička zajednica Grada Paga kontinuirano radi na promidžbi gastro ponude o čemu i svjedoče brojna predstavljanja paških brendova i specijaliteta, a bogata tradicija i kvaliteta paškog sira, janjetine, skute, soli, baškotina, štrika, rafijola prepoznata je u Hrvatskoj i inozemstvu. To nam je i motivacija da u suradnji sa ugostiteljskim objektima, tvrtkama, OPG-ovima, Srednjom školom Bartula Kašića i ostalim dionicima nastavimo raditi na stvaranju prepoznatljivog i kvalitetnog turističkog proizvoda", rekla je Vesna Karavanić, direktorica Turističke zajednice Grada Paga dodajući kako je projekt „Pag na meniju“ nastao na temelju dugogodišnjeg rada učenika i djelatnika SŠ Bartula Kašića na očuvanju i revitalizaciji tradicionalne kuhinje našeg otoka. Tako je, u suradnji s turističkim zajednicama cijelog otoka i udruženjima obrtnika Paga i Novalje nastao poseban standard u kojem su propisani uvjeti koji prijavitelji ispuniti kako bi postali nositelji certifikata.

Cilj standarda/projekta jest promoviranje tradicionalne gastronomije otoka Paga temeljeno na manifestaciji i knjižici recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“ Srednje škole Bartula Kašića Pag koja od 2007. godine izvlači iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela; promocija i podizanje atraktivnosti ugostiteljskih zanimanja te očuvanje nematerijalne baštine otoka Paga.  Ovim standardom brendirana je tradicionalna otočna kuhinja te je otok Pag dobio novi gastro proizvod.

"Nakon dodjele certifikata, posjetitelji su mogli posjetiti i prodajni štand naše Učeničke zadruge Slani škoj na kojem su vrijedni  zadrugari prodavali neke od svojih proizvoda od kojih su najzanimljiviji naša knjižica recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“ te nakit od paške čipke (oba proizvoda su i nositelji oznake Hrvatski otočni proizvod – HOP) te pogledati nastup nekih od naših učenika u KUD-u Družina", zaključuje Karavanić. 


Nositelji oznake "Pag na meniju":

  • Područje Grada Paga: Konoba Bile, Bodulo, Didova kuća, Restoran Na Tale, Bistro Na Katine, Wine and cheese bar Trapula
  • Područje Općine Kolan: Konoba Bonaca, Figurica, OPG Prtorić i Divlja Maslina
  • Područje Grada Novalje: Konoba Težak

Gastro manifestacija Pag na meniju održava se u organizaciji Turističke zajednice Grada Paga i pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Zadarske županije i Zadarske županije.

📸: SŠ B: Kašića Pag i TZ Grada Paga

Autor:  HrTurizam Promo

29. travnja 2023.